Mensenrechten in de geboortezorg - AP Hogeschool, Antwerpen

Datum


De AP hogeschool opleiding vroedkunde organiseert op 30/11 een bijscholing rond het onderwerp ‘mensenrechten in de geboortezorg’ voor vroedvrouwen uit het werkveld.

Thema:

Als vroedvrouw kom je soms in moeilijke situaties terecht…

Een zwangere weigert een vaginaal onderzoek. De gynaecoloog gaat de episiotomie hechten maar de moeder valt uit de lucht, want ze wist niet dat er een knip geplaatst werd. Er wordt gedreigd met een dode baby als een bepaalde interventie wordt geweigerd door de ouders. Het geboorteplan wordt uitgelachen. Er wordt meteen een keizersnede voorspeld…

Herkenbaar? Wat doe je dan? Kan dat zomaar?

In deze interactieve bijscholing voor vroedvrouwen, gegeven door Ruth Sneyers en Sophie Van Cauwelaert, wordt het verschil duidelijk gemaakt tussen obstetrisch geweld en respectvolle zorg aan de hand van vele voorbeelden. Ook de verschillende vormen van geweld in de verloskamer en de mensenrechten in de geboortezorg worden aangehaald. Daarna wordt er tijd gemaakt om de deelnemende vroedvrouwen handvaten mee te geven om in de praktijk op een correcte, respectvolle manier te communiceren en handelen. Hierbij wordt vertrokken vanuit de eigen verhalen en ervaringen van de deelnemers.
 

Programma

30/11 van 9u tot 13u. Nadien wordt er nog een lunch aangeboden waarop de deelnemers kunnen nakaarten.

 

Deelnameprijs

Deelnemen kost 75€.

 

Locatie

Campus spoor noord van de AP Hogeschool. Noordeplaats 2, 2000 Antwerpen. Het lokaal wordt later meegedeeld.


Informatie en inschrijven
 

Meer info en online inschrijven: ap.be