Vroedvrouwen in de media

Op regelmatige basis versturen we persberichten over moeder- en kindzorg en vroedvrouwenzorg. Op deze manier trachten we de vroedvrouw in de media te krijgen en aandacht te vragen voor ons beroep en onze vragen. Wij geven graag een overzicht mee van de meest relevante persberichten over ons beroep en de uitvoering ervan en vroedvrouwen die in de media komen.

Media 2017

Meer kinderen dankzij 'vriendelijke' inseminaties door vroedvrouwen
3/07/2017 - In ziekenhuis ZOL in Genk is het aantal succesvolle kunstmatige bevruchtingen gestegen sinds vroedvrouwen de inseminaties doen. Ze stellen de vrouw op haar gemak, maken een praatje en brengen het zaad trager in dan vroeger. Om te weten welke factoren echt een rol spelen, is meer onderzoek nodig.
Lees het artikel in De Knack

***

Een op vijf ziekenhuisbedden moet verdwijnen
30/06/2017 - Volgens de richtlijnen in het rapport van het KCE i.v.m. de hervorming van het ziekenhuislandschap zullen kleinere materniteiten op termijn moeten sluiten. In de praktijk zal rekening gehouden worden met toegankelijkheid. Zo kan het zijn dat een kleine dienst in een afgelegen regio toch openblijft. VBOVvzw waakt over twee belangrijke aspecten binnen deze hervorming. Enerzijds mag de kwaliteit van moeder/kindzorg niet verminderen en anderzijds dient de werkgelegenheid voor onze vroedvrouwen gevrijwaard te blijven. We zijn hiervoor in overleg met het kabinet. 
Lees het artikel in De Standaard

***

Kinderen bij de bevalling
13/06/2017 - Naar aanleiding van de Amerikaanse popster Beyoncé die van plan is om te bevallen met haar vijfjarige dochter erbij, verscheen in De Standaard een artikel over dit onderwerp. In Vlaamse ziekenhuizen komt dit heel uitzonderlijk voor. Bij thuisbevallingen komt dit iets vaker voor.
Lees het artikel in De Standaard (enkel voor abonnees)
Ook vroedvrouw Elke Van Den Bergh van Zwanger in Brussel sprak hierover op Radio 1.

***

Internationale Dag van de Vroedvrouw
5/5/2017 - Naar aanleiding van het persbericht dat we verstuurden, werden we gecontacteerd door De Standaard.
Lees het artikel in De Standaard.
Ook Radio 1 nodigde ons uit voor het programma De Ochtend waar vroedvrouw Elke Notebaert op 5 mei in een interview het beroep van vroedvrouw in de kijker zette.

***
Borstvoeding in het openbaar
8/5/2017 - De Instagramfoto van actrice en kersverse mama Véronique Leysen waarop ze trots haar zoontje borstvoeding geeft, lokte veel reactie uit.

***
Project 'Baby in Brussel'
2/05/2017 - Vroedvrouwenpraktijk Zwanger in Brussel maakt de nazorg door de vroedvrouw in Brussel bekender met het project 'Baby in Brussel'.
Herbekijk het item op Bruzz

***

Lotusbevalling in VTM programma Echte Mensen: Nieuw Leven
In het AZ Sint-Jan in Oostende werd een lotusbevalling van een Indonesische vroedvrouw in beeld gebracht.
Lees het artikel in De Standaard
Lees het artikel in Het Nieuwsblad

***

Gouden Pinard voor vroedvrouwenteam Sint-Vincentiusziekenhuis in Deinze
Lees het artikel in Het Nieuwsblad
Herbekijk het item in AVS Nieuws

***
Elke (toekomstige) moeder een vroedvrouw
In de Zondagskrant regio Vlaams Brabant verscheen op moederdag een advertentie over wat de vroedvrouw kan betekenen voor (toekomstige) moeders.
Download de advertentie in  De Zondagskrant (pagina 2)

***

Vroedvrouw Hanne Devos beantwoordt vragen in Knack
Knack nodigt zijn lezers uit om originele en relevante vragen te sturen naar vroedvrouw Hanne Devos. De geselecteerde vragen zullen in Knack verschijnen.
Lees het artikel in Knack

***
Belevingsruimte in Lichtervelde toont geschiedenis van twee vroedvrouwen
Naar aanleiding van Erfgoeddag bouwde de heemkring in samenwerking met de studenten van VIVES Kortrijk en Brugge, haar herenhuis om tot het kabinet van een vroedvrouw uit het begin van de 20ste eeuw. Het werd een historische belevingsruimte waarin vroedvrouwen Marcella Debusschere en Gabriële Debaeke gevolgd worden.
Herbekijk het item op Focus & WTV

***

Vlaamse studente vroedkunde Fadoua trekt langs scholen met voorlichtingskoffer
Om jongeren, en vooral moslims, te leren praten over seks en hun eigen lijf, gaat derdejaarsstudente aan de Karel de Grote Hogeschool Fadoua Amjoud vrijwillig langs bij Vlaamse secundaire scholen. Met een cultuursensitieve voorlichtingskoffer wil ze jongeren sensibiliseren.
Lees het artikel in het Nieuwsblad (enkel voor abonnees)

***
Boven De Wolken vzw bestaat 1 jaar
Een jaar geleden werd Boven De Wolken opgericht, een vzw die rouwende ouders de kans geeft om een herinnering te bewaren aan hun overleden baby. Het afgelopen jaar fotografeerde hun team van professionele fotografen meer dan 130 sterrenkindjes.
Herbekijk het item in het Journaal
Herbeluister de getuigenis van een moeder op Radio 2

***
Nieuwe reportagereeks 'Echte mensen: nieuw leven'
Op VTM is afgelopen maandag om 21u55 een nieuwe docureeks van start gegaan over professionals die alle stappen van zwangerschap tot geboorte begeleiden. Voor de reeks werd gefilmd in het UZ Antwerpen, het Algemeen Ziekenhuis Sint-Jan in Oostende en vroedvrouwenpraktijk La Madrugada.
De afleveringen kunnen herbekeken worden op de website van VTM

***

WHO richtlijnen i.v.m. het griepsvaccin te weinig gekend bij de vroedvrouwen
Slechts 1 op 4 vroedvrouwen kent WHO- richtlijn over griepvaccinatie zwangere vrouwen.
Uit een onderzoek bij 370 vroedvrouwen blijkt dat slechts een kwart van de Vlaamse vroedvrouwen de richtlijn over griepvaccinatie bij zwangeren kent. De vaccinatiegraad bij Belgische zwangeren is vrij laag: minder dan de helft laat zich vaccineren.
Lees het artikel op ZorgAndersTv.be

***

Ziekenhuizen stimuleren kangoeroeën
In het VTM Nieuws werd een item gewijd aan het belang van kangoeroeën bij prematuurtjes.
Herbekijk het item in het VTM Nieuws

***

Co-sleepers op materniteit Jessa ziekenhuis
Het Jessa ziekenhuis installeert zes nieuwe co-sleepers op de kraamafdeling om zo moeders te helpen een fysieke en emotionele band op te bouwen met hun baby.
Herbekijk het item op TVL.be

***
Petitie tegen sluiting kraamafdeling ASZ Geraardsbergen
Al 1.500 mensen ondertekenden een petitie tegen de sluiting van de kraamafdeling van het ASZ-ziekenhuis in Geraardsbergen. 
Lees het artikel in het Nieuwsblad  

***

Zelfstandige vroedvrouwen reageren op beslissing in het ziekenhuis
De dienst Womama, waarmee het Heilig Hartziekenhuis in Lier sinds kort patiënten de kans biedt om na de bevalling een vroedvrouw aan huis te laten komen, geeft reacties bij de zelfstandige vroedvrouwen in de regio.
Lees het artikel in de Gazet van Antwerpen

***

Vroedvrouw Tom Van Den Broeck klaagt lage tarieven aan
De Antwerpse vroedvrouw Tom Van Den Broeck vestigt in De Gazet Van Antwerpen de aandacht op de lage tarieven van de ziekteverzekering voor vroedvrouwen.
Lees het artikel in De Gazet van Antwerpen (voor abonnees)

Media 2016

Vroedvrouwenkring Noorderkempen continu beschikbaar dankzij WhatsApp groep
De 25 zelfstandige vroedvrouwen van de vroedvrouwenkring Noorderkempen hebben zich verenigd om 24/7 beschikbaar te kunnen zijn voor de gezinnen. Ze maken hiervoor gebruik van WhatsApp.
Lees het artikel in de Gazet Van Antwerpen

***

Keizersnedes op vraag
Vorige week verspreidde het KCE een persbericht waarin gepleit wordt om enkel keizersnedes om medische redenen uit te voeren. In de pers verschenen vervolgens verschillende reacties en artikels over keizersnedes op vraag.
Lees het artikel op redactie.be
Lees het artikel 'Doe mij maar een keizersnede, dokter' in De Morgen
Lees het artikel 'Keizersnede om seksleven te redden' in De Standaard

Als reactie op het artikel in De Standaard verstuurden we vanuit de beroepsorganisatie het persbericht dat je hier kan lezen.
Ons persbericht verscheen op deredactie.be en in de krant De Metro.

***

Gentse vroedvrouwenpraktijken slaan handen in elkaar
De Gentse praktijken 't Geboortehuis en Gent Bevalt hebben zich sinds kort verenigd in één praktijk met de naam Geboren in Gent. Om de fusie van de twee praktijken bekend te maken, organiseerde Geboren In Gent afgelopen weekend een lichtjesstoet waar meer dan 300 gezinnen op af kwamen.
Lees het artikel in het Nieuwsblad

***
Vroedvrouw op missie in Senegal
Vroedvrouw Trees Van Hove trok tijdens de herfstvakantie, samen met haar echtgenoot, naar Senegal. Ze namen 125 kg extra medische bagage mee om op diverse medische gezondheidsposten te verdelen.
Lees het artikel 'Trees vertrekt weer naar Senegal in het Nieuwsblad'
Lees het artikel 'Terug uit Senegal' in het Nieuwsblad

***
Al 2 jaar geen doodgeboren baby's in ziekenhuis Geel
In het ziekenhuis van Geel zijn de voorbije twee jaar geen baby's meer gestorven. Met die cijfers scoort het AZ Sint-Dimpna het best in heel Vlaanderen.
Lees het artikel in het Laatste Nieuws

***
Meer aandacht voor onvervulde kinderwens in lessen seksuele voorlichting
Vroedvrouw Shanti Van Genechten en gynaecoloog Petra De Sutter spraken op Radio 1 over het belang van aandacht voor onvervulde kinderwens in de lessen seksuele voorlichting.
Herbeluister het fragment op Radio 1

***

Vroedvrouw Annick Bogaerts aangesteld als professor in de Universiteit Antwerpen
We hebben  in een vorige nieuwsbrief bericht gegeven en het persbericht doorgestuurd.  In het Belang van Limburg verscheen nadien nog een artikel over de carrière van Annick Bogaerts.
Lees meer.

***

Belang van preconceptiezorg
Dat in de media regelmatig artikels verschijnen waarbij foutief geciteerd wordt of zaken uit de context gehaald worden, mochten we vorige week aan de lijve ondervinden. In het artikel over het belang van een goede voorbereiding op de zwangerschap dat in Het Nieuwsblad verscheen, werd de vroedvrouw niet vermeld als zorgverlener waar toekomstige moeders naar doorverwezen worden voor preconceptioneel advies, wat in het telefonisch interview uiteraard wel is gezegd. Ook de vergelijking met topsport is op een volledig andere manier ter sprake gekomen. 
Lees het artikel in Het Nieuwsblad

Diezelfde avond kregen we de kans om vroedvrouw Els Hendrix af te vaardigen in het praatprogramma Van Gils en gasten, waar zij het belang van preconceptiezorg op een juiste en wetenschappelijke manier kon verwoorden. Een mooie rechtzetting van de visie van vroedvrouwen!
Herbekijk het programma vanaf 12:15
 
***

Wat als de mama terug gaat werken en nog borstvoeding geeft? 

Serena Debonnet van de Belgische Vereniging van Lactatiekundigen, sprak in het VTM-nieuws over het wennen aan flessen of cupjes vóór de baby naar de opvang gaat. We willen hierbij een signaal geven dat er dringend werk dient gemaakt te worden van een langere periode bevallingsrust of borstvoedingsverlof. Er kan dan op een rustige manier langer worden gevoed en dit vermijdt veel stress. De WHO raadt aan tot 6 maanden exclusief borstvoeding te geven. 
Herbekijk het fragment in het VTM Nieuws

***

Ingrepen kunnen moeder en kind redden maar ook schaden
Naar aanleiding van het jaarrapport 2015 van het SPE (zie interessante lectuur), werden we gecontacteerd door De Standaard over het steeds technischer worden van bevallingen in Vlaanderen.
Lees het artikel in De Standaard

***

Tips voor borstvoeding op vakantie
In het magazine Libelle gaf vroedvrouw Elke Notebaert van vroedvrouwenpraktijk 'De Wolk' enkele tips en aandachtspunten voor borstvoeding op vakantie.
Lees het artikel in Libelle

***

Vroedvrouw for president!
Radiomaker Wim Oosterlinck schreef een ode aan de vroedvrouw.
Lees het artikel op Zappyouders.be

***

Aanbevelingen goede praktijkvoering voor de postnatale zorg
8/03/2016 lanceerden we met een persbericht de aanbevelingen waarmee we een antwoord willen bieden op de prangende vraag hoe de kwaliteit van zorg gegarandeerd kan worden na ontslag uit de kraamafdeling. De aanbevelingen zijn het resultaat van een hechte samenwerking met de Vlaamse gynaecologen (VVOG), de Vlaamse Kinderartsen (VVK), Kind en Gezin en de Expertisecentra Kraamzorg. Een nauwe samenwerking tussen de verschillende zorgverleners die betrokken zijn bij de moeder-kind zorg is een sleutelwoord in de postnatale zorg! Heden zullen alle eerstelijnsvroedvrouwen via de kringen uitgenodigd worden de intentieverklaring te tekenen. Samen gaan we voor steeds betere zorg. 
Download het persbericht.
Download de aanbevelingen.

***

Bekendmaking van de zeven geselecteerde pilootprojecten "bevallen met verkort ziekenhuisverblijf"
Minister Maggie De Block maakte op 25/02/2016 de geselecteerde pilootprojecten bekend. De projecten hebben een looptijd van twee jaar en zullen jaarlijks worden geëvalueerd worden en aangepast waar nodig. Na afloop van de termijn van 2 jaar zal de regering beslissen welke aspecten op bredere schaal kunnen worden ingevoerd.
Lees het persbericht van minister Maggie De Block
Lees het artikel op DeRedactie.be
Lees het artikel "Sneller naar huis na de bevalling? Zonder goede afspraken dreigt alles in het honderd te lopen" in De Morgen
Herbeluister Anne Dedry van de Bakermat op Radio 1: "Vroedvrouwen kunnen thuis even goede zorgen verlenen"

***

Episiotomie… niet zomaar ‘een knipje geven’
Naar aanleiding van het Joint Congress op 20/02/2016, stuurde de VBOV vzw samen met de VVOG, de beroepsorganisatie van gynaecologen, een persbericht uit. Het bericht werd opgepikt in de media en er verschenen een aantal krantenartikels.
Download het persbericht
Lees het artikel in Het Nieuwsblad

***

Minster Vandeurzen bezorgd om hielprik bij steeds korter verblijf op materniteit
Minister Vandeurzen start een campagne om ziekenhuizen en vroedvrouwen aan te zetten om ouders te wijzen op het belang van de hielprik. Ann Van Holsbeeck, vroedvrouw en lid van de Raad van Bestuur van de VBOV vzw, reageerde dat door de tendens om vroeger naar huis te gaan, de screening vaker thuis zal gebeuren door een vroedvrouw.
Herbekijk het item in het VTM nieuws
Lees het artikel in De Standaard
Lees het artikel op deredactie.be
Lees het artikel in Het Laatste Nieuws

***

Vroedvrouwen informeren jonge mama's over borstvoeding in Mamma-café
Vroedvrouwen Krista Dekens en Melissa Vlamings openen vanaf 3 februari elke woensdag in de cafetaria van de sporthal in Gooik het Mamma-café. Jonge moeders of zwangere vrouwen kunnen er samenkomen om gewoon wat te babbelen en hun ervaringen met borstvoeding te bespreken. De vroedvrouwen geven de mama's ook deskundig advies en tips. We wensen hen veel succes met dit mooie initiatief!
Lees meer in het Nieuwsblad
Bezoek de facebook-pagina van het Mamma-café

Media 2015

Keizersneden op bestelling: drang naar perfectie neemt steeds toe
In 2014 ondergingen 20,6% van de zwangere vrouwen een sectio, waar het aantal sectio's volgens de WHO slechts 15% van het totaal aantal bevallingen zou mogen uitmaken. Joke Muyldermans, vroedvrouw en voorzitter van de VLOV en gynaecoloog Hendrik Cammu reageerden op deze cijfers.
Lees het artikel in De Knack.

***

Lachgas tijdens de bevalling, een optie in België?
Het persbericht dat we stuurden naar aanleiding van de Trefdag op 22/10/2015 werd opgepikt door de media. Lachgas, momenteel een populaire vorm van pijnstilling in het Verenigd Koninkrijk, zou ook in België een mogelijke optie kunnen zijn. Wanneer ‘natuurlijke’ pijnstilling niet voldoende lijkt, kan lachgas een goed hulpmiddel zijn om een normale bevalling te bevorderen. Het is minder ingrijpend dan een epidurale verdoving, vroedvrouwvriendelijk, gemakkelijk toe te dienen en veilig voor moeder en kind.
Lees het artikel in De Morgen.
Vroedvrouw Joke Muyldermans gaf toelichting in het Radio 1 programma De Ochtend (26/10/2015)

***

Open brief van gynaecologen aan Minister Maggie De Block
In de Franstalige media verscheen een open brief van gynaecologen aan de Minister waarin ze te kennen geven niet tevreden te zijn met de plannen om te snoeien in hun budgetten. Ze hekelen ook de denkpiste dat vroedvrouwen vaker ingezet zouden worden en wijzen op de gevaren van het bevallen zonder gynaecoloog. De BMA vzw reageerde op deze open brief op vraag van het Laatste Nieuws. We hebben zelf geen expliciet persbericht als reactie gestuurd omdat we vooral willen inzetten op een duurzame samenwerking.

Lees de open brief aan Minister Maggie De Block.
Lees de reactie van l'Union professionnelle des sage-femmes de Belgique.
 

***

Vroedvrouwen bieden een antwoord op verhoogd aantal keizersnedenIn 2013 bedroeg het percentage keizersneden in Vlaanderen voor de eerste maal meer dan 20 %. In 2014 werd de kaap van 20,6 % bereikt. Die stijging blijkt uit een recent rapport van het Studiecentrum voor Perinatale Epidemiologie (SPE). “Het beperken van de primaire keizersneden en het streven naar een veilige vaginale bevalling bij vrouwen met een eerdere keizersnede vormen de uitdagingen voor de toekomst”, luidt het bij het SPE. De natuur haar werk laten doen en enkel ingrijpen wanneer er een goede reden voor is, laat dat nu net ook de waarden zijn die de vroedvrouw vooropstelt.

Om die positieve eigenschappen naar voren te brengen, lanceert de Vlaamse Organisatie van Vroedvrouwen deze zomer een promotiefilm. Zo wil ze de kracht die vroedvrouwen aan vrouwen kunnen geven extra in de kijker  zetten.

In het persbericht vind je meer informatie.

We kregen veel reactie in de media:

Lees het artikel in het Nieuwsblad

Herbekijk het item in het VRT journaal van 31/07/2015

Lees het artikel in De Standaard

Lees het artikel op DeRedactie.be

Herbeluister het interview in De Wereld Vandaag op Radio 1

De actie was eveneens een nieuwsitem op alle nationale radiozenders (Radio 1, Radio 2, Studio Brussel, MNM) op 31/7/2015 vanaf 17u.

Lees het artikel over het verhoogd aantal keizersneden in de Het Laatste Nieuws en herbekijk het item in het VTM nieuws,

***

Groepspraktijk La Madrugada trekt aan de alarmbel !  
Op 17/06/2015 gaf vroedvrouw Tom Van den Broeck op ATV een toelichting bij de situatie in Antwerpen. Daar zijn de zelfstandige vroedvrouwen momenteel overbevraagd omdat de ziekenhuizen vrij onvoorbereid, de pas bevallen vrouwen snel ontslaan. Hierdoor is er een probleem van zekerheid van zorg in Antwerpen. We contacteerden vandaag het kabinet om dit te melden. Er werd nota van genomen en dit wordt verder opgevolgd. Men zal zich inzetten om een juiste communicatie te voeren naar de betrokken instanties en zorgverleners.
Kijk mee naar ATV 

***

Anne Dedry neemt het in de Kamer op voor de vroedvrouwen : Federaal parlementslid Anne Dedry debatteerde met Minister van Volksgezondheid Maggie De Block over de rol van verpleegkundigen en vroedvrouwen in het kader van de nieuwe maatregelen. Ze haalde ook het probleem van de verloning van de vroedvrouwen aan.
Herbekijk het debat

***

Hypnose tijdens arbeid en bevalling
Op 30/04/2015 kwam vroedvrouw An Geysen aan bod in een reportage van Koppen over hypnose.
Herbekijk de aflevering (vanaf 5:18)

***

Verstoting bij mensenbaby's?: Naar aanleiding van het olifantenjong in Planckendael dat nog steeds geen moedermelk krijgt, werd op 30/04/2015 onze vroedvrouwenmening gevraagd op Radio 1 in het programma 'De Bende van Annemie'. We kregen de kans om de zorg voor de relatie tussen de moeder en haar kind die soms in moeilijke omstandigheden start, te verduidelijken 
Herbeluister hier.

***

Reacties op persbericht 'Vroedvrouw als eerste aanspreekpunt bij zwangerschap': het persbericht dat we schreven naar aanleiding van de Internationale Dag van de Vroedvrouw ging niet ongemerkt voorbij en werd opgepikt door de media. Het verscheen in De Morgen,DeRedactie.beHet laatste Nieuwsde Zondagskrant en de Metro. We waren eveneens te horen in het nieuws van Q Music.

***
Korter ziekenhuisverblijf na bevalling: Het korter ziekenhuisverblijf en de sanctie die ziekenhuizen zullen krijgen indien ze moeders langer laten blijven, kwam uitgebreid in het nieuws. Daarnaast beviel deze week de Britse prinses Kate Middleton die 10u na haar bevalling naar huis vetrok. Aanleidingen genoeg om het belang van een goede thuiszorg, waar de vroedvrouw een sleutelfiguur in speelt, in de kijker te plaatsen. Vroedvrouwen kwamen dan ook volop in het nieuws!

 • Er verschenen artikels over het korter ziekenhuisverblijf in De StandaardDeRedactie.be,Knack,
 • We kwamen in het VTM nieuws: "Snel naar huis kan met hulp van een vroedvrouw. Kijk mee.
 • Vroedvrouwen Lies Versavel en Hanan Ben Abdeslam op Radio 1 in Hautekiet: "Welke hulp kunnen vrouwen krijgen na een bevalling?". Luister mee.
 • Vroedvrouw Lies Puttemans in Terzake: "Baby Lucy is twee dagen oud en gewoon thuis".Kijk mee.
 • Vroedvrouw Hanan Ben Abdeslam in Reyers Laat: "Waarom blijven Vlaamse vrouwen zo lang in het ziekenhuis. Kijk mee.
 • We kwamen aan het woord in het artikel "Zorg voor jonge moeders thuis even goed als in het ziekenhuis" in De Standaard. 
 • Reacties op het korter ziekenhuisverblijf
  Het korter ziekenhuisverblijf na de bevalling laat niemand onberoerd. De afgelopen weken verschenen nog verschillende reacties in de media.
 • Kathleen Vanholen, ondervoorzitter van de Unie van Vlaamse Vroedvrouwen, wees op de structurele onderfinanciering van vroedvrouwen die een hinderpaal zijn in de extra nood aan thuiszorg bij een korter ziekenhuisverblijf. Lees het artikel in De Standaard.
 • Celia Ledoux, auteur en mama, schreef in de Morgen over het belang van een goed uitgebouwde thuiszorg voor pasbevallen moeders. Lees haar opinie.
 • In een opinie in de Knack schrijft Vlaams parlementslid Vera Jans dat een kind op de wereld zetten één van de weinig dingen is die niet zo snel mogelijk moeten gebeuren. Lees verder.
 • Dr. Bruno Van Herendael sprak over het verkort ziekenhuisverblijf in de Artsenkrant. Lees het artikel.

***

Aantal te zware pasgeborenen neemt toe: op 4 maart gaf Prof. De Vlieger van het UZ Leuven hierover toelichting in het VTM nieuws en het VRT nieuws naar aanleiding van studies waaruit blijkt dat 1 op 10 van de Vlaamse baby's 4 kg of meer weegt bij de geboorte. Naast genetische factoren zouden het gewicht en het voedingspatroon van de moeder hierin een rol spelen. Ook Annick Bogaerts, vroedvrouw en doctor in de medische wetenschappen gafhierop een constructieve reactie.

***

Lancering website www.gezondzwangerworden.be : op 24 februari 2015 lanceerde minister Jo Vandeurzen een website die koppels met een kinderwens correct wil informeren over een gezonde levensstijl vóór de zwangerschap zodat ze de beste garantie hebben op een gezonde zwangerschap. Daarnaast heeft de website ook als doel de zorgverleners te ondersteunen bij preconceptionele consultaties en advies. De website werd ontwikkeld door de Katholieke Hogeschool VIVES en Universiteit Gent.
Lees het persbericht en het artikel in De Morgen.

Media 2014

Eén op vijf vrouwen bevalt met een keizersnede in Vlaanderen. Dit thema kwam aan bod bij De Redactie, De Standaard en Het Nieuwsblad op vrijdag 22 augustus 2014. Ook radio 1 gaf een interview met dr. Van Wiemeersch. VLOV vzw gaf deze lezersreactie naar De Standaard en radio 1. We zullen dit versterken met een constructieve 'Campagne Normale Geboorte'.

***

Wetsvoorstel i.v.m. wijziging naam 'vroedvrouw': Enkele politici brachten op dinsdag 22 juli 2014 een wetsvoorstel aan i.v.m. gendergelijkheid. We willen onze sterke naam 'vroedvrouw' niet kwijt en reageerden met een persbericht. Doorheen de gesprekken leerden we dat er toch een ongenoegen leeft onder onze mannelijke collega's. We zoeken naar constructieve voorstellen. We namen contact op met de politici om hierover verder in overleg te gaan. Ons persbericht kreeg aandacht van de ATV.

***

Samenwerking tussen vroedvrouwen en gynaecologen: Dr Bayot, gynaecoloog, en tevens lid van onze Federale Raad voor Vroedvrouwen, schreef op woensdag 25 juni 2014 een artikel over het belang van een goede samenwerking. Hij is voorzitter van de werkgroep 'Farmacologie' binnen de Federale Raad. 

***

Vroedvrouwen van over heel de wereld komen samen: Van 1 tot 5 juni 2014 ging het driejaarlijks congres van de International Confederation of Midwives (ICM) door in Praag. Ca. 3500 vroedvrouwen van over heel de wereld kwam samen. 

***

Internationale Dag van de Vroedvrouw: Op maandag 5 mei 2014 vierden vroedvrouwen wereldwijd hun internationale dag, dus ook in Vlaanderen. Wij stuurden een persbericht en dit ging de media niet onopgemerkt voorbij. Op TV Limburg brachten Marleen Kosten en Jo Deben ons mooie beroep onder de aandacht. Op Libelle TV werd Liesbeth Sap gevolgd bij een thuisconsultatie en sprak Joke Muyldermans in de studio met Ilse Van Hoecke over ons beroep. Vacature Magazine bracht het beroep vroedvrouw in beeld in hun digitale magazine (blader door tot pagina 5). 

***

Bevallen thuis....in het ziekenhuis: Het "cocon" geboortecentrum van het Erasmusziekenhuis in Anderlecht haalde op vrijdag 11 april 2014 het journaal op één met hun nieuw concept.

***

Mondelinge vraag van volksvertegenwoordiger Maya Detiège aan de de minister van Sociale Zaken Laurette Onkelinx aangaande ‘vroedvrouwen’: Onze contacten met de politiek worden goed benut en deze zijn van doorslaggevend belang. Mevr. Detiège Maya stelde in maart 2014 een opvallende vraag in de Kamer. Hierbij kunt u de vraag en het antwoord van mevr. Oncelinx nalezen

***

Petitie voor betere nazorg van prematuren: We zagen op maandag 7 april 2014 in het nieuws een duidelijke oproep voor een optimalere zorg voor prematuren. Op Radio 1 gaf Yannic Verhaest van de VVOC, Vereniging van Ouders van Couveusekinderen, een degelijke toelichting.

***

Voorlichten van allochtone vrouwen: Expertisecentrum Kraamzorg Volle Maan kreeg op vrijdag 21 maart 2014 een prijs voor gezondheidswijsheid voor hun inzet om vrouwen uit kwetsbare maatschappelijke groepen te informeren over anticonceptie. Proficiat collega's! 

***

Moederschapsrust voor tieners: Op 13 maart 2014 keurde de meerderheid in de Commissie Onderwijs en Gelijke Kansen van het Vlaams Parlement een decreetsaanpassing goed die tienermoeders in de toekomst recht zal geven op 10 weken moederschapsrust en tijdelijk onderwijs aan huis (TOAH). 

***

Midwives changing the world one family at a time: de International Confederation of Midwives (ICM) heeft het jaarthema van de Internationale Dag van de Vroedvrouw 2014 bekendgemaakt : "Midwives changing the world one family at a time", met als overkoepelend thema :"The world needs midwives now more than ever"

***

Voorschrijfrecht voor vroedvrouwen: De VLOV vzw verstuurde een persbericht naar aanleiding van het voorschrijfrecht voor vroedvrouwen. Dit bericht werd opgepikt door Belga en er verscheen een artikel in verschillende media. Het artikel was te lezen in Het Laatste Nieuws, De Morgen, Het Nieuwsblad, de Gazet van Antwerpen, op de website van Mediquality en op de website van De Redactie.

***

Visitatierapport Vlaamse opleidingen Vroedkunde: Woensdag 22 januari ontvingen de vertegenwoordigers van de Vlaamse opleidingen Vroedkunde het visitatierapport van de Vlaamse Universiteiten en Hogescholenraad (VLUHR). De VLUHR verstuurde hierover een persbericht waarin de opleidingen gefeliciteerd worden met de goede kwaliteit van het onderwijs. Daarnaast wordt de bezorgdheid geuit over de hoge studentenaantallen en de mogelijkheid voor studenten om voldoende betrokken te zijn bij risicoselectie. De VLOV vzw verstuurde als reactie hierop eveneens een persbericht. Naar aanleiding van het visitatierapport verschenen een aantal krantenartikels in De Standaard en De Gazet van Antwerpen. Het bericht kwam eveneens aan bod in de nieuwsuitzendigen van verschillende radiozenders.

Media 2013

Profileringsactie VLOV vzw in Belgische stations: Op vrijdag 20 december 2013 organiseerde de VLOV vzw een ludieke profileringsactie in de stations Gent Sint-Pieters, Antwerpen Centraal en Brussel-Zuid. Met deze actie wilden we het beroep van vroedvrouw in de kijker zetten. De actie heeft zijn doel niet voorbij geschoten! We kregen aandacht van de radio (Radio 1, Radio 2 Oost-Vlaanderen en Radio 2 Antwerpen), de televisie (het Journaal op één) en de krant (De Standaard en het Nieuwsblad). Veel dank aan alle vroedvrouwen die meehielpen aan deze actie! Het was fijn te ervaren dat vroedvrouwen zowel vanuit het ziekenhuis als zelfstandige vroedvrouwen deze actie vorm gaven.

***

Eerste baby geboren in 'birth and breakfast': In de geboortekamer van de nieuwe birth and breakfast van het Geboortehuis De Zon, is afgelopen half december 2013 de eerste baby geboren. In deze geboortekamer kunnen koppels terecht die niet thuis kunnen of willen bevallen maar toch voor een meer geborgen en intieme omgeving kiezen. Na de bevalling kunnen ze samen van de eerste momenten genieten, eventueel overnachten en 's morgens na een lekker verwenontbijt vertrekken. De daaropvolgende dagen komen de vroedvrouwen dagelijks aan huis voor nazorg.

***

Missie Kasongo-Lunda CongoDinsdag 29 oktober 2013 vertrok een medisch-verpleegkundige missie, waaronder de hoofdvroedvrouw Sabine Van De Vyver, vanuit het Sint-Vincentiusziekenhuis van Deinze naar het partnerziekenhuis van Kasongo-Lunda in Congo. Alles over het reilen en zeilen in het partnerziekenhuis kunt u lezen op de blog Kasongo-Lunda. Hoofdvroedvrouw Sabine Van De Vyver gaf op 25 oktober 2013 een interview in het programma 'Start je dag' op Radio 2 Oost-Vlaanderen.

Media 2012

Mediahetze rond de thuisbevalling: De thuisbevalling kwam zwaar onder vuur naar aanleiding van het persbericht van het Onafhankelijk Ziekenfonds, voor minder keizersnedes en meer bevallingen buiten het ziekenhuis dat verscheen op 10 juli 2012. Ook de reactie daarop van Dr. Van Wiemeersch (o.a. in het Nieuwsblad en in de Artsenkrant) deed het nodige stof opwaaien. Barbara Quintelier, vroedvrouw bij Bolle Buik, schreef een lezersbrief en ook de VLOV vzw zorgde voor een eigen antwoordOp 19 juli 2012 verscheen er opnieuw een artikel van Dr. Van Wiemeersch, deze keer in De Standaard. Dit artikel vroeg ook om een duidelijk antwoord en De Standaard gaf ruimte voor onze reactie. Ook de individuele vroedvrouwen liet het niet onberoerd en er werden een aantal lezersbrieven ingestuurd. Wij lazen in De Morgen de lezersbrief van Alexandra Denys en in De Standaard de lezersbrief van Inge Meyvis.

***

Terugbetaling voor IVF wordt teruggeschroefd: In het licht van besparen op de gezondheidszorg wordt de terugbetaling voor In Vitro Fertilisatie teruggeschroefd. Tot nu toe mocht de moeder niet ouder zijn dan 43 jaar. Dat wordt nu 41 jaar. Dit lazen we op donderdag 12 juli 2012 in Het Nieuwsblad.

***
Keizersneden om niet-medische redenen: Op 25 juni 2012 besteedden Peeters en Pichal in hun programma aandacht aan de keizersnede voor niet-medische redenen. 

***

Buddy-project Arteveldehogeschool Gent: Het buddy-project van de Gentse Arteveldehogeschool kreeg aandacht in het weekblad Knack op 23 mei 2012. Sinds 2009 worden er studenten, na een speciale training, ingeschakeld als buddy voor kansarme moeders. 

***

Internationale Dag van de Vroedvrouw: De media gaven dit jaar, spijtig genoeg, op 5 mei 2012 niet zo veel aandacht aan onze Internationale Dag, vermoedelijk waren de presidentsverkiezingen in Frankrijk voor de media van groter belang. Je kon onze woorden wel lezen in de nieuwsbrief van Erasmushogeschool Brussel en op sectorlink