Liesbeth Soens

Studie

Liesbeth is afgestudeerd in 1977 in het St Berlindus Instituut in Anwerpen. Zij zaten in een klasje van 3 - nog twee medestudenten kwamen van het Brusselse (huidige Karel De GroteHogeschool).

 

Werk

In 1980 is Liesbeth gestart in St Augustinus - full time op de verloskamer. Om gezin en werk te combineren deed zij na de geboorte van Joyce deeltijds nachtdienst in het Onze Lieve Vrouwziekenhuis in Antwerpen. Hier kreeg fysiologie nog ruimte. Het ziekenhuis sloot zijn deuren en dit bracht haar in 1986 bij De Kraamvogel vzw.

Onder druk van de regering werd in 2003 een fusie op touw gezet met De Ooievaar (Limburg) en De Bakermat ( Leuven). Deze samenwerking gebeurde onder de vleugels van de Landelijke Thuiszorg, waar Liesbeth sinds 2003 coördinator is. In deze functie is zij vooral bezig met de selectie, begeleiding, opleiding en werkverdeling voor de kraamzorg binnen de provincie Antwerpen.

Vanuit een zeer technische start evolueerde Liesbeth naar een vroedvrouw die de natuurlijke geboorte zeer nauw aan het hart ligt. Ook Vlaanderen evolueerde. Vijfentwintig jaar geleden was er in Antwerpen één zelfstandige vroedvrouw/verpleegkundige. Heden werken, verspreid over de provincie Antwerpen, een honderdtal vroedvrouwen in de eerste lijn! Er wordt ernstig tegengewicht gegeven tegen de sterk doorgedreven medicalisering.

 

Liesbeth Soens

VBOV vzw

Enkele jaren geleden werd Liesbeth door Geert Van Brempt gevraagd binnen de VLOV vzw als secretaris te functioneren. Liesbeth is lid van de beheerraad en is steeds bereid ondersteuning te bieden waar nodig. Logistieke ondersteuning in de ruime zin van het woord is haar sterkte. Vanuit haar positie in de eerste lijn geeft zij mee richting tijdens de overlegmomenten van de VLOV vzw, waar Liesbeth een vaste waarde is. Het boeit haar om de groei en erkenning van de VLOV vzw mee vorm te geven. Sinds 1/01/2016 is ze lid van de raad van beheer van de VBOV vzw.