Mieke Embo

Studie

Mieke Embo behaalde na haar diploma verpleegkunde en vroedkunde (HIPB Gent) een master in de gezondheidswetenschappen, optie beheer en beleid aan de VUB te Brussel. In 2015 behaalde zij haar doctoraatstitel aan de faculteit Medisch Onderwijs van de Universiteit Maastricht (Nederland) met een wetenschappelijk werk dat de titel kreeg ‘Integrating Workplace Learning, Assessment and Supervision in Healthcare Education’. De belangrijkste outcome van dit doctoraat is de ontwikkeling van een competentiegebaseerd werkplekmodel, Embo’s Continuous Workplace Learning Model©, een model dat in 2016 gedigitaliseerd werd in het Medbook-portfolio. Wie meer wil vernemen kan op research gate de literatuur vinden.

Werk

Na de opleiding startte Mieke met een intensieve leerperiode in een centre de santé in Congo, in de buurt van Kinshasa. Bij thuiskomst werkte zij enkele jaren op de kraamafdeling en verloskamer van het toenmalig Sint-Vincentiusziekenhuis (huidig Sint-Lucasziekenhuis) te Gent. Een verhuizing naar Leuven resulteerde in verschillende opeenvolgende jobs: pediatrie in H. Hartziekenhuis (Leuven), NICU in Gasthuisberg (Leuven), farmaceutische firma en CLB Brussel. Bij terugkeer in Gent (1999) startte zij in de opleiding vroedkunde waar zij in 2000 de coördinatorenfakkel van Francine Gooris overnam.

VBOV vzw

Sinds 1999 is Mieke lid van de beroepsorganisatie, voornamelijk actief in de werkgroep opleiding. Deze legislatuur wil zij zich ook actief engageren als lid van het dagelijks bestuur en de raad van bestuur. Zij combineert dit engagement met het co-voorzitterschap van de Education Standing Committee van de International Confederation of Midwives (ICM), alsook met het lidmaatschap van de ICM Scientific Professional Programme Committee (SPPC) voor het volgend congres in Bali 2020. Naast dit internationaal engagement is zij tevens lid van de planningscommissie voor artsen en vroedvrouwen van het FOD. Haar missie is ‘verbinden’ of ‘strengthening midwifery by collaboration and co-creation’.