Opleiding verlieskunde - Kinderwens Vlaanderen

01/10/2017

Opleiding tot verlieskundige start oktober 2017
Organisator: Kinderwens Vlaanderen

In je werk word je vaak geconfronteerd met ouders die een verlies meemaken. De laatste jaren zijn er nieuwe visies op rouw ontwikkeld waaronder het integratief model. Tijdens deze 12 daagse opleiding willen we jou als professional dieper laten kennismaken met rouw en verlies van ouders die dit moeten doormaken.

Missie: deze opleiding heeft de intentie om een basisopleiding verlieskunde te verzorgen voor zorgverleners die in contact komen met ouders die verlies meemaken door:
* zwangerschapsverlies 
* doodgeboorte
* neonatale sterfte 
* overlijden tot 1 jaar na de geboorte

Wat: inzicht in een normaal rouwproces, hoe kan ik ondersteunend werken, welke mogelijke interventies kunnen er gebeuren en wat kan ik doen. Daarnaast is er ruimte voor het behandelen van eigen cases en zullen we een paar tools oefenen. Wij gaan ons vooral verdiepen in de thema’ s relevant aan bovenstaande doelgroep.

Via welke methodiek: Vertrekkend vanuit je eigen rouwgeschiedenis gaan we oefenen via concrete methodieken zoals stoelenwerk, schrijfopdrachten, creatieve werkvormen, verhalen, systematische inzichten, de verliesladder en je eigen verliesgeschiedenis.
Tijdens deze opleiding krijg je zicht krijgt op het landschap van verlies tijdens deze specifieke episodes in het leven van mensen. Je kan zelf aan de slag gaan met oefeningen en cases.

Wat? Het is een 12-daagse opleiding om ouders te begeleiden die lijden aan verlies.

Wie? In eerste instantie vroedvrouwen
In tweede instantie andere zorgverleners

Na het slagen van de integratieproef (mondeling- en schriftelijk) behaal je het certificaat van verlieskundige en kan je aansluiten bij ons netwerk van Kinderwens Vlaanderen.

Aanmelden is enkel mogelijk via het sturen van een motivatiebrief waarop je uitgenodigd zal worden voor een betalend screeningsgesprek. Na de opleiding engageer je je ertoe om aan te sluiten bij een intervisiegroep die op regelmatige basis samenkomt. De screeningsgesprekken gaan van start vanaf eind februari 2017.

Mail ons bij interesse: info@kinderwensvlaanderen.be