Moeder op drift: ​Postpartumpsychose anders benaderd ​- ISPS en Stichting Psychiatrie en Filosofie, online

Datum

De zwangerschap en kraamtijd zijn tijden waarin vaak existentiële vragen opborrelen, waarin jeugdherinneringen naar de oppervlakte komen en de verbinding met jezelf en anderen opnieuw gedefinieerd wordt. Sommige kraamvrouwen beschrijven het zelfs als een ‘spirituele tijd’. Zou het niet vanzelfsprekend zijn om een kraambedpsychose tegen die achtergrond te begrijpen? En te erkennen dat zo’n golf van veranderingen zo krachtig kan zijn dat een moeder op drift kan raken?

Eenmaal gediagnosticeerd wordt de afgedreven psychotische kraamvrouw met man en macht en pillen terug naar het normaal gedrag geleid. Maar om te bepalen wat een normale kraamvrouwreactie is op de geboorte moet eerst gedefinieerd worden wat ‘een normale ervaring’ eigenlijk is. En dat is lastig, want de transitie naar moederschap is lichamelijk en geestelijk een nogal extreme gebeurtenis met bovendien sterke culturele en psychosociale componenten. 

Er is veel aandacht voor het neurobiologisch definiëren van een kraambedpsychose. Door deze evidence based benadering verdwijnt de persoon echter soms uit beeld. Wat dan als gevolg heeft dat existentiële vragen niet aan bod komen en de link met omstandigheden, trauma’s en conflicten, en de verbinding met jezelf en anderen onderbelicht blijft. En als we deze elementen wél belichten, zijn er dan kraambedthema’s te onderscheiden bij psychotische kraamvrouwen? 

Het medische model blijkt weinig houvast te bieden voor de kersverse moeder om haar ervaringen te begrijpen. Er zijn andere invalshoeken om psychoses bij kraamvrouwen te benaderen, en andere manieren om hulp te bieden. Op deze dag doen wij een eerste aanzet om deze te verkennen.

 

Programma

(o.l.v. dagvoorzitter Ludi van Bouwel)

14:30-14:35 Inleiding

14:35-14:55 Rodante van der Waal: Baren als drift. Over de transgressieve potentie van moeder worden

14:55-15:00 Cynthia Dorrestijn: Intermezzo ‘Het langzaam uiteengaan van mij en mijn kind’

15:00-15:20 Ariane Bazan: Psychische transparantie

15:20-15:25 Alke Haarsma-Wisselink: Intermezzo ‘Zwanger van betekenis’

15:25-15:35 Korte pauze

15:35-15:55 Kristiaan Plasmans: Zorgen voor verwarde moeders

15:55-16:00 Monique de Koning: Intermezzo ‘Van moeder op dochter’

16:00-16:30 Discussie en afsluiting

 

Deelnameprijs

Toegangsprijzen:

- 10 euro

- voor donateurs (van zowel de Stichting PsyFil, als van de ISPS) is het gratis, mail info@psychiatrieenfilosofie.nl voor aanmelding 

- voor wie accreditatie wil: 10 euro toeslag

 Acceditatie bij de NVvP wordt aangevraagd. 

 

Locatie

Online

 

Informatie en inschrijven

Voor meer informatie kunt u ons mailen via: info@psychiatrieenfilosofie.nl.

Inschrijven kan via onze webwinkel, zie hier

Meer info op website Stichting Psychiatrie en Filosofie