Psychische kwetsbaarheid in de perinatale periode en de rol van de vroedvrouw - Thomas More, online

Datum

De komst van een kind is voor vele een mooi cadeau, maar voor sommige gezinnen betekent dit ook een periode van uitdagingen en onverwachte moeilijkheden. Ongeveer 1 op 5 van de vrouwen wordt  geconfronteerd met psychische klachten tijdens de zwangerschap en/of postpartum. Perinatale mentale gezondheidsproblemen blijven vaak onder-gediagnosticeerd en dus ook onbehandeld. Bij gebrek aan routinematige gestandaardiseerde screening, wordt tot driekwart van de vrouwen die geconfronteerd worden met perinatale angst en depressie niet geïdentificeerd. Bovendien krijgt slechts 1 op de 10 vrouwen die geestelijke gezondheidszorg nodig hebben, de zorg die ze nodig hebben. Hierdoor wordt de perinatale depressie de meest onder-gediagnosticeerde en onbehandelde obstetrische complicatie.

Onbehandelde perinatale mentale problemen hebben directe gevolgen op de moeder-kind binding en de veiligheid van het kind. De pijn en het leed die dit veroorzaakt bij vrouwen en hun families, de negatieve impact op hun gezondheid en welzijn en de economische kosten voor individuen en de maatschappij zijn aanzienlijk.
Ook in 2021 heerst er jammer genoeg nog steeds een taboe rond het benoemen van deze mentale problemen. Als vroedvrouw kunnen we een belangrijke rol spelen in de vroegtijdige detectie van deze mentale problematiek. Het is belangrijk om het vermoeden van mentale problemen bespreekbaar te maken met zowel de collega’s als met de vrouwen zelf. Een andere belangrijke taak is de doorverwijzing van moeders (in spé) met klachten naar de gepaste hulpverlening.

Een verdieping in deze perinatale mentale problematieken van 2 dagen zal doorgaan in het najaar
 

Programma

In deze bijscholing krijg je als vroedvrouw een opfrissing van de meest voorkomende perinatale mentale problemen. We gaan dieper in op welke signalen bij de vrouw je reageert en hoe je deze vrouwen best ondersteunt.

Sprekers

  • Mia Massaert
  • Yannic Van Gils

Doelgroep

Deze Webinar richt zich tot vroedkundigen en verpleegkundigen die gezinnen begeleiden in de perinatale periode.

 

Deelnameprijs

10 euro

 

Locatie

Online

 

Informatie en inschrijven

Je kan hier online inschrijven tot en met 6 mei 2021. Inschrijven is belangrijk om toegang te krijgen tot de Webinar.