Internationale dag van de vroedvrouw: uitreiking van de Gouden Pinard 2024

Om het mooie beroep van vroedvrouw te vieren, werd gisteren voor het achtste jaar op rij de Gouden Pinard uitgereikt aan een individuele vroedvrouw en een vroedvrouwenteam.  De uitreiking vond plaats in Ter Elst, Edegem op de studiedag n.a.v. de Internationale Dag van de Vroedvrouw. Dit jaar ontving Sinja De Vriese (Zottegem) de Gouden Pinard voor individuele vroedvrouw en ging de Geboortepraktijk (Kontich) naar huis met de Gouden Pinard voor vroedvrouwenteam.

Maar liefst 867 ouders, familie, vrienden en collega's reageerden op de oproep van de Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen (VBOV vzw) om een vroedvrouw of vroedvrouwenteam te nomineren voor de Gouden Pinard 2024. 

Een tienkoppige onafhankelijke jury boog zich over de lijvige motiveringen en selecteerde uit 36 genomineerde teams De Geboortepraktijk (Kontich), AZ Sint-Elisabeth Zottegem en Vroedvrouwen Puur (Kortrijk-Waregem-Gent) voor de shortlist.Uit meer dan 100 individuele vroedvrouwen werden Marijke Proost (Ekeren), Sinja De Vriese (Zottegem) en Anne Coopman (Beernem) gekozen voor de shortlist.

In een tweede ronde gingen de geselecteerde teams en vroedvrouwen aan de slag en maakten ze fijne filmpjes waarin ze antwoord gaven op drie vragen over hun werking. Een tweede jury boog zich over de aangebrachte informatie en kwam zo tot een toekenning. 
 

Geboortepraktijk

De Geboortepraktijk (Kontich) nam de Gouden Pinard 2024 voor vroedvrouwenteam in ontvangst omdat ze "samen sterk" staan als collega's en daarnaast ook sterk samenwerken met een uitgebreid team van andere zorgverleners waar de gezinnen tijdens of buiten de zwangerschap terecht kunnen. Ze betrekken steeds de partner bij hun begeleidingen, vragen informed consent bij fysieke handelingen en leggen de nadruk op individuele begeleiding.

 

 

Sinja De Vriese

 

De Gouden Pinard voor individuele vroedvrouw ging naar Sinja De Vriese (Zottegem). Sinja is een gedreven vroedvrouw met passie voor haar werk. Ze blijft zich bijscholen om haar gezinnen telkens weer betere zorg te bieden. Het oprichten van ‘Embodhy’ weerspiegelt de multidisciplinaire aanpak en de noodzaak voor haar diverse patiëntenpopulaties waar ze terecht kunnen in een warme en open praktijk. Ze werkt ook sterk samen met collega's.

 

 

 

De VBOV wenst deze vroedvrouwen van harte proficiat!  De Gouden Pinard is een mooie waardering voor de kwalitatieve vroedvrouwenzorg die álle vroedvrouwen dagdagelijks leveren in het ziekenhuis en de thuiszorg.