Screening Bevolkingsonderzoek Aangeboren Aandoeningen wordt uitgebreid vanaf 24 maart

Aangeboren aandoeningen

Beste vroedvrouw,

We willen je bedanken voor je inzet in het Bevolkingsonderzoek Aangeboren aandoeningen, en informeren over de uitbreiding ervan.

Belang van de screening

De ziektes die worden opgespoord via het bevolkingsonderzoek zijn al voor de geboorte aanwezig, maar komen pas later klinisch tot uiting. De ziektes zijn zeldzaam en hebben vaak heel ernstige gevolgen. Door een snelle opsporing kan er tijdig een behandeling worden gestart. Zo kunnen ernstige handicaps of letsels voorkomen worden of kan het ziekteproces afgeremd worden.

Jouw bijdrage

We waarderen de cruciale rol die vroedvrouwen vervullen binnen het bevolkingsonderzoek, of het nu gaat om het informeren van ouders, de tijdige staalafname, of het snel doorverwijzen naar een gespecialiseerd centrum bij een afwijkend screeningsresultaat.

Uitbreiding met 7 ziektes

In de loop van 2022-2023 wordt het bevolkingsonderzoek gefaseerd uitgebreid met de opsporing van 7 zorgvuldig geselecteerde ziektes. Wil je weten welke ziektes voortaan ook worden opgespoord en waarom? Die info vind je op www.aangeborenaandoeningen.be.
De uitbreiding van het onderzoek impliceert voor de vroedvrouw geen directe wijzigingen. De werkwijze van staalafname t.e.m. resultaatsmelding blijft dezelfde.

Alert blijven voor symptomen blijft belangrijk

Screenen betekent ook dat er steeds een mogelijkheid bestaat dat de opsporingstest een vals-positief of een vals-negatief resultaat oplevert. Om dat te vermijden wordt veel belang gehecht aan juiste staalafname en kwaliteitsbewaking. Daarnaast is het ook belangrijk om steeds alert te blijven voor symptomen van de ziektes die worden opgespoord.

Zit je met vragen? Of wil je nog meer weten over het bevolkingsonderzoek?

Ga dan naar aangeborenaandoeningen.be

Download hier de brief t.a.v. vroedvrouwen van Agentschap Zorg en Gezondheid.