Kwaliteitswet en portfolio vroedvrouwen

Kwaliteitswet

Elke patiënt heeft recht op kwaliteitsvolle zorg die zij/hij ontvangt van zorgverleners die bevoegd en bekwaam zijn. Dit is de basis van de kwaliteitswet die gedeeltelijk in werking is getreden op 1 januari 2022)

Als vroedvrouw ben je bevoegd wanneer je in het bezit bent van een erkend diploma en een visum. De kwaliteitswet bepaalt dat je jouw bekwaamheid en deskundigheid via een persoonlijk portfolio moet kunnen aantonen. In dit portfolio zit dus niet enkel je diploma (= bevoegdheid) maar ook de registratie van je permanente vormingen (= bekwaamheid). De invoering van portfolio zal in werking treden op 1 juli 2022.

Presentaties en webinar

Mevr. Dierickx, advocaat-partner bij Dewallens & partners, gaf een toelichting over de toepassing van deze wet voor vroedvrouwen.

Gemist? De opname van de webinar en de presentatie worden ter beschikking gesteld op jouw ledenaccount www.vroedvrouwen.be onder de tegel “Presentaties en webinar”.

Vanuit de VBOV hebben we reeds in mei 2020 stappen genomen in de ontwikkeling van een degelijk portfolio voor onze leden, in het kader van het vernieuwde aanvraag- en verlengingsprocedure van het Good Practice Logo. Het aantonen van de Permanente Vorming zoals vermeld in het KB van 1 februari 1991 is namelijk een voorwaarde tot toekenning van het logo. Het KB van 1991 bepaalt dat elke vroedvrouw een bijscholing van 75 uur op 5 jaar moet kunnen aantonen.

Uitzondering: vrijstelling uren 2020 en 2021 omwille van covid-19: https://www.vroedvrouwen.be/nieuws/permanente-vorming-vrijstelling-2020-en-2021
 

Portfolio via het ledenaccount op www.vroedvrouwen.be

Algemeen vroedvrouwenprofiel

We moedigen vroedvrouwen ten sterkste aan om alle bijscholingen te uploaden op het intranet onder de tegel “Algemeen vroedvrouwenprofiel”.

Indien je een eigen registratiesysteem hebt, volstaat het om een overzichtsbewijs van bijscholingen in pdf-formaat te uploaden op het intranet onder dezelfde tegel. Jouw werkgever kan dit voor jou beheren, maar het hebben van een persoonlijk portfolio is jouw verantwoordelijkheid.
 

Good Practice Logo

Bij de evaluatie van aanvragen, steekproeven en verleningen van het logo wordt rekening gehouden met de voorwaarde Permanente Vorming. 

De eerstvolgende steekproefcontrole volgens de nieuwe wetgeving zal plaatsvinden in het najaar 2022.

Mocht je hierover vragen hebben, kan je ons contacteren via info@vroedvrouwen.be.