Lieve Huybrechts

Studie

Lieve is geboren in Geel en woont daar ondertussen al ruim 50 jaar. Het is een stad, midden in de Kempen met een aantal leuke eigenschappen. Gek doen is er gewoon en, naar men zegt, doet het geen pijn. Het maakt het leven zeker gemakkelijker als je al eens uit de band mag springen en als het je dan ook nog eens vergeven wordt.

Lieve behaalde in 1979 haar vroedvrouwendiploma en heeft sindsdien altijd als vroedvrouw gewerkt.

 

Werk

Lieve werkte 20 jaar in het ziekenhuis, altijd met evenveel vuur en enthousiasme. Toen bleek dat visies te sterk uit elkaar begonnen te lopen en zij het gevoel kreeg dat ze nog veel meer kon betekenen voor moeder en kind, is Lieve als zelfstandige vroedvrouw begonnen. Samen met Katherine, vriendin en vroedvrouw, en Sandra, kinesist, begon ze aan hun droom om een geboortecentrum uit te bouwen.

Op dit moment werkt er geen kinesist meer, maar er zijn wel drie andere vroedvrouwen bijgekomen, Katrien, Ann en Jo. Ook andere relevante gezondheidswerkers krijgen hier kansen.

De vroedvrouwen van het Geboorte-Informatiecentrum (http://www.geboorte-infocentrum.be/) begeleiden vrouwen vanaf de preconceptionele periode, gedurende de zwangerschap, tijdens de bevalling zowel thuis als in het ziekenhuis, in de postpartum periode tot dikwijls een jaar na de geboorte.

Veel is er veranderd in de wereld rondom de begeleiding van moeder en kind. Toen Lieve zelf beviel, de eerste keer in 1980, moest zij tot haar teleurstelling (en waarschijnlijk die van Bart ook) ondervinden dat zij veel te weinig wist over borstvoeding om de eerste zes weken ermee te overleven. Vanuit die ervaring is zij verder gaan zoeken en kwam bij de stichtingsvergadering van VZW Borstvoeding terecht. Daar is zij als contactmoeder een vijftiental jaar actief geweest. Met hun hulp en ondersteuning is haar borstvoeding bij de volgende twee zonen wel goed gegaan.

Lieve sloot zich later aan bij de VBBB. Zij heeft, samen met Els Flies, 7 jaar de driedaagse cursus "Borstvoeding begeleiden: basiscursus voor de gezondheidszorg" (UNICEF/WHO) gegeven in veel ziekenhuizen over heel ons Vlaamse landje.

Tot de oprichting van het GIC (Geboorte-Informatiecentrum) begeleidde zij maandelijks thuis moedergroepen, voornamelijk met moeders die borstvoeding geven. Nu gaat er in het GIC nog elke donderdag namiddag een moedergroep door. Borstvoeding begeleiden is één van haar diepe interesses. We zijn er fier op dat het Geboorte-Informatiecentrum op donderdag 22 mei 2008 als eerste het CERTIFICAAT ‘BORSTVOEDINGSVRIENDELIJKE ORGANISATIE gekregen heeft.

Lieve heeft naast haar opleiding als vroedvrouw en de verdiepingsweg rond borstvoeding ook een opleiding als bachbloesemconsulente gehad en volgt nu een opleiding tot voetreflexoloog.

 

Lieve Huybrechts

VBOV vzw

Binnen de VLOV vzw is zij lid van de beheerraad en woont actief de vergaderingen van de BMA (Belgian Midwives Association) bij. Zij geeft regelmatig workshops in de vroedvrouwenopleiding en voor collega's.

Zij heeft ervoor gekozen om zich kandidaat te stellen als voorzitster van de werkgroep zelfstandige vroedvrouwen omdat zij hiervoor de ruimte kreeg binnen haar leven (3 zonen volwassen) en omdat zij voelde dat zij er de energie voor had en de nodige kennis en levenservaring had opgebouwd. Zij is er zich van bewust dat vroedvrouwen nog veel kunnen verwezenlijken. Op zich zijn er in België schitterende mogelijkheden.

Sinds 01/01/2016 is Lieve lid van de raad van bestuur van de VBOV vzw.