Vers van de pers: 'Moeders in Afrika' van Sabine Van de Vyver

Moeders in Afrika 

De eerste stappen in ons Congolees partnerziekenhuis in Kasongo-Lunda maakten zoveel emoties bij mij los dat ik niet anders kon dan erover te schrijven. Kleine kattebelletjes, van onder mijn muskietennet met een piepklein lampje op zonnepanelen, haastig neergepend, groeiden stilaan tot een boek. Een ziekenhuis zonder water en elektriciteit, ik kon het mij niet voorstellen, maar het is de dagelijkse realiteit in Congo.

Het licht zien doven in de ogen van een kersverse moeder nadat ze pas bevallen is van een doodgeboren kind of horen dat een operatie niet kan worden uitgevoerd omdat de ouders die niet kunnen betalen, het zijn onmenselijke en hartverscheurende momenten die me naar de keel grepen. Ibangu, mijn Congolese collega hoofdvroedvrouw, verwarmde mijn hart met de manier waarop ze zingend en dansend jonge moeders stimuleerde goed voor zichzelf en hun baby te zorgen. Ik werd vaak heen en weer geslingerd tussen hoop en wanhoop, vreugde en verdriet maar de kracht waarmee artsen, verpleegkundigen en vroedvrouwen vaak met veel te weinig materiaal en middelen proberen zorg te dragen, zullen mij voor altijd inspireren.

Met een Woord vooraf door Lieve Blancquaert

Sabine Van de Vyver is hoofdvroedvrouw in de materniteit van het Sint-Vincentiusziekenhuis in Deinze, maar is ook actief binnen de beroepsvereniging van vroedvrouwen (VBOV), in het ziekenhuisnetwerk van Memisa, en als terreinvrijwilliger bij Artsen Zonder Vakantie. In dit eerste boek vertelt zij over haar persoonlijke ervaringen in Congo.

Moeders in Afrika is een uitgave van Houtekiet. ISBN 9789089249685, prijs 24,99 euro.

Te koop via sabine.van.de.vyver@azstvdeinze.be , de materniteit van het az Sint-Vincentius Deinze én op 5mei op de Internationale dag van de vroedvrouw