Jaaropleiding zwangerschapsyoga - Lut Van Melle, Gent

Datum

Deze opleiding is een voorbereiding om met vakkennis met zwangere vrouwen te werken met zwangerschapsyoga.

Wij staan garant voor een degelijke opleiding en jarenlange ervaring.

 

Programma

Begeleiding van een professioneel team met jarenlange ervaring en samenwerking.

Lut LouisaVan Melle: yogadocente, specialisatie zwangerschapsyoga. Erkend diploma Europese unie, Patanjali Instituut, 20 jaar ervaring met lesgeven. Lid Belgische yoga Federatie. Opleiding Zwangerschapsyoga te Sittard (Nl), bijscholing methode MarieTexier (Fr.), Pregnancy teacher training, Sitaram, Uma Dinsmore-Tuli, (GB).  Doula, opleiding door DONA international. 'Birth into being' facilitator.

Gastdocenten : Anne De Vits, gynaecologe en verloskundige;  Francine Deroo, vroedvrouw in  ziekenhuis Jan Palfijn te Gent ; Patricia Wichman; haptonomisch zwangerschapsbegeleider ;Tina Vervaeke, Cranio sacraal therapeute en bijdrage Osteopate, Winne Caemaert.

De opleiding bestaat uit 13 lesdagen in 3 modules. Verder 2 reeksen zwangerschapsyoga +  1 reeks meditatieve yoga (+ 1 reeks prenatale aangeboden) om op eigen tempo te volgen. Het  verdere traject kan eventueel wat aangepast worden (oa voor degenen waar afstand een probleem vormt). Dit dient vooraf besproken te worden.

 • 9.45u - 13 u praktijk zwangerschapsyoga
 • 13u - 14.15 u middagpauze
 • 14.15 -  18 u  theorie en praktijk

Hieronder vind je het progamma. Er kunnen nog kleine aan passingen gebeuren in het progamma.Het progamma kan hier en daar afgestemd worden op jouw traject.

De lesdagen  op zondag en weekends dienen in de reeks gevolgd te worden, de bijkomende mogelijkheden kunnen op eigen tempo,

Bijvoorbeeld over 1,5 of 2 jaar gespreid worden in eigen traject en ritme.

 

Module 1: Basis zwangerschapsyoga en geboorte
5 cursusdagen + 1 reeks zwangerschapsyoga en 1 reek prenatale (op eigen tempo)

 • Zondag 26 april: Zwangerschapsyoga is zorg dragen voor het zwangere lichaam met ademhaling, houdingen, klank en meditatie. Wat wel en niet doen tijdens zwangerschap. Leren omgaan met spanning en pijn dmv de ademhaling. Het bewustzijn en de kracht van het centrum. Het zwangere bekken met Osteopate.
 • Zondag 17 mei: Zwangerschapsyoga als creatieproces. Aarding als steun en voeding. Massage voor zwangere lichaam. Beweging in yoga-asana's en adem. Contact met de baby. Fysiologie van de zwangerschap vanuit zwangerschapsyoga.
 • Weekend Rosaria 5/6 tem 7/6: Principes zwangerschapsyoga zelf uitgebreider ervaren en toepassen. Yoga ervaren persoonlijk, in jouw lichaam. Tijd nemen om je eigen yoga praktijk opbouwen of verrijken. Dit is de voorwaarde en  als basis voor je overdracht tijdens je begeleiding met zwangerschapsyoga. Om zelf rustig en  ontspannen te zijn in de omgang met zwangere vrouwen
 • Zondag 21 juni: Zwangerschapsyoga tijdens de weeën. Hoe houdingen, aandacht, beweging, ademhaling de ervaring van pijn omzetten in kracht en ontspanning.

Module 2: Verdieping vakkenis en toepassing zwangerschapsyoga en geboorte
6 lesdagen + reeds zwangerschapyoga (eigen tempo)

 • Zondag 27 september: Zwangerschapsyoga in het scenario van de weeën en het baren & fysiologie van de bevalling vanuit zwangerschapsyoga. Zwangerschapsyoga en Geboorterecht. Bewust en natuurlijk bevallen fysiologie door vroedvrouw. Natuurlijk bevallen  met zwangerschapsyoga thuis en in de kliniek met Francine Deroo.  
 • Zaterdag 11 oktober:  Verdiepingsdag Zwangerschapsyoga  : Zorg voor het de balans in het zwangere bekken en bekkenpijnen. De invloed van zwangerschapsyoga op de 'de ligging van de baby' en vandaaruit  op de bevalling..
 • zondag 25 oktober: Energetische werking, beweging en dans tijdens de zwangerschap en bevalling. Cranio-sacraal therapie en zwangerschapsyoga als voorbereiding bekken op bevalling. Contact met baby, draaien baby bij verkeerde ligging, herstel moeder en baby na bevalling. Met cranio sacraal therapeute.
 • Dinsdag november of december om 18u15: Zwangerschapsyoga voor partners. Eén les per reeks van 10 worden de partners mee uitgenodigd om stil te staan bij de rol van de partner en tools te krijgen om de vrouw tijdens de bevalling te steunen.
 • Weekend Rosaria 20/11 tem 22/11: Verdieping in eigen geboorte en geboortepatroon met 'Birth into being' methode. Eigen ervaring met geboorte en bevalling, overdracht en tegen overdacht.
 • Zondag 20 december: Zwangerschapsyoga en ontvangst van de baby tijdens de geboorte. Verbinding en hechting met de baby. De weg van de ziel van moeder en kind voor en tijdens conceptie, zwangerschap en geboorte. De helende kracht van de aanraking, Haptonomie met Haptonomisch therapeute.
 • Zondag januari 2021: Psychische processen tijdens zwangerschap en bevalling. Het grote belang van psychische ondersteuning tijdens de zwangerschap en bevaling.  Functie doula. Bewust zwanger en bevallen. Bewuste keuzes maken, thuis, poliklinisch, ziekenhuis,....Bewust van de groeikansen, inzichten en bewustzijnssprong die de zwangere en barende vrouw, de baby en haar partner kunnen ontdekken. Bewust zijn.

Module 3: Stage + toepassing in eigen leven: werkveld
2 stage lessen en 2 lesdagen

 • 1 zondag : voorstelling proefschrift/creatie ( datum afhankelijk van de proefschriften)
 • 1 zondag : Terugkomdag/supervisie ( datum afhankelijk van de proefschriften)

Wanneer je de opleiding met succes volledig afgerond hebt krijg je een getuigschrift en met  het kwaliteitslabel 'Yogabirth' .

 

Deelnameprijs


1450

Alle hier aangegeven 14 lesdagen en de avonden van de weekenden.

 • 2 reeksen zwangerschapsyoga en 1 reeks meditatieve yoga
 • 2 Stagelessen + supervisie
 • (totaal min 160 lesuren)
 • Cursus zwangerschapsyoga van 800 blz. met afbeeldingen.
 • Boek 'Liefde en geboorte' mindful zwangerschapsyoga. Lut Louisa Van Melle
 • CD - Mindfulness yoga
 • Thee tijdens lesdagen.

Niet inbegrepen zijn de verblijfskosten en maaltijden tijdens de 2 weekends in Rosario : 200€ per weekend.

Dit bedrag dient 3 maanden voor de aanvang van de cursus overgeschreven worden.

 

Locatie

Blauwe Poort
Collegabaan 49
Melle/Gent

 

Informatie en inschrijven

Voor meer informatie, vragen en inschrijven welkom bij Lut Van Melle, lut.van.melle@telenet.be

www.zwangerschapsyoga-en-opleiding.be,www.meditatieveyoga-mindfulnessyoga.be, www.mindfulzwangerschapsyoga-en-geboorte.bewww.zijnsdans-danszijn.be