Eerstelijnsdag, VBOV - Gent

Datum

VBOV nodigt je uit voor een inspirerende (netwerk-)dag voor de vroedvrouw, met een hart voor de eerstelijn.

 

Donderdag 10 november 2022

Van 9u00 tot 17u30

 

Programma: onder voorbehoud

Onthaal vanaf 8u15

Tijdstip Lezing
9u00  
9u10

Over hechting, 1001 Kritieke dagen en wat biologie - dr. Van Zandweghe Celia, kinder- en jeugdpsychiater, pediatrie AZ Jan Palfijn, praktijk ont-wikkel.

Celia Van Zandweghe is opgeleid als kinder- en jeugdpsychiater met sterke interesse voor de leeftijd van 0 tot 5 jaar. Ze volgde in 2010 een opleiding als deskundige in de Infant Mental Health, Rino Vlaanderen en volbracht een psychotherapie opleiding Oplossingsgericht, cognitief systemisch denken, Korzybski instituut (2018-2022). Haar professionele interesses liggen in het algemeen bij mensen, het brein&hetlichaam, stress&trauma, autistische ontwikkeling, de Polyvagale theorie, ontwikkeling van jonge kinderen in relatie met hun context en nog zoveel meer.

Celia is nu werkzaam in Praktijk ont-wikkel die ze samen met collega dr Roelens, psychiater opgericht heeft. Bijkomend consulent op de afdeling Pediatrie, AZ Jan Palfijn en in het CKG Sloeberhof.

Ze is héél goed bevriend met een vroedvrouw, waardoor ze wat voeling heeft met wat op het werkveld leeft. 

 

Inhoud lezing

Het belang van een gunstige sociaal-emotionele en zorgzame omgeving voor de ontwikkeling van baby's is alom gekend. De architectuur van de hersenen en het stressregulatiesysteem wordt gevormd in de eerste levensjaren en legt een basis voor verdere ontwikkeling van gedrag, relationele en emotionele vaardigheden, gezondheid en zoveel meer. Ook gehechtheid, afstemming ouder-kind is biologisch ingekaderd. 

Deze lezing beoogt  kennis te geven over de hersenonderdelen en neurologische circuits die ouders ondersteunen in het contact maken met hun kind. Hoe hersenstoffen en hersenverbindingen de intuïtieve als reflectieve 'zelf' als ouder (en ook bij ons als zorgverlener) vormt. 

Een biologisch kader kan naast de psychologische perspectieven over gehechtheidsontwikkeling doen begrijpen hoe 'geblokkeerde zorg' ontstaat. Meer nog, hoe wij als zorgverleners ouders kunnen begeleiden hun biologisch systeem af te stemmen op dat van hun baby en hoe we op zo kunnen bedragen aan de ontwikkeling van stressregulatie van een jong kind

 

9u50 Vijf vingers en vijf tenen - het onderzoek van de pasgeborene- dr. De Cono Nicolas, kinderarts, AZ Maria-Middelares
10u50 The Pelvic Floor, welkom op de vloer! Hoe je als vroedvrouw de bekkenbodemgezondheid van iedere vrouw kan stimuleren. - dr Neels Hedwig, Bekkenbodem en Perinatale Kinesitherapeut en postdoctoraal onderzoeker , UAntwerpen - UZA
11u30 De vroedvrouw versus vrouwe Justitia - dr. Marlies Eggermont, advocaat, Universiteit Gent en Arteveldehogeschool Gent
12u15 - middagpauze tot 13u30

Speeddate met experten ter zaken, o.a. Marlies Eggermont, advocaat

13u30 wandeling richting Artevelde Hogeschool Gent

 

Tijdens de middag (12u15 tot 13u30.) voorzien we voor u een buffet aan broodjes, wraps en een tasje heerlijke soep. We nodigen u van harte uit om kennis te maken met onze experten tijdens de speeddate. Heb jij een korte vraag als eerstelijnsvroedvrouw? Ga op speeddate bij 1 van de experten.

  • Juridische vragen? Vragen over de kwaliteitswet? Maak kennis met Marlies Eggermont!
  • Vragen met betrekking tot je opstart als eerstelijnsvroedvrouw? Vragen rond de nomenclatuur? Maak kennis met Marlene Reyns, vroedvrouw, voorzitter VBOV.
  • Vragen rond het online dossier voor zelfstandige vroedvrouwen? Maak kennis met PatientManager!

 

 

Het namiddag programma wordt aangeboden in samenwerking met Artevelde Hogeschool Gent.

13u45 - 14u30

Samen sterk -  Ann Decordier en Marijke Huysman

 

Met een korte microsimulatie oefening (zonder pop) ervaren we dat niet alleen je communicatie en ISBARR belangrijk zijn. Maar ook zaken als bijvoorbeeld leiderschap/volgzaamheid zijn cruciale elementen om een goede outcome te bereiken in de verloskunde. Naast communicatie analyseren we 13 principes die bepalend zijn in de samenwerking.

 

14u30 - 15u45

1 workshop, keuze uit volgende sessies:

 

  • Workshop 1: Casuistiek met diabeteseducator Emily Suy (postpartum)

“Ook al stond mijn mama in nauw contact met de dienst endocrinologie, ik voelde me zeker als ze me dagelijkse vragen stelde in verband met haar diabetes”

“Ze toonde me haar dagprofiel van gisteren en ik zag direct wat er aan de hand was”

  • Workshop 2: Training Schouderdystocie Ann Decordier

Protocol of niet? Hands-on training.

 

  • Workshop 3: Beweeg je vrij! Véronique Laureys

“Zwangerschapsyoga als voorbereiding op een natuurlijke geboorte”

In deze workshop zal je ervaren welke tools je kan gebruiken om zwangeren maximale kansen te geven op een mooie bevallingservaring.

Je zal ervaren hoe je aan de hand van yoga jouw lichaam en geest tot rust kan brengen.

Je zal geïnspireerd worden van hoe je op een ontspannen, vloeiende manier houdingen kan aannemen die een positieve invloed hebben op een baringsproces. 

In deze workshop gaan we “ervaren”, we leren “voelen”, we focussen op de ademhaling, we nemen houdingen aan en maken gebruik van de bal.

 

We sluiten de dag af in de Zebrastraat. Einde van de dag voorzien om 17u30

 

 

Deelnameprijs
  • Leden: €98
  • Niet-leden: €148

 

Locatie

Zebrastraat nv, Zebrastraat 32/001, 9000 Gent

 

Inschrijven

VBOV-leden schrijven zich in via onderstaand webformulier.

Opgelet, je moet ingelogd zijn op jouw account om het webformulier te zien, in te vullen en in te dienen.

 

Niet-leden kunnen zich inschrijven via volgende webformulier: https://www.vroedvrouwen.be/form/vbov-vorming-eerstelijnsdag-niet

 

Voor meer informatie kan je contact opnemen met het secretariaat van de VBOV vzw via mail info@vroedvrouwen.be, telefonisch op het nummer 03/218 89 67 of via het contactformulier.

Uren permanente vorming
7 uur 30 minuten
Inschrijvingsformulier