Een zelfstandige praktijk opstarten

Vroedvrouwen profileren zich binnen verschillende werkterreinen. De vroedvrouw is de bewaker van de fysiologie. Indien je als zelfstandige vroedvrouw je werk wilt uitbouwen binnen de thuiszorg, dan willen wij je vanuit de VBOV vzw hierbij graag ondersteuning bieden. We hebben een gids opgesteld die een wegwijzer wil zijn bij de administratie van de opstart van jouw praktijk. Hij geeft een uitgebreid inzicht in de aspecten die van belang zijn om goed te werken.

Bij de gids hoort ook een mapje. Hierin kun je belangrijke documenten bewaren die betrekking hebben op jouw beroep. In deze map vind je tevens een autoklever "Dringend huisbezoek" en voorbeeldformulieren die je van dienst kunnen zijn als zelfstandige vroedvrouw.

Je kan de Gids bij de opstart van een zelfstandige praktijk als vroedvrouw bestellen door een mailtje te sturen naar info@vroedvrouwen.be. De gids en de map kosten samen 45 € (verzendingskosten niet inbegrepen).

Twee maal per jaar organiseert de VBOV vzw ook een informatieavond voor vroedvrouwen die, in hoofd- of in bijberoep, een zelfstandige praktijk willen opstarten. Op deze informatieavond wordt uitgebreid ingegaan op de administratieve formaliteiten die nodig zijn bij de opstart van een praktijk en worden zelfstandige vroedvrouwen op weg geholpen. Er wordt tevens de nodige aandacht besteed aan de individuele situatie van elke vroedvrouw. Deze informatieavonden zijn enkel toegankelijk voor VBOV-leden.

Neem een kijkje in de kalender op deze website voor meer informatie over data en locaties van de eerstvolgende informatiesessies.

Op deze pagina maken we voor jou al een korte samenvatting van de administratieve verplichtingen:

Voor verdere informatie verwijzen we graag naar onze Gids bij de opstart van een zelfstandige praktijk als vroedvrouw. Indien je nog specifieke vragen hebt, stuur je je vraag naar info@vroedvrouwen.be. Je kan ook een kijkje nemen onder FAQ. Hier vind je antwoorden op de meest gestelde vragen over de nomenclatuur, verzekering enz.