Coronanieuws: wat betekent code geel voor vroedvrouwen?

In de ziekenhuizen, op materniteit, verloskamer, fertiliteit, neonatologie en de poliklinische afdelingen, blijft het mondmasker een wettelijke verplichting.

In de wetgeving wordt niet gesproken over de eerstelijn. Vanuit de VBOV geven we daarom volgende adviezen tot de volgende fase wordt ingegaan. De adviezen gaan uit van professioneel gedrag, een risicoanalyse en het voorzichtigheidsprincipe. 

  • Het mondmasker is geen verplichting maar een aanbeveling in deze setting, zeker wanneer er geen 1,5 meter afstand kan gehouden worden.
     
  • Het wordt tevens aanbevolen om regelmatig de handen te wassen en te ontsmetten, alsook de ruimte waarin gewerkt wordt voldoende te ventileren.
     
  • In het kader van groepsbegeleiding is het advies om het mondmasker te dragen als er geen voldoende afstand kan worden gehouden (vb. als er wordt rondgelopen). Het plaatsen van een CO2-meter is niet verplicht, maar je bent wel verplicht om een risicoanalyse van de binnenluchtkwaliteit uit te voeren en de nodige maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat de CO2-concentratie in de lokalen gewoonlijk lager is dan 900 ppm of dat een minimum ventilatiedebiet van 40 m3/u per aanwezige persoon wordt gerespecteerd.

  • Het mondmasker wordt aanbevolen als je met verschillende collega’s (of studenten) in één wagen rijdt.
     
  • Indien er personeel werkzaam is in de vroedvrouwenprakijk, geldt tot 7 mei 2022 de 'Generieke gids: veilig werken tijdens een epidemie of pandemie'.
     
  • Aanbeveling om respect te tonen voor de eventuele voorkeur van collega's om een mondmasker te dragen in bepaalde settings.
     
  • Ook indien de gezinnen een mondmasker wensen te dragen, vragen we de vroedvrouwen om hierin mee te gaan. We blijven onze verantwoordelijkheid opnemen voor een kwetsbare groep: moeder en kind.
     

Deze aanbevelingen zijn een opstap naar het volledig loslaten van de coronamaatregelen. Tot die tijd pleiten we voor voorzichtigheid en rekenen we op gezond verstand.