Vroedvrouwen in de media

Op regelmatige basis versturen we persberichten over moeder- en kindzorg en vroedvrouwenzorg. Op deze manier trachten we de vroedvrouw in de media te krijgen en aandacht te vragen voor ons beroep en onze vragen. Wij geven graag een overzicht mee van de meest relevante persberichten over ons beroep en de uitvoering ervan en vroedvrouwen die in de media komen.

Media 2019

Pretecho - uitspraak

16/09/2019 - De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft een Nederlandse echoscopiste en een Nederlandse vroedvrouw een opschorting gegeven voor het onwettig uitoefenen van de geneeskunde. Ze hadden echografieën en diagnoses gesteld zonder dat ze daarvoor in België bevoegd waren. 

Lees hier het artikel van HLN.

***

Babyboom in Heusden-Zolder

1/08/2019 - In Heusden-Zolder hebben de vroedvrouwen en gynaecologen in juli 111 baby's op de wereld helpen zetten. Proficiat voor jullie inzet!
Lees hier het artikel.

***

Internationale week van de borstvoeding 
31/07/2019 - Vanuit de organisatie nemen we de kansen waar om onze onderwerpen in het nieuws te brengen. Afgelopen week werd borstvoeding in verschillende media in de kijker gezet. We inventariseren deze berichten voor u. 

VBOV stuurde een persbericht
We kregen de kans te reageren in "De Morgen"
"De Standaard" gaf aandacht aan de borstvoedingsweek
Ook radio 1 gaf volop aandacht aan dit onderwerp. Joke gaf een reactie vanuit de VBOV. 

***

Verkort ziekenhuisverblijf
20/07/2019 - Naar aanleiding van het recent verschenen tussentijds rapport van de FOD Volksgezondheid, over de pilootprojecten rond de verkorte ligdagduur in de materniteiten verschenen er heel wat artikels. Ook de VBOV reageerde, d.m.v. een interview op het VRT radio nieuws. 
Lees meer in Het Laatste Nieuws.
Een reactie van VBOV 
Lees hier het artikel in De Standaard

***

AZ Delta vroedvrouwen hebben de handen vol
1/07/2019 - Op 30 juni werden er 13 babies te Roeselare geboren. Proficiat aan de ouders en vroedvrouwen!
Lees hier het persbericht.

***

De CampusCup 
27/06/2019 - Het canvasprogramma, waarin naar hartelust gequizd werd, nam in de kwartfinale een cursus voor vroedvrouwen ter hand met als onderwerp: de fysiologische veranderingen tijdens de zwangerschap. Onze collega Danny Peeters nam voor de gelegendheid de opdracht van quizmaster op zich. Kijk mee van 27:25 tot 36:18.
Kijk hier hoe de studenten nautische wetenschappen en rechten de cursus interpreteren.

***

Bevalling Tamara - seizoensfinale Thuis
22/06/2019 - In de seizoensfinale van Thuis was Tamara in arbeid. Vroedvrouw Tom Van den Broeck was ook in de soap vroedvrouw en begeleidde Tamara naar de verloskamer (39:11). Ondanks we het betreuren dat er verwarring bestond van de termen "verpleegster" en "vroedvrouw", was het fijn een bekend gezicht op scène te zien. Een constructieve profileringsreactie wordt voorbereid.

***

Vervolgd voor onwettig uitvoeren van de geneeskunde: pretecho's
17/06/19 - Het Laatste Nieuws maakt melding van een echoscopiste en vroedvrouw die pretecho's namen en diagnose's stelden, zonder wettelijke erkenning, waarvoor ze nu vervolgd worden. Vroedvrouwen die pretecho's  aanbieden in hun werk zullen vanaf het nieuwe systeem geen GPL meer toegekend krijgen. We zullen hier nog verder uitgebreid op ingaan in de GPL - nieuwsbrief.
Lees het volledige artikel hier.

***

Maken zwangere vrouwen zich te snel zorgen?
27/04/2019 - Welke testen zijn tijdens de zwangerschap nuttig of nodig? Gynaecologe Ann Bonnaerens en vroedvrouw Ambre Hamelink, beiden ook zwanger, aan het woord in De Standaard.
Beluister hier de reactie van Prof. dr. Jan de Maeseneer op Radio 1.

***

Do's-and-don'ts van het kraambezoek
26/04/2019 - Een spontaan geschreven artikel over hoe en wanneer kraambezoek gepast is vind je hier. Vroedvrouw Joke Muyldermans schreef mee.

***

Vroedvrouw aan huis
07/04/2019 - Els Weckers vertelt in een interview met MNM wat het inhoud om als eerstelijnsvroedvrouw te werken (van 00:27:11 - 00:29:00).

***

Onze reactie op een fataal afgelopen thuisbevalling
06/04/2019 - Op 6 april verscheen er een artikel waarin een thuisbevalling fataal afliep.  Er volgde een aantal reacties. Onder andere op radio 1 werd hier aandacht aan gegeven. Beluister onze reactie op Radio 1 hier (van 1:37:47 tot 1:43:50 in de "Wereld Vandaag" van 8 april 2019) 
 

***

Een mooie fin-de-carrière-act!
01/04/2019 - Vroedvrouw Noëlla Simons uit Maaseik mocht op haar laatste werkdag haar kleinzoon ter wereld helpen komen. Als dat niet mooi is. Proficiat Noëlla!
Lees hier meer.

***

Recht op een kind of rechten van het kind?
16/03/19 - Recht op een kind of rechten van het kind? Over dit gevoelige en controversiële thema verscheen dit weekend een interessant artikel. O.a. vroedvrouw Sylvia De Ryck van het Leuvense netwerk Parel geeft haar inbreng. Het volledige artikel kunt u hier nalezen.

***

Uit het verleden
06/03/19 - Er kwam per toeval nog een oud krantenbericht van 1987 naar boven. Vlaamse Vroedvrouwen zijn reeds jarenlang pleitbezorger voor de vrouw en dit met respect voor de keuzes die de moeder maakt. Het onderwerp is nog steeds brandend actueel. Lees nog even mee. 

***

Interview Limburgse vroedvrouw van Wit-Gele-Kruis
02/02/19 - In het nieuwsblad verscheen een interview met Sabine Claes, de eerste vroedvrouw van Wit-Gele Kruis Limburg.
Lees het artikel op nieuwsblad.be

***

Vroedvrouwenpraktijk Vita Nova organiseert workshop 'Mindfull bevallen met je partner'

24/01/2019 - Lees het artikel op hln.be

***

Materniteit van UZ Leuven is verhuisd naar nieuw gebouw
14/01/2019 - Afgelopen week verhuisden de materniteit, het verloskwartier en de maternale intensieve zorg van UZ Gasthuisberg Leuven naar een nieuw gebouw.  Ook kindergeneeskunde en het centrum voor menselijke erfelijkheid verhuizen naar dat gebouw zodat alle zorg voor vrouw en kind in één gebouw terecht komen.
Lees het artikel op hln.be
Herbekijk het item in het journaal op vrt.nu
Ook ROB-tv wijdde een item aan de verhuis (vanaf 10:29)
Herbeluister het interview met hoofdvroedvrouw Bernadette Bijnens op Radio 2 (download beschikbaar tot 30/1)

***

Eerste thuisbevalling in begijnhof in Turnhout
12/01/2019 - In het Turnhoutse begijnhof is de eerste baby in het begijnhof zelf geboren.
Lees het artikel op nieuwsblad.be

***

Vroedvrouw Sint-Andriesziekenhuis Tielt vertrekt als vrijwilligster naar
08/01/2019 Iris Poignie, vroedvrouw in het Sint-Andriesziekenhuis, is naar Rwanda om er vrijwilligerswerk te doen in de gezondheidscentra en materniteiten. Ze zal er mee haar schouders zetten onder de projecten van vzw IMPORE.
Lees meer op hln.be

***

Zwangere vrouwen too posh to push??
04/01/2019 - In de media was afgelopen week heel wat te doen rond een uitspraak van NVA kamerlid en doctor in de medische wetenschappen Yoleen Van Camp die verklaarde dat vrouwen 'too posh to push' waren wat mee de oorzaak zou zijn van het toenemend aantal keizersnedes zonder medische redenen. Als vroedvrouwen zijn we het niet eens met deze uitspraak.
Vanuit de VBOV vzw hebben we een afspraak gevraagd met de politica om haar te informeren over het werk van de vroedvrouwen. 
Celia Ledoux schreef hierover een genuanceerd opiniestuk.
Ook blogster Le coeur à marée basse schreef een mooie reactie.
Eva Bruneel reageerde in HLN op deze uitspraken in de media

Media 2018

Odisee-studenten Vroedvrouwen aan de slag in Senegal
17/12/2018 - Twee studenten vroedvrouwen van de hogeschool Odisee in Sint-Niklaas lopen stage in een ziekenhuis in het Senegalese Tambacounda.
Lees het artikel op hln.be

***

Tachtig jaar dienst materniteit in RZ Tienen gebundeld in een boekje

17/12/2018 - Naar aanleiding van 80 jaar materniteit RZ Tienen werd het boekje ‘80 jaar materniteit’ samengesteld met daarin het leven zoals het is op de materniteit in de jaren ’60, ’70 en ’80, aangevuld met de blik van de nieuwe generatie zorgverleners.
Lees het artikel op hln.be

***

Ammavita Vroedvrouwenteam blaast 10 kaarsjes uit samen met 130 gezinnen
3/12/2018 - Ammavita Vroedvrouwenteam vierde in Moorsel haar 10-jarig bestaan samen met de gezinnen die ze de afgelopen jaren begeleidde. In de winter van 2008 startte Ammavita in de regio Aalst – Wichelen met de begeleiding van gezinnen tijdens de zwangerschap, bevalling en kraamtijd. 
Lees het artikel op hln.be
Lees het artikel op nieuwsblad.be

***
Bevallen met zelfstandige vroedvrouw kan nu ook in AZ Sint-Lucas in Gent
29/11/2018 - “Natuur als het kan, techniek als het moet”. Om die leuze kracht bij te zetten, start het AZ Sint-Lucas een samenwerking met zelfstandige vroedvrouwen die op de verlosafdeling bevallingen kunnen begeleiden.
Lees het artikel op nieuwsblad.be

***

1000ste bevalling van 2018 in Jan Yperman Ziekenhuis
27/11/2018 - Op 19 november 2018 vond in het Jan Yperman Ziekenhuis Ieper de 1000e bevalling van het jaar 2018 plaats.
Lees het artikel op hln.be
Lees het artikel op focus-wtv.be

***
Vroedvrouwenpraktijk La Madrugada vierde tienjarig bestaan
19/11/2018 - Voor het jubileumfeest van La Madrugada werden alle ouders en kinderen uitgenodigd voor een drink in het Boekenbergpark, waar de praktijk sinds vorige week huisvest in het kasteel.

Lees het artikel op gva.be

***
Vroedvrouwen van de materniteit van het Halse Sint-Mariaziekenhuis verkopen zelfgemaakt gebak en gadgets voor Music for Life.
19/11/2018 - 
Lees het artikel op nieuwsblad.be

***
Bevallen met je eigen vroedvrouw kan voortaan in RZ Tienen

11/10/2018 - In het Regionaal Ziekenhuis H.Hart van Tienen is een verloskamer ingericht waar toekomstige mama’s op een natuurlijke manier kunnen bevallen in het bijzijn van hun eigen vroedvrouw. Hoofdvroedvrouw van RZ Tienen Aurélie Moureau en vroedvrouw Annemie Inion van Geboortehuis Isis geven een woordje uitleg.
Lees het artikel op hln.be
Lees het artikel op nieuwsblad.be

***

Vroedvrouwen profileren! 
10/2018 - Het Prille Begin, een vroedvrouwenpraktijk in de regio Bree, kon in het stadsmagazine de vroedvrouw profileren. Neem ook eens contact met een soortgelijk magazine in uw buurt en zet de vroedvrouw in de kijker!  
Hier is de link naar het tijdschrift. Blader door naar pg 11.   

***
Cindy Casier en Ine Berghman ontvangen VBOV-prijs voor meest verdienstelijke student vroedvrouwen in Kortrijk
22/09/2018 - Op 21 september namen de pas afgestudeerde vroedvrouwen hun diploma in ontvangst op de promotieviering in Kortrijk. Jaarlijks zet de VBOV vzw in elke vroedvrouwenopleiding de meest creatieve en ondernemende student in de bloemetjes met de prijs van meest verdienstelijke student. Elke afgestudeerde vroedvrouw ontvangt een promotiepakket vanuit de organisatie.
Dit jaar ging de prijs in Kortrijk naar Ine Berghman en Cindy Casier. Dit nieuws werd opgenomen in de Knack. 
Lees het artikel op Knack.be

***
Geboortehuis Babykriebels viert vijftiende verjaardag
30/09/2018 - Vroedvrouw Marcia De Keyser en dokter Marcel De Clercq van geboortehuis Babykriebels organiseerden een reünieweekend in Kluisbergen samen met vele ouders en hun kinderen die ze de afgelopen vijftien jaar hebben begeleid tijdens de zwangerschap, bevalling en de periode na de geboorte.
Lees het artikel op hln.be

***

Boven de wolken vzw in TV-programma 'Het zomert met'
29/08/2018 - Vroedvrouw en oprichtster van Boven De Wolken vzw Anneleen Fransen vertelde haar verhaal met Lieve Blancquaert in het één programma 'Het zomert met'. De vzw maakt foto's van overleden baby's.
Herbekijk de aflevering (vanaf 39:38) op VRT NU
Er verscheen hierover eveneens een artikel op standaard.be

***

Invoering van functieclassificatiesysteem IFIC drijft werknemers van sector uit elkaar
29/08/2018 - In De Morgen verscheen een artikel over de verdeeldheid die het nieuwe IFIC functieclassificatiesysteem teweeg brengt bij vroedvrouwen. Ook andere zorgverleners zoals verpleegkundigen en psychologen zijn verontwaardigd.
Lees het artikel op demorgen.be

***

Milk ’n Boobs-bar op Pukkelpop was succes
17/08/2018 - In De Standaard verscheen een verslag over de Milk 'n Boobs-bar, een initiatief van Pukkelpop en hogeschool UCLL.
Lees het artikel op standaard.be

***

Vroedvrouwenpraktijk Wheel of Care lanceert campagne om Brusselse horecazaken borstvoedingsvriendelijk te maken
11/08/2018 - Met een sticker #breastfriend geven Brusselse horecazaken voortaan aan dat zij borstvoedende vrouwen verwelkomen. Elk café kreeg ook een ecologisch borstvoedkussen en een ververstafeltje. Voor de moeders wordt het zo makkelijker om opnieuw sociale contacten op te nemen. De vroedvrouwen van Wheel of Care lanceerden deze campagne in samenwerking met de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC).
Lees het artikel op HLN.be
Lees het artikel op metrotime.be

***
Officiële opening verloskwartier ASZ Aalst
27/07/2018 - In het ASZ in Aalst kunnen zwangeren vanaf nu bevallen in ruime, moderne verloskamers en moeten niet meer van kamer verhuizen om te bevallen.
Bekijk de foto's en lees het artikel op hln.be

***

Vroedvrouwen organiseren pop-up massagebar in Antwerps park
13/07/2018 - Vroedvrouwen Fleur en Tine plannen heel de zomer evenementen voor ouders in het Koning Albertpark in Antwerpen. Zo kunnen ze kennismaken met andere ouders en kunnen ze even genieten van qualitytime met hun kleine spruit. Een paar weken geleden gaven ze babymassage in het park.
Herbekijk de reportage op ATV

***

Vroedvrouw Zuster Alberta krijgt eigen straatje in Schoten
5/06/2018 - Bijna 4 jaar nadat ze op 89-jarige leeftijd overleed, krijgt de legendarische vroedvrouw Zuster Alberta een eigen straatje, het 'Zuster Alberta Pad' in Schoten. De vroedvrouw hielp tussen 1949 en 1987 zo'n 30 000 Schotenaren ter wereld.
Lees het artikel op nieuwsblad.be

***

Vroedvrouw Marianne Mox en fotografe Lieve Blancquaert over geboorte
4/06/2018 - In de Abdijkerk van Bellingen gaven Marianne Mox en Lieve Blancquaert een lezing over geboren worden. Marianne Mox gaat jaarlijks met een groep gespecialiseerde vrijwilligers naar Congo-Brazzaville, waar zij zich inzet voor betere levensomstandigheden voor zwangere vrouwen, moeders en baby's.
Lees het artikel en bekijk de foto's op editiepajot.com

***

Vroedvrouw wordt nu ook tabakologe
1/06/2018 - Tijdens Wereld Anti-Tabaksdag stelde het Imedaziekenhuis Paulien Jacobs (26) voor, een vroedvrouw die in het ziekenhuis al enkele jaren aan de slag is en momenteel afstudeert als tabakologe. Ze zal laagdrempelige rookstopbegeleiding aanbieden aan zwangere vrouwen.

Lees het artikel op nieuwsblad.be

***

Sint-Trudo ziekenhuis in Sint-Truiden investeert in nieuwe verloskamers
23/05/2018 - Meer comfort, een huiselijke, ontspannen sfeer en de integratie van arbeid en bevalling in één ruimte, dat zijn de sleutelwoorden voor het nieuwe verloskwartier van het Sint-Trudo Ziekenhuis. Het huidige verloskwartier wordt uitgebreid tot 4 comfortabele arbeidsverloskamers waarvan 2 met relaxatie-/bevalbad.
Lees het artikel op limburgnieuws.be

***

Vlaams-Brabantse vroedvrouwen wisselen ervaringen uit met  Braziliaanse bevallingscoaches 
10/05/2018 - De kennisuitwisseling tussen vroedvrouwen van De Bakermat uit Leuven en bevallingscoaches van het Braziliaanse Rodabebedubem resulteerde onder meer in een fototentoonstelling die op 7 mei, aan het begin van de Week van de Kraamzorg, feestelijk geopend werd in het stadhuis van Leuven.
Lees het artikel op persinfo.org

***

Gouden pinard
9/05/2018 - De Gouden pinard voor het vroedvrouwenteam werd uitgereikt aan het vroedvrouwenteam van Jan Palfijn Gent. Er werd in de pers aandacht aan gegeven. De Gouden pinard individuele vroedvrouw werd uitgereikt aan Liesbet Van Nieuwenhuyse. Proficiat aan al de genomineerden en onze felicitaties aan de winnaars. 
Lees het artikel op hln.be

***

Limburgse vroedvrouw onderbreekt pensioen voor geboorte kleinkind
Vroedvrouw Anne Wouters-Cuypers gooit na veertig jaar de handdoek in de ring. In oktober keert ze eenmalig terug naar het verloskwartier in het ZOL in Genk om te helpen bij de geboorte van haar derde kleinkind.
Lees het artikel op hbvl.be

***

AZ Monica in Deurne zet deuren open voor zelfstandige vroedvrouwen

26/04/2018 - Sinds kort kunnen moeders ook in AZ Monica terecht voor een bevalling onder begeleiding van hun zelfstandige vroedvrouw. Hiermee is het ziekenhuis het derde in de Antwerpse regio waar moeders met hun vroedvrouw kunnen bevallen. In het Sint-Vincentiusziekenhuis bestaat het al heel lang, en ook in het UZ Antwerpen in Edegem is het intussen gangbaar.
Lees het artikel in Gazet van Antwerpen.

***

Brusselse vroedvrouwen op fiets breiden uit
10/04/2018 - Met Wheel of Care bezoeken vroedvrouwen Flora Billiouw en Bianca Eerens moeders en pasgeboren kinderen thuis, en ze doen alles op de elektrische fiets. Ze verwelkomen vier nieuwe collega’s en krijgen binnenkort ook een uitvalsbasis in Het Huis van het Kind in de Marollen.
Lees het artikel in het Nieuwsblad
Lees het artikel op Bruzz.be

***

Kraamafdeling Sint-Vincentiusziekenhuis Deinze in de Artsenkrant
28/03/2018 - In de Artsenkrant verscheen een artikel waarin de kraamafdeling van het Sint-Vincentiusziekenhuis in Deinze wordt voorgesteld.
Lees het artikel (pagina 1) (pagina 2)

***

Rechten van het ongeboren kind
22/03/2018 - Vroedvrouw Sylvia De Ryck, coördinator van een hulpnetwerk voor kwetsbare toekomstige ouders, doet een oproep om ook ongeboren kinderen recht te geven op jeugdhulp. 
Lees het artikel in De Standaard

***

Getuigenis begeleiding zwangerschap en onverwachte thuisbevalling door vroedvrouw
21/03/2018 - In Weekend Knack verscheen een artikel waarin vroedvrouw en moeder Jorien De Maeyer getuigt over de begeleiding die ze kreeg van vroedman Tom Van den Broeck.
Lees het artikel.
Download de foto bij het artikel.

***

Fientje De Maeyer, vroedvrouw en verpleegkundige bij Kind & Gezin, met de fiets door Brussel
20/03/2018 - De voorbije drie jaar trok vroedvrouw Fientje De Maeyer als verpleegkundige bij Kind & Gezin door Brussel.
Lees haar verhaal in De Standaard.

***
Gynaecologen en vroedvrouwen spelen in komedie over eigen ervaringen
25/01/2018 - Twee vroedvrouwen van het Jan Palfijnziekenhuis in Gent verzamelden vijftien jaar lang grappige anekdotes over hun werk. Die komen nu tot leven in het toneelstuk: "Hoe Bevalt Gent?"  Geschreven, geregisseerd én vertolkt door het personeel van de kraamkliniek. “Dit was de beste teambuilding ooit.”
Lees het artikel op nieuwsblad.be (voor abonnees)

***
Centering Pregnancy in groepspraktijk in Olmen en Mol
18/01/2018 - Vroedvrouw Hilde Curinckx start binnenkort met zwangerschaps- en ouderschapscoaching in haar groepspraktijk OM+. Tijdens deze sessies komen zes tot tien zwangere vrouwen samen om, na een medische controle, ervaringen uit te wisselen.
Lees het artikel op gva.be (voor abonnees)

Media 2017

Vroedvrouw Liliane (65) met eerste en laatste baby op de foto
20/12/20107 - Vroedvrouw Liliane Kums (65) nam deze week, na een carrière van 43 jaar, afscheid van het Mariaziekenhuis in Overpelt. Als bijzondere verrassing  mocht ze op de foto met zowel de eerste baby die ze ter wereld bracht, als de laatste. 
Lees het artikel op Nieuwsblad.be (voor abonnees)

***
Onder water bevallen mogelijk in Heilig Hartziekenhuis Lier
15/12/2017 - Na een grondige renovatie kunnen mama's vanaf nu ook onder water bevallen in Lier. Ook een deel van de kamers op materniteit werd vernieuwd.
Lees het artikel op Nieuwsblad.be (voor abonnees)

***

Langer dan een jaar borstvoeding geven
6/12/2017 - In het programma Hautekiet op Radio 1 werd gesproken over het taboe op langvoeden. Enkele moeders getuigden en ook vroedvrouw en voorzitter van de Belgische Vereniging van Lactatiekundigen  en tevens lid van onze Raad van Bestuur, Serena Debonnet,  kwam aan het woord. 
Herbeluister het item op radio1.be

***

Studenten Erasmushogeschool zijn Buddy aan de wieg
1/12/2017 - Het Huis van het Kind in Asse en de Erasmushogeschool Brussel starten met het project Buddy aan de wieg. Vanaf december begeleiden studenten vroedvrouwen  kwetsbare, zwangere vrouwen tijdens de zwangerschap tot een jaar na de bevalling.
Lees het artikel op randkrant.be

***

Prestigieuze onderzoeksprijs voor vroedvrouw Annick Bogaerts
11/12/2017 - Prof.dr. en vroedvrouw Annick Bogaerts en haar collega prof. dr. Roland Devlieger wonnen het afgelopen weekend de "Prijs Dr. Luc Broeckaert 2017 voor geneeskundig wetenschappelijk onderzoek, gericht op preventie en praktijk". De Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België kende de prijs toe voor hun onderzoek naar het belang van een gezonde levensstijl in de eerste 1.000 dagen in het leven van een kind. Van harte proficiat prof. Annick Bogaerts!
Lees het artikel op hbvl.be
Lees het artikel op VRT NWS

***

Nieuwe bevallingspop voor studenten Thomas More Lier
21/11/2017 - De studenten vroedkunde van Thomas More in Lier kunnen gewone en risicovolle bevallingen oefenen op een nieuwe computergestuurde simulatiepop.
Lees het artikel op de website van Thomas More
Herbekijk het item op VRT NWS
Lees het artikel op HLN.be  

***

Proefprojecten verkort ziekenhuisverblijf worden positief geëvalueerd
17/10/2017 - Een jaar geleden lanceerde De Block zes proefprojecten om te experimenteren met een verkort verblijf van twee tot drie nachten in de kraamkliniek. De eerste ­tussentijdse evaluaties daarvan zijn nu klaar en schetsen een positief beeld. De VBOV vzw ondersteunt deze evolutie op voorwaarde dat er een goede, kwaliteitsvolle opvolging thuis is en er een goede samenwerking is tussen de verschillende betrokken zorgverleners.
In de zomer van 2018 volgt een eindevaluatie.
Lees het artikel 'Hoe kan je je als nieuwbakken ouders thuis laten begeleiden' op vrt.be
Herbekijk het item in het Journaal met vroedvrouw Melissa Kemps op huisbezoek bij een pasbevallen moeder.
Lees het artikel 'Verkort verblijf in kraamkliniek slaat aan' in De Standaard
Lees het artikel 'Twee dagen na bevalling al naar huis? "Klaar om proefproject verder uit te rollen"' op vrt.be
Herbekijk het item in het VTM nieuws
Herbeluister het item op Radio1

***

Materniteit Torhout zwaait vroedvrouw Caroline De Mey (60) uit
4/09/2017 - De collega's van de materniteit in Torhout verrasten vroedvrouw Caroline De Mey op haar allerlaatste werkdag als vroedvrouw. We wensen Caroline  een fijne pensioenperiode. 
Lees het artikel in Het Laatste Nieuws

***

Debat over inducties en plannen van bevalling
09/2017 - Celia Ledoux en Noëmi Willemen schreven in Charlie Magazine een opiniestuk over het plannen van bevallingen naar aanleiding van een nieuwsfeit dat de meeste Belgische vrouwen bevallen tijdens de week. In het radioprogramma Hautekiet op Radio 1 werd gedebatteerd over het bevallen op afspraak en het hoge percentage inleidingen in België. Ook de rol van de vroedvrouw kwam in het debat ter sprake.
Herbeluister het debat op Radio 1 (vanaf 6:51)

***

Kinderwenshuizen op zoek naar begeleiders
13/08/2017 - De Vlaamse Kinderwenshuizen zijn op zoek naar zelfstandige psychologen en vroedvrouwen om de kinderwenshuizen te bemannen. Koppels kunnen bij de kinderwenshuizen terecht voor psychologische begeleiding als ze moeilijkheden ondervinden bij het krijgen van een kind.
Lees het artikel en herbekijk het item in het Journaal op deredactie.be

***

Meer kinderen dankzij 'vriendelijke' inseminaties door vroedvrouwen
3/07/2017 - In ziekenhuis ZOL in Genk is het aantal succesvolle kunstmatige bevruchtingen gestegen sinds vroedvrouwen de inseminaties doen. Ze stellen de vrouw op haar gemak, maken een praatje en brengen het zaad trager in dan vroeger. Om te weten welke factoren echt een rol spelen, is meer onderzoek nodig.
Lees het artikel in De Knack

***

Een op vijf ziekenhuisbedden moet verdwijnen
30/06/2017 - Volgens de richtlijnen in het rapport van het KCE i.v.m. de hervorming van het ziekenhuislandschap zullen kleinere materniteiten op termijn moeten sluiten. In de praktijk zal rekening gehouden worden met toegankelijkheid. Zo kan het zijn dat een kleine dienst in een afgelegen regio toch openblijft. VBOVvzw waakt over twee belangrijke aspecten binnen deze hervorming. Enerzijds mag de kwaliteit van moeder/kindzorg niet verminderen en anderzijds dient de werkgelegenheid voor onze vroedvrouwen gevrijwaard te blijven. We zijn hiervoor in overleg met het kabinet. 
Lees het artikel in De Standaard

***

Kinderen bij de bevalling
13/06/2017 - Naar aanleiding van de Amerikaanse popster Beyoncé die van plan is om te bevallen met haar vijfjarige dochter erbij, verscheen in De Standaard een artikel over dit onderwerp. In Vlaamse ziekenhuizen komt dit heel uitzonderlijk voor. Bij thuisbevallingen komt dit iets vaker voor.
Lees het artikel in De Standaard (enkel voor abonnees)
Ook vroedvrouw Elke Van Den Bergh van Zwanger in Brussel sprak hierover op Radio 1.

***

Internationale Dag van de Vroedvrouw
5/5/2017 - Naar aanleiding van het persbericht dat we verstuurden, werden we gecontacteerd door De Standaard.
Lees het artikel in De Standaard.
Ook Radio 1 nodigde ons uit voor het programma De Ochtend waar vroedvrouw Elke Notebaert op 5 mei in een interview het beroep van vroedvrouw in de kijker zette.

***
Borstvoeding in het openbaar
8/5/2017 - De Instagramfoto van actrice en kersverse mama Véronique Leysen waarop ze trots haar zoontje borstvoeding geeft, lokte veel reactie uit.

***
Project 'Baby in Brussel'
2/05/2017 - Vroedvrouwenpraktijk Zwanger in Brussel maakt de nazorg door de vroedvrouw in Brussel bekender met het project 'Baby in Brussel'.
Herbekijk het item op Bruzz

***

Lotusbevalling in VTM programma Echte Mensen: Nieuw Leven
In het AZ Sint-Jan in Oostende werd een lotusbevalling van een Indonesische vroedvrouw in beeld gebracht.
Lees het artikel in De Standaard
Lees het artikel in Het Nieuwsblad

***

Gouden Pinard voor vroedvrouwenteam Sint-Vincentiusziekenhuis in Deinze
Lees het artikel in Het Nieuwsblad
Herbekijk het item in AVS Nieuws

***
Elke (toekomstige) moeder een vroedvrouw
In de Zondagskrant regio Vlaams Brabant verscheen op moederdag een advertentie over wat de vroedvrouw kan betekenen voor (toekomstige) moeders.
Download de advertentie in  De Zondagskrant (pagina 2)

***

Vroedvrouw Hanne Devos beantwoordt vragen in Knack
Knack nodigt zijn lezers uit om originele en relevante vragen te sturen naar vroedvrouw Hanne Devos. De geselecteerde vragen zullen in Knack verschijnen.
Lees het artikel in Knack

***
Belevingsruimte in Lichtervelde toont geschiedenis van twee vroedvrouwen
Naar aanleiding van Erfgoeddag bouwde de heemkring in samenwerking met de studenten van VIVES Kortrijk en Brugge, haar herenhuis om tot het kabinet van een vroedvrouw uit het begin van de 20ste eeuw. Het werd een historische belevingsruimte waarin vroedvrouwen Marcella Debusschere en Gabriële Debaeke gevolgd worden.
Herbekijk het item op Focus & WTV

***

Vlaamse studente vroedkunde Fadoua trekt langs scholen met voorlichtingskoffer
Om jongeren, en vooral moslims, te leren praten over seks en hun eigen lijf, gaat derdejaarsstudente aan de Karel de Grote Hogeschool Fadoua Amjoud vrijwillig langs bij Vlaamse secundaire scholen. Met een cultuursensitieve voorlichtingskoffer wil ze jongeren sensibiliseren.
Lees het artikel in het Nieuwsblad (enkel voor abonnees)

***
Boven De Wolken vzw bestaat 1 jaar
Een jaar geleden werd Boven De Wolken opgericht, een vzw die rouwende ouders de kans geeft om een herinnering te bewaren aan hun overleden baby. Het afgelopen jaar fotografeerde hun team van professionele fotografen meer dan 130 sterrenkindjes.
Herbekijk het item in het Journaal
Herbeluister de getuigenis van een moeder op Radio 2

***
Nieuwe reportagereeks 'Echte mensen: nieuw leven'
Op VTM is afgelopen maandag om 21u55 een nieuwe docureeks van start gegaan over professionals die alle stappen van zwangerschap tot geboorte begeleiden. Voor de reeks werd gefilmd in het UZ Antwerpen, het Algemeen Ziekenhuis Sint-Jan in Oostende en vroedvrouwenpraktijk La Madrugada.
De afleveringen kunnen herbekeken worden op de website van VTM

***

WHO richtlijnen i.v.m. het griepsvaccin te weinig gekend bij de vroedvrouwen
Slechts 1 op 4 vroedvrouwen kent WHO- richtlijn over griepvaccinatie zwangere vrouwen.
Uit een onderzoek bij 370 vroedvrouwen blijkt dat slechts een kwart van de Vlaamse vroedvrouwen de richtlijn over griepvaccinatie bij zwangeren kent. De vaccinatiegraad bij Belgische zwangeren is vrij laag: minder dan de helft laat zich vaccineren.
Lees het artikel op ZorgAndersTv.be

***

Ziekenhuizen stimuleren kangoeroeën
In het VTM Nieuws werd een item gewijd aan het belang van kangoeroeën bij prematuurtjes.
Herbekijk het item in het VTM Nieuws

***

Co-sleepers op materniteit Jessa ziekenhuis
Het Jessa ziekenhuis installeert zes nieuwe co-sleepers op de kraamafdeling om zo moeders te helpen een fysieke en emotionele band op te bouwen met hun baby.
Herbekijk het item op TVL.be

***
Petitie tegen sluiting kraamafdeling ASZ Geraardsbergen
Al 1.500 mensen ondertekenden een petitie tegen de sluiting van de kraamafdeling van het ASZ-ziekenhuis in Geraardsbergen. 
Lees het artikel in het Nieuwsblad  

***

Zelfstandige vroedvrouwen reageren op beslissing in het ziekenhuis
De dienst Womama, waarmee het Heilig Hartziekenhuis in Lier sinds kort patiënten de kans biedt om na de bevalling een vroedvrouw aan huis te laten komen, geeft reacties bij de zelfstandige vroedvrouwen in de regio.
Lees het artikel in de Gazet van Antwerpen

***

Vroedvrouw Tom Van Den Broeck klaagt lage tarieven aan
De Antwerpse vroedvrouw Tom Van Den Broeck vestigt in De Gazet Van Antwerpen de aandacht op de lage tarieven van de ziekteverzekering voor vroedvrouwen.
Lees het artikel in De Gazet van Antwerpen (voor abonnees)

Media 2016

Vroedvrouwenkring Noorderkempen continu beschikbaar dankzij WhatsApp groep
De 25 zelfstandige vroedvrouwen van de vroedvrouwenkring Noorderkempen hebben zich verenigd om 24/7 beschikbaar te kunnen zijn voor de gezinnen. Ze maken hiervoor gebruik van WhatsApp.
Lees het artikel in de Gazet Van Antwerpen

***

Keizersnedes op vraag
Vorige week verspreidde het KCE een persbericht waarin gepleit wordt om enkel keizersnedes om medische redenen uit te voeren. In de pers verschenen vervolgens verschillende reacties en artikels over keizersnedes op vraag.
Lees het artikel op redactie.be
Lees het artikel 'Doe mij maar een keizersnede, dokter' in De Morgen
Lees het artikel 'Keizersnede om seksleven te redden' in De Standaard

Als reactie op het artikel in De Standaard verstuurden we vanuit de beroepsorganisatie het persbericht dat je hier kan lezen.
Ons persbericht verscheen op deredactie.be en in de krant De Metro.

***

Gentse vroedvrouwenpraktijken slaan handen in elkaar
De Gentse praktijken 't Geboortehuis en Gent Bevalt hebben zich sinds kort verenigd in één praktijk met de naam Geboren in Gent. Om de fusie van de twee praktijken bekend te maken, organiseerde Geboren In Gent afgelopen weekend een lichtjesstoet waar meer dan 300 gezinnen op af kwamen.
Lees het artikel in het Nieuwsblad

***
Vroedvrouw op missie in Senegal
Vroedvrouw Trees Van Hove trok tijdens de herfstvakantie, samen met haar echtgenoot, naar Senegal. Ze namen 125 kg extra medische bagage mee om op diverse medische gezondheidsposten te verdelen.
Lees het artikel 'Trees vertrekt weer naar Senegal in het Nieuwsblad'
Lees het artikel 'Terug uit Senegal' in het Nieuwsblad

***
Al 2 jaar geen doodgeboren baby's in ziekenhuis Geel
In het ziekenhuis van Geel zijn de voorbije twee jaar geen baby's meer gestorven. Met die cijfers scoort het AZ Sint-Dimpna het best in heel Vlaanderen.
Lees het artikel in het Laatste Nieuws

***
Meer aandacht voor onvervulde kinderwens in lessen seksuele voorlichting
Vroedvrouw Shanti Van Genechten en gynaecoloog Petra De Sutter spraken op Radio 1 over het belang van aandacht voor onvervulde kinderwens in de lessen seksuele voorlichting.
Herbeluister het fragment op Radio 1

***

Vroedvrouw Annick Bogaerts aangesteld als professor in de Universiteit Antwerpen
We hebben  in een vorige nieuwsbrief bericht gegeven en het persbericht doorgestuurd.  In het Belang van Limburg verscheen nadien nog een artikel over de carrière van Annick Bogaerts.
Lees meer.

***

Belang van preconceptiezorg
Dat in de media regelmatig artikels verschijnen waarbij foutief geciteerd wordt of zaken uit de context gehaald worden, mochten we vorige week aan de lijve ondervinden. In het artikel over het belang van een goede voorbereiding op de zwangerschap dat in Het Nieuwsblad verscheen, werd de vroedvrouw niet vermeld als zorgverlener waar toekomstige moeders naar doorverwezen worden voor preconceptioneel advies, wat in het telefonisch interview uiteraard wel is gezegd. Ook de vergelijking met topsport is op een volledig andere manier ter sprake gekomen. 
Lees het artikel in Het Nieuwsblad

Diezelfde avond kregen we de kans om vroedvrouw Els Hendrix af te vaardigen in het praatprogramma Van Gils en gasten, waar zij het belang van preconceptiezorg op een juiste en wetenschappelijke manier kon verwoorden. Een mooie rechtzetting van de visie van vroedvrouwen!
Herbekijk het programma vanaf 12:15
 
***

Wat als de mama terug gaat werken en nog borstvoeding geeft? 

Serena Debonnet van de Belgische Vereniging van Lactatiekundigen, sprak in het VTM-nieuws over het wennen aan flessen of cupjes vóór de baby naar de opvang gaat. We willen hierbij een signaal geven dat er dringend werk dient gemaakt te worden van een langere periode bevallingsrust of borstvoedingsverlof. Er kan dan op een rustige manier langer worden gevoed en dit vermijdt veel stress. De WHO raadt aan tot 6 maanden exclusief borstvoeding te geven. 
Herbekijk het fragment in het VTM Nieuws

***

Ingrepen kunnen moeder en kind redden maar ook schaden
Naar aanleiding van het jaarrapport 2015 van het SPE (zie interessante lectuur), werden we gecontacteerd door De Standaard over het steeds technischer worden van bevallingen in Vlaanderen.
Lees het artikel in De Standaard

***

Tips voor borstvoeding op vakantie
In het magazine Libelle gaf vroedvrouw Elke Notebaert van vroedvrouwenpraktijk 'De Wolk' enkele tips en aandachtspunten voor borstvoeding op vakantie.
Lees het artikel in Libelle

***

Vroedvrouw for president!
Radiomaker Wim Oosterlinck schreef een ode aan de vroedvrouw.
Lees het artikel op Zappyouders.be

***

Aanbevelingen goede praktijkvoering voor de postnatale zorg
8/03/2016 lanceerden we met een persbericht de aanbevelingen waarmee we een antwoord willen bieden op de prangende vraag hoe de kwaliteit van zorg gegarandeerd kan worden na ontslag uit de kraamafdeling. De aanbevelingen zijn het resultaat van een hechte samenwerking met de Vlaamse gynaecologen (VVOG), de Vlaamse Kinderartsen (VVK), Kind en Gezin en de Expertisecentra Kraamzorg. Een nauwe samenwerking tussen de verschillende zorgverleners die betrokken zijn bij de moeder-kind zorg is een sleutelwoord in de postnatale zorg! Heden zullen alle eerstelijnsvroedvrouwen via de kringen uitgenodigd worden de intentieverklaring te tekenen. Samen gaan we voor steeds betere zorg. 
Download het persbericht.
Download de aanbevelingen.

***

Bekendmaking van de zeven geselecteerde pilootprojecten "bevallen met verkort ziekenhuisverblijf"
Minister Maggie De Block maakte op 25/02/2016 de geselecteerde pilootprojecten bekend. De projecten hebben een looptijd van twee jaar en zullen jaarlijks worden geëvalueerd worden en aangepast waar nodig. Na afloop van de termijn van 2 jaar zal de regering beslissen welke aspecten op bredere schaal kunnen worden ingevoerd.
Lees het persbericht van minister Maggie De Block
Lees het artikel op DeRedactie.be
Lees het artikel "Sneller naar huis na de bevalling? Zonder goede afspraken dreigt alles in het honderd te lopen" in De Morgen
Herbeluister Anne Dedry van de Bakermat op Radio 1: "Vroedvrouwen kunnen thuis even goede zorgen verlenen"

***

Episiotomie… niet zomaar ‘een knipje geven’
Naar aanleiding van het Joint Congress op 20/02/2016, stuurde de VBOV vzw samen met de VVOG, de beroepsorganisatie van gynaecologen, een persbericht uit. Het bericht werd opgepikt in de media en er verschenen een aantal krantenartikels.
Download het persbericht
Lees het artikel in Het Nieuwsblad

***

Minster Vandeurzen bezorgd om hielprik bij steeds korter verblijf op materniteit
Minister Vandeurzen start een campagne om ziekenhuizen en vroedvrouwen aan te zetten om ouders te wijzen op het belang van de hielprik. Ann Van Holsbeeck, vroedvrouw en lid van de Raad van Bestuur van de VBOV vzw, reageerde dat door de tendens om vroeger naar huis te gaan, de screening vaker thuis zal gebeuren door een vroedvrouw.
Herbekijk het item in het VTM nieuws
Lees het artikel in De Standaard
Lees het artikel op deredactie.be
Lees het artikel in Het Laatste Nieuws

***

Vroedvrouwen informeren jonge mama's over borstvoeding in Mamma-café
Vroedvrouwen Krista Dekens en Melissa Vlamings openen vanaf 3 februari elke woensdag in de cafetaria van de sporthal in Gooik het Mamma-café. Jonge moeders of zwangere vrouwen kunnen er samenkomen om gewoon wat te babbelen en hun ervaringen met borstvoeding te bespreken. De vroedvrouwen geven de mama's ook deskundig advies en tips. We wensen hen veel succes met dit mooie initiatief!
Lees meer in het Nieuwsblad
Bezoek de facebook-pagina van het Mamma-café

Media 2015

Keizersneden op bestelling: drang naar perfectie neemt steeds toe
In 2014 ondergingen 20,6% van de zwangere vrouwen een sectio, waar het aantal sectio's volgens de WHO slechts 15% van het totaal aantal bevallingen zou mogen uitmaken. Joke Muyldermans, vroedvrouw en voorzitter van de VLOV en gynaecoloog Hendrik Cammu reageerden op deze cijfers.
Lees het artikel in De Knack.

***

Lachgas tijdens de bevalling, een optie in België?
Het persbericht dat we stuurden naar aanleiding van de Trefdag op 22/10/2015 werd opgepikt door de media. Lachgas, momenteel een populaire vorm van pijnstilling in het Verenigd Koninkrijk, zou ook in België een mogelijke optie kunnen zijn. Wanneer ‘natuurlijke’ pijnstilling niet voldoende lijkt, kan lachgas een goed hulpmiddel zijn om een normale bevalling te bevorderen. Het is minder ingrijpend dan een epidurale verdoving, vroedvrouwvriendelijk, gemakkelijk toe te dienen en veilig voor moeder en kind.
Lees het artikel in De Morgen.
Vroedvrouw Joke Muyldermans gaf toelichting in het Radio 1 programma De Ochtend (26/10/2015)

***

Open brief van gynaecologen aan Minister Maggie De Block
In de Franstalige media verscheen een open brief van gynaecologen aan de Minister waarin ze te kennen geven niet tevreden te zijn met de plannen om te snoeien in hun budgetten. Ze hekelen ook de denkpiste dat vroedvrouwen vaker ingezet zouden worden en wijzen op de gevaren van het bevallen zonder gynaecoloog. De BMA vzw reageerde op deze open brief op vraag van het Laatste Nieuws. We hebben zelf geen expliciet persbericht als reactie gestuurd omdat we vooral willen inzetten op een duurzame samenwerking.

Lees de open brief aan Minister Maggie De Block.
Lees de reactie van l'Union professionnelle des sage-femmes de Belgique.
 

***

Vroedvrouwen bieden een antwoord op verhoogd aantal keizersnedenIn 2013 bedroeg het percentage keizersneden in Vlaanderen voor de eerste maal meer dan 20 %. In 2014 werd de kaap van 20,6 % bereikt. Die stijging blijkt uit een recent rapport van het Studiecentrum voor Perinatale Epidemiologie (SPE). “Het beperken van de primaire keizersneden en het streven naar een veilige vaginale bevalling bij vrouwen met een eerdere keizersnede vormen de uitdagingen voor de toekomst”, luidt het bij het SPE. De natuur haar werk laten doen en enkel ingrijpen wanneer er een goede reden voor is, laat dat nu net ook de waarden zijn die de vroedvrouw vooropstelt.

Om die positieve eigenschappen naar voren te brengen, lanceert de Vlaamse Organisatie van Vroedvrouwen deze zomer een promotiefilm. Zo wil ze de kracht die vroedvrouwen aan vrouwen kunnen geven extra in de kijker  zetten.

In het persbericht vind je meer informatie.

We kregen veel reactie in de media:

Lees het artikel in het Nieuwsblad

Herbekijk het item in het VRT journaal van 31/07/2015

Lees het artikel in De Standaard

Lees het artikel op DeRedactie.be

Herbeluister het interview in De Wereld Vandaag op Radio 1

De actie was eveneens een nieuwsitem op alle nationale radiozenders (Radio 1, Radio 2, Studio Brussel, MNM) op 31/7/2015 vanaf 17u.

Lees het artikel over het verhoogd aantal keizersneden in de Het Laatste Nieuws en herbekijk het item in het VTM nieuws,

***

Groepspraktijk La Madrugada trekt aan de alarmbel !  
Op 17/06/2015 gaf vroedvrouw Tom Van den Broeck op ATV een toelichting bij de situatie in Antwerpen. Daar zijn de zelfstandige vroedvrouwen momenteel overbevraagd omdat de ziekenhuizen vrij onvoorbereid, de pas bevallen vrouwen snel ontslaan. Hierdoor is er een probleem van zekerheid van zorg in Antwerpen. We contacteerden vandaag het kabinet om dit te melden. Er werd nota van genomen en dit wordt verder opgevolgd. Men zal zich inzetten om een juiste communicatie te voeren naar de betrokken instanties en zorgverleners.
Kijk mee naar ATV 

***

Anne Dedry neemt het in de Kamer op voor de vroedvrouwen : Federaal parlementslid Anne Dedry debatteerde met Minister van Volksgezondheid Maggie De Block over de rol van verpleegkundigen en vroedvrouwen in het kader van de nieuwe maatregelen. Ze haalde ook het probleem van de verloning van de vroedvrouwen aan.
Herbekijk het debat

***

Hypnose tijdens arbeid en bevalling
Op 30/04/2015 kwam vroedvrouw An Geysen aan bod in een reportage van Koppen over hypnose.
Herbekijk de aflevering (vanaf 5:18)

***

Verstoting bij mensenbaby's?: Naar aanleiding van het olifantenjong in Planckendael dat nog steeds geen moedermelk krijgt, werd op 30/04/2015 onze vroedvrouwenmening gevraagd op Radio 1 in het programma 'De Bende van Annemie'. We kregen de kans om de zorg voor de relatie tussen de moeder en haar kind die soms in moeilijke omstandigheden start, te verduidelijken 
Herbeluister hier.

***

Reacties op persbericht 'Vroedvrouw als eerste aanspreekpunt bij zwangerschap': het persbericht dat we schreven naar aanleiding van de Internationale Dag van de Vroedvrouw ging niet ongemerkt voorbij en werd opgepikt door de media. Het verscheen in De Morgen,DeRedactie.beHet laatste Nieuwsde Zondagskrant en de Metro. We waren eveneens te horen in het nieuws van Q Music.

***
Korter ziekenhuisverblijf na bevalling: Het korter ziekenhuisverblijf en de sanctie die ziekenhuizen zullen krijgen indien ze moeders langer laten blijven, kwam uitgebreid in het nieuws. Daarnaast beviel deze week de Britse prinses Kate Middleton die 10u na haar bevalling naar huis vetrok. Aanleidingen genoeg om het belang van een goede thuiszorg, waar de vroedvrouw een sleutelfiguur in speelt, in de kijker te plaatsen. Vroedvrouwen kwamen dan ook volop in het nieuws!

 • Er verschenen artikels over het korter ziekenhuisverblijf in De StandaardDeRedactie.be,Knack,
 • We kwamen in het VTM nieuws: "Snel naar huis kan met hulp van een vroedvrouw. Kijk mee.
 • Vroedvrouwen Lies Versavel en Hanan Ben Abdeslam op Radio 1 in Hautekiet: "Welke hulp kunnen vrouwen krijgen na een bevalling?". Luister mee.
 • Vroedvrouw Lies Puttemans in Terzake: "Baby Lucy is twee dagen oud en gewoon thuis".Kijk mee.
 • Vroedvrouw Hanan Ben Abdeslam in Reyers Laat: "Waarom blijven Vlaamse vrouwen zo lang in het ziekenhuis. Kijk mee.
 • We kwamen aan het woord in het artikel "Zorg voor jonge moeders thuis even goed als in het ziekenhuis" in De Standaard. 
 • Reacties op het korter ziekenhuisverblijf
  Het korter ziekenhuisverblijf na de bevalling laat niemand onberoerd. De afgelopen weken verschenen nog verschillende reacties in de media.
 • Kathleen Vanholen, ondervoorzitter van de Unie van Vlaamse Vroedvrouwen, wees op de structurele onderfinanciering van vroedvrouwen die een hinderpaal zijn in de extra nood aan thuiszorg bij een korter ziekenhuisverblijf. Lees het artikel in De Standaard.
 • Celia Ledoux, auteur en mama, schreef in de Morgen over het belang van een goed uitgebouwde thuiszorg voor pasbevallen moeders. Lees haar opinie.
 • In een opinie in de Knack schrijft Vlaams parlementslid Vera Jans dat een kind op de wereld zetten één van de weinig dingen is die niet zo snel mogelijk moeten gebeuren. Lees verder.
 • Dr. Bruno Van Herendael sprak over het verkort ziekenhuisverblijf in de Artsenkrant. Lees het artikel.

***

Aantal te zware pasgeborenen neemt toe: op 4 maart gaf Prof. De Vlieger van het UZ Leuven hierover toelichting in het VTM nieuws en het VRT nieuws naar aanleiding van studies waaruit blijkt dat 1 op 10 van de Vlaamse baby's 4 kg of meer weegt bij de geboorte. Naast genetische factoren zouden het gewicht en het voedingspatroon van de moeder hierin een rol spelen. Ook Annick Bogaerts, vroedvrouw en doctor in de medische wetenschappen gafhierop een constructieve reactie.

***

Lancering website www.gezondzwangerworden.be : op 24 februari 2015 lanceerde minister Jo Vandeurzen een website die koppels met een kinderwens correct wil informeren over een gezonde levensstijl vóór de zwangerschap zodat ze de beste garantie hebben op een gezonde zwangerschap. Daarnaast heeft de website ook als doel de zorgverleners te ondersteunen bij preconceptionele consultaties en advies. De website werd ontwikkeld door de Katholieke Hogeschool VIVES en Universiteit Gent.
Lees het persbericht en het artikel in De Morgen.

Media 2014

Eén op vijf vrouwen bevalt met een keizersnede in Vlaanderen. Dit thema kwam aan bod bij De Redactie, De Standaard en Het Nieuwsblad op vrijdag 22 augustus 2014. Ook radio 1 gaf een interview met dr. Van Wiemeersch. VLOV vzw gaf deze lezersreactie naar De Standaard en radio 1. We zullen dit versterken met een constructieve 'Campagne Normale Geboorte'.

***

Wetsvoorstel i.v.m. wijziging naam 'vroedvrouw': Enkele politici brachten op dinsdag 22 juli 2014 een wetsvoorstel aan i.v.m. gendergelijkheid. We willen onze sterke naam 'vroedvrouw' niet kwijt en reageerden met een persbericht. Doorheen de gesprekken leerden we dat er toch een ongenoegen leeft onder onze mannelijke collega's. We zoeken naar constructieve voorstellen. We namen contact op met de politici om hierover verder in overleg te gaan. Ons persbericht kreeg aandacht van de ATV.

***

Samenwerking tussen vroedvrouwen en gynaecologen: Dr Bayot, gynaecoloog, en tevens lid van onze Federale Raad voor Vroedvrouwen, schreef op woensdag 25 juni 2014 een artikel over het belang van een goede samenwerking. Hij is voorzitter van de werkgroep 'Farmacologie' binnen de Federale Raad. 

***

Vroedvrouwen van over heel de wereld komen samen: Van 1 tot 5 juni 2014 ging het driejaarlijks congres van de International Confederation of Midwives (ICM) door in Praag. Ca. 3500 vroedvrouwen van over heel de wereld kwam samen. 

***

Internationale Dag van de Vroedvrouw: Op maandag 5 mei 2014 vierden vroedvrouwen wereldwijd hun internationale dag, dus ook in Vlaanderen. Wij stuurden een persbericht en dit ging de media niet onopgemerkt voorbij. Op TV Limburg brachten Marleen Kosten en Jo Deben ons mooie beroep onder de aandacht. Op Libelle TV werd Liesbeth Sap gevolgd bij een thuisconsultatie en sprak Joke Muyldermans in de studio met Ilse Van Hoecke over ons beroep. Vacature Magazine bracht het beroep vroedvrouw in beeld in hun digitale magazine (blader door tot pagina 5). 

***

Bevallen thuis....in het ziekenhuis: Het "cocon" geboortecentrum van het Erasmusziekenhuis in Anderlecht haalde op vrijdag 11 april 2014 het journaal op één met hun nieuw concept.

***

Mondelinge vraag van volksvertegenwoordiger Maya Detiège aan de de minister van Sociale Zaken Laurette Onkelinx aangaande ‘vroedvrouwen’: Onze contacten met de politiek worden goed benut en deze zijn van doorslaggevend belang. Mevr. Detiège Maya stelde in maart 2014 een opvallende vraag in de Kamer. Hierbij kunt u de vraag en het antwoord van mevr. Oncelinx nalezen

***

Petitie voor betere nazorg van prematuren: We zagen op maandag 7 april 2014 in het nieuws een duidelijke oproep voor een optimalere zorg voor prematuren. Op Radio 1 gaf Yannic Verhaest van de VVOC, Vereniging van Ouders van Couveusekinderen, een degelijke toelichting.

***

Voorlichten van allochtone vrouwen: Expertisecentrum Kraamzorg Volle Maan kreeg op vrijdag 21 maart 2014 een prijs voor gezondheidswijsheid voor hun inzet om vrouwen uit kwetsbare maatschappelijke groepen te informeren over anticonceptie. Proficiat collega's! 

***

Moederschapsrust voor tieners: Op 13 maart 2014 keurde de meerderheid in de Commissie Onderwijs en Gelijke Kansen van het Vlaams Parlement een decreetsaanpassing goed die tienermoeders in de toekomst recht zal geven op 10 weken moederschapsrust en tijdelijk onderwijs aan huis (TOAH). 

***

Midwives changing the world one family at a time: de International Confederation of Midwives (ICM) heeft het jaarthema van de Internationale Dag van de Vroedvrouw 2014 bekendgemaakt : "Midwives changing the world one family at a time", met als overkoepelend thema :"The world needs midwives now more than ever"

***

Voorschrijfrecht voor vroedvrouwen: De VLOV vzw verstuurde een persbericht naar aanleiding van het voorschrijfrecht voor vroedvrouwen. Dit bericht werd opgepikt door Belga en er verscheen een artikel in verschillende media. Het artikel was te lezen in Het Laatste Nieuws, De Morgen, Het Nieuwsblad, de Gazet van Antwerpen, op de website van Mediquality en op de website van De Redactie.

***

Visitatierapport Vlaamse opleidingen Vroedkunde: Woensdag 22 januari ontvingen de vertegenwoordigers van de Vlaamse opleidingen Vroedkunde het visitatierapport van de Vlaamse Universiteiten en Hogescholenraad (VLUHR). De VLUHR verstuurde hierover een persbericht waarin de opleidingen gefeliciteerd worden met de goede kwaliteit van het onderwijs. Daarnaast wordt de bezorgdheid geuit over de hoge studentenaantallen en de mogelijkheid voor studenten om voldoende betrokken te zijn bij risicoselectie. De VLOV vzw verstuurde als reactie hierop eveneens een persbericht. Naar aanleiding van het visitatierapport verschenen een aantal krantenartikels in De Standaard en De Gazet van Antwerpen. Het bericht kwam eveneens aan bod in de nieuwsuitzendigen van verschillende radiozenders.

Media 2013

Profileringsactie VLOV vzw in Belgische stations: Op vrijdag 20 december 2013 organiseerde de VLOV vzw een ludieke profileringsactie in de stations Gent Sint-Pieters, Antwerpen Centraal en Brussel-Zuid. Met deze actie wilden we het beroep van vroedvrouw in de kijker zetten. De actie heeft zijn doel niet voorbij geschoten! We kregen aandacht van de radio (Radio 1, Radio 2 Oost-Vlaanderen en Radio 2 Antwerpen), de televisie (het Journaal op één) en de krant (De Standaard en het Nieuwsblad). Veel dank aan alle vroedvrouwen die meehielpen aan deze actie! Het was fijn te ervaren dat vroedvrouwen zowel vanuit het ziekenhuis als zelfstandige vroedvrouwen deze actie vorm gaven.

***

Eerste baby geboren in 'birth and breakfast': In de geboortekamer van de nieuwe birth and breakfast van het Geboortehuis De Zon, is afgelopen half december 2013 de eerste baby geboren. In deze geboortekamer kunnen koppels terecht die niet thuis kunnen of willen bevallen maar toch voor een meer geborgen en intieme omgeving kiezen. Na de bevalling kunnen ze samen van de eerste momenten genieten, eventueel overnachten en 's morgens na een lekker verwenontbijt vertrekken. De daaropvolgende dagen komen de vroedvrouwen dagelijks aan huis voor nazorg.

***

Missie Kasongo-Lunda CongoDinsdag 29 oktober 2013 vertrok een medisch-verpleegkundige missie, waaronder de hoofdvroedvrouw Sabine Van De Vyver, vanuit het Sint-Vincentiusziekenhuis van Deinze naar het partnerziekenhuis van Kasongo-Lunda in Congo. Alles over het reilen en zeilen in het partnerziekenhuis kunt u lezen op de blog Kasongo-Lunda. Hoofdvroedvrouw Sabine Van De Vyver gaf op 25 oktober 2013 een interview in het programma 'Start je dag' op Radio 2 Oost-Vlaanderen.

Media 2012

Mediahetze rond de thuisbevalling: De thuisbevalling kwam zwaar onder vuur naar aanleiding van het persbericht van het Onafhankelijk Ziekenfonds, voor minder keizersnedes en meer bevallingen buiten het ziekenhuis dat verscheen op 10 juli 2012. Ook de reactie daarop van Dr. Van Wiemeersch (o.a. in het Nieuwsblad en in de Artsenkrant) deed het nodige stof opwaaien. Barbara Quintelier, vroedvrouw bij Bolle Buik, schreef een lezersbrief en ook de VLOV vzw zorgde voor een eigen antwoordOp 19 juli 2012 verscheen er opnieuw een artikel van Dr. Van Wiemeersch, deze keer in De Standaard. Dit artikel vroeg ook om een duidelijk antwoord en De Standaard gaf ruimte voor onze reactie. Ook de individuele vroedvrouwen liet het niet onberoerd en er werden een aantal lezersbrieven ingestuurd. Wij lazen in De Morgen de lezersbrief van Alexandra Denys en in De Standaard de lezersbrief van Inge Meyvis.

***

Terugbetaling voor IVF wordt teruggeschroefd: In het licht van besparen op de gezondheidszorg wordt de terugbetaling voor In Vitro Fertilisatie teruggeschroefd. Tot nu toe mocht de moeder niet ouder zijn dan 43 jaar. Dat wordt nu 41 jaar. Dit lazen we op donderdag 12 juli 2012 in Het Nieuwsblad.

***
Keizersneden om niet-medische redenen: Op 25 juni 2012 besteedden Peeters en Pichal in hun programma aandacht aan de keizersnede voor niet-medische redenen. 

***

Buddy-project Arteveldehogeschool Gent: Het buddy-project van de Gentse Arteveldehogeschool kreeg aandacht in het weekblad Knack op 23 mei 2012. Sinds 2009 worden er studenten, na een speciale training, ingeschakeld als buddy voor kansarme moeders. 

***

Internationale Dag van de Vroedvrouw: De media gaven dit jaar, spijtig genoeg, op 5 mei 2012 niet zo veel aandacht aan onze Internationale Dag, vermoedelijk waren de presidentsverkiezingen in Frankrijk voor de media van groter belang. Je kon onze woorden wel lezen in de nieuwsbrief van Erasmushogeschool Brussel en op sectorlink