Opleiding kinderwensconsulent met verdiepingsmodule perinataal verlies - Kinderwens - Leuven

31/01/2019

NIEUWE EDITIE
OPLEIDING KINDERWENSCONSULENT MET VERDIEPINGSMODULE PERINATAAL VERLIES
www.kinderwens.org

SHANTI@KINDERWENS.ORG

(12-daagse vorming)

SITUERING Een kinderwensouder is een man of een vrouw met een vurige (gedeeltelijk)  onvervulde kinderwens.  1 op de 6 koppels in België lijdt aan  ongewilde kinderloosheid. Dit raakt zowel mannen als vrouwen in het diepste van hun intieme leven en heeft een grote impact op diverse levensdomeinen.  Bovendien maakt 1 op de 7 vrouwen een zwangerschapsverlies mee. Wanneer er plots een einde komt aan dit langverwachte nieuwe leven weet je met je emoties geen blijf. Het is voor de maatschappij een  onzichtbaar verlies.

DOELSTELLING Via een unieke 12-daagse vorming wil ons Kinderwens Expertisenetwerk zorgverleners bijscholen om (kinderwens)ouders  professioneel te ondersteunen in deze kwetsbare periode van hun leven.

Module 1: Kiezen voor kinderen (3 lesdagen)
In de eerste module ligt de focus op het thema “Kiezen voor kinderen”. Vanuit een maatschappelijk oogpunt benaderen we hoe jongeren denken over toekomend ouderschap en hoe je dit met hen kan bespreken in de praktijk via creatieve werkvormen. We staan vervolgens stil bij wat het betekent voor volwassenen om kinderen te krijgen in deze maatschappij. We leren via het inzetten van bepaalde methodieken hen te laten reflecteren over dit specifieke thema. Indien zij een actieve kinderwens hebben, leer je hen correct te informeren en begeleiden in de aanloop naar een gezonde zwangerschap.

 
Module 2: Als zwanger worden niet vanzelfsprekend is (3 lesdagen)
In deze tweede module ligt de focus op de impact van een onvervulde kinderwens op de 8 levensdomeinen van kinderwensouders. We leren het beslissingsproces begeleiden indien zwanger worden niet vanzelfsprekend is. Het medische luik van de medisch geassisteerde voortplanting wordt grondig bestudeerd, maar voornamelijk de impact die deze behandelingen op mannen en vrouwen hebben in al zijn facetten. We leren een gespreks-groep professioneel modereren. Aan het einde van deze module staan we stil bij het ethische vraagstuk “Hoe ver gaan we in deze behandelingen?”.

Module 3: Als zwanger worden niet lukt (3 lesdagen)
In deze derde module staan we uitgebreid stil bij evenwaardige alternatieven van ouderschap wanneer het krijgen van een biologisch kind niet mogelijk is: donorconceptie, adoptie, pleegzorg, enz. Tijdens de practica wordt geleerd hoe je via een trajectbegeleiding mensen kan ondersteunen in hun keuze. De module sluit af met de vraag hoe we koppels kunnen begeleiden in de zingeving van hun leven zonder kinderen met een introductie op het thema rouw.

 
Module 4: Perinataal verlies (3 lesdagen)
In deze voorlaatste module (vóór de grote examenopdracht) leer je verdere inzichten te verwerven in rouw- en verliesprocessen. Meer specifiek leer je ouders begeleiden die een zwangerschapsverlies, een doodgeboorte of neonatale sterfte doormaken. Theorie zal afgewisseld worden met ervaringsgericht oefenen, groepsgesprekken en praktisch en technisch trainen. Daarnaast zal je uitgenodigd worden om naar je eigen verliesgeschiedenis te kijken en wat je daaruit kan leren. Er is mogelijkheid tot inbreng van eigen praktijkervaringen. Tot slot krijg je specifieke tools aangeleerd om een normaal rouw- en verliesproces te begeleiden.

LESTIJDEN 

Lestijden van 9uur tot 13uur
En een terugkomdag
Locatie lessen: Het Kinderwenshuis – Diestsevest 76 -Leuven

 • 31/01
 • 07/02
 • 14/02
 • 21/02
 • 28/02
 • 14/03
 • 21/03
 • 04/04
 • 25/04
 • 02/05
 • 09/05
 • 16/05

KOSTPRIJS

1.320 euro voor 12 lesdagen

INSCHRIJVEN
info@kinderwens.org