Opleiding tot HypnoBirthing docent in België - Hypnobirthing Yvonne Baars, Melsele en online

Datum

HypnoBirthing krijgt voet aan de grond, nu ook in België

Steeds meer vroedvrouwen krijgen de vraag : ‘Ik wil bevallen met HypnoBirthing®, kunt u mij daarin ondersteunen?’ En steeds meer zorgverleners zijn onder de indruk van de rust en het schijnbare gemak waarmee zo’n geboorte verloopt.

Bevallen hoef je niet te leren, dat doet het lichaam. Maar voor veel westerse vrouwen is het moeilijk om dit proces te laten gebeuren vanuit ontspanning.

Terwijl die ontspanning nou juist zo belangrijk is om goed te kunnen bevallen. Dat weet iedere vroedvrouw.

Herkent u dit:

 • u hoort cliënten regelmatig over angst voor de geboorte en wilt hen graag helpen die angst los te laten
 • de zwangere kiest voor een zo natuurlijk mogelijke geboorte maar heeft niet voldoende vertrouwen in zichzelf en de bevalling om het proces te laten gebeuren
 • u wilt cliënten helpen ontspannen bij de geboorte maar het lukt niet
 • u ziet de barende regie verliezen tijdens de geboorte waardoor ze zich overgeleverd voelt
 • U ziet partners er verloren bij staan en zich machteloos voelen

HypnoBirthing werd al meer dan 30 jaar geleden ontwikkeld door Marie Mongan en sindsdien wordt de cursus over de hele wereld gegeven. Jaarlijks gebruiken duizenden vrouwen de filosofie en technieken van HypnoBirthing om hun baby vol vertrouwen te baren.

Beroemdheden die de afgelopen jaren hebben bijgedragen aan de populariteit van HypnoBirthing zijn o.a. Angelina Jolie,  Kate Middleton, Doutzen Kroes en Josje Huisman (zij is begeleid door één van uw collega vroedvrouwen die bij ons de opleiding volgde).

Ervaring van vroedvrouw Leentje van Dijck

In maart 2018 heb ik de opleiding tot HypnoBirthing docent gevolgd. Het geven van de cursus is echt een verrijking van mijn werk als vroedvrouw. Het succes begon direct bij de eerste cursus die ik gaf. De eerste HypnoBirthing baby uit mijn cursus is prachtig thuis geboren. Het is haar 1e kindje en baby zat al op bekkenbodem bij aankomst. De moeder heeft niet geperst maar heeft echt zo mooi de baby naar beneden geademd, gaaf perineum. Moeder gaf aan dat ze helemaal weg was tijdens dat laatste stuk en geen pijn heeft ervaren. Er was een student bij en ze had dit echt nog nooit gezien By the way deze mama is met tonnen angst en zenuwen aan de cursus HypnoBirthing begonnen. Het lukte haar de eerste lessen niet om te ontspannen. Na les 3 heeft ze een prachtig keerpunt ervaren. Ik ben zo blij met dit nieuwe stuk in mijn beroep.

Josje (K3) heeft bij mij de cursus privé gevolgd en hier super veel aan gehad. Ze heeft een boek geschreven met een mooi hoofdstuk rond HypnoBirthing erin.

De Hypno van HypnoBirthing

De Hypno staat voor zelfhypnose. Dit is een natuurlijke staat van bewustzijn met een positief geconcentreerde mind en een diep ontspannen lichaam. Niets mystieks aan. Iedereen gaat dagelijks in en uit zelfhypnose bijvoorbeeld als men dagdroomt, verzonken is in een goed boek of in het haardvuur staart.  U zult leren hoe zwangere vrouwen zichzelf in diepe ontspanning te laten brengen met behulp van zelfhypnose.

De Birthing van HypnoBirthing

Naast zelfhypnose, werkt de methode met ademhalingstechnieken, visualisatie en het wegnemen van angst. Deze effectieve praktische technieken worden onderbouwd met veel informatie.

Hierdoor is een HypnoBirthing moeder, samen met haar partner, goed geïnformeerd en zowel lichamelijk als geestelijk goed voorbereid op de geboorte. Zij heeft geleerd om zich te ontspannen, het proces over te laten aan haar lichaam en haar eigen pijnstillende endorfines aan te maken. Daardoor zal de geboorte doorgaans soepel, ontspannen en comfortabel verlopen. Endorfine is immers vele malen krachtiger dan morfine. Als HypnoBirthing docent zult u dus kunnen bijdragen aan geboortes met minder medische interventies en minder verzoeken om pijnbestrijding.

Hoe mooi zou het zijn als u:

 • tools in handen hebt om vrouwen te helpen hun angsten en belemmerende gedachten los te laten en een positieve mindset te creëren
 • het vertrouwen van aanstaande ouders met iedere les ziet groeien
 • aanstaande ouders technieken kunt leren om zichzelf in een diepe ontspanning te brengen
 • ouders kunt helpen te ontdekken wat zij belangrijk vinden voor de geboorte van hun kindje en hoe zij deze wensen kunnen communiceren 
 • partners kunt leren wat ze kunnen doen om hun vrouw werkelijk te ondersteunen en echt onderdeel van de geboorte te zijn

De cursus HypnoBirthing voor zwangere stellen brengt al deze mooie dingen binnen handbereik in een kant en klaar format. Klinkt dat als muziek in uw oren, dan is de opleiding tot HypnoBirthing docent de aangewezen weg voor u. Na het volgen van de opleiding kunt u direct aan de slag en de cursus geven aan uw cliënten. U helpt uw cliënten werkelijk vertrouwen in haar lichaam en het geboorteproces te krijgen zodat zij samen met haar partner de geboorte vanuit ontspanning kan laten gebeuren.

Vreugdevolle herinnering

HypnoBirthing heeft een frisse kijk op het geboorteproces en de kracht van vrouwen. In de cursus wordt onder andere uiteen gezet welke invloed angst heeft op zwangerschap en geboorte, en hoe de angst-spanning-pijn spiraal kan worden omgebogen naar vertrouwen – ontspanning - comfort. Zodat de geboorte van een kind een vreugdevolle herinnering wordt. En dat is belangrijk want de geboorte ervaring, die dragen zowel ouders als kind immers een leven lang met zich mee!

Belgische vroedvrouw aan het woord:

"Goed georganiseerd, mooie wisselwerking tussen Yvonne en Benita, mooie documentatie en je krijgt een "kant en klaar" product waar je mee aan de slag kan gaan". Anneleen, vroedvrouw

Opleidingsinformatie

In vier dagen, twee opeenvolgende weekenden, nemen we u mee door alles wat u nodig hebt om de HypnoBirthing cursus zelfstandig te kunnen geven.

U leert:

 • Basisbeginselen van hypnose zodat u goed kunt overbrengen wat het is en hoe u de cursisten kunt begeleiden
 • De HypnoBirthing visie op geboorte en wat uw cursisten kunnen doen om een soepele geboorte te creëren
 • De gehele HypnoBirthing cursus, zoals u hem vervolgens zelf zult gaan geven aan uw cliënten

Praktische informatie:

Start:                    10 juni 2022

 

Na het volgen van de opleiding heeft u alles in huis om de HypnoBirthing cursus aan uw cliënten te gaan geven. Doorgaans rekent men € 295,- per stel voor een groepscursus. Dus met één groep van 5 stellen heeft u de kosten er al uit. En dat is niets vergeleken met de voldoening die het geeft wanneer u het vertrouwen in de geboorte bij de ouders in uw cursus ziet groeien. Met als kers op de taart de prachtige geboorte verhalen die u naderhand krijgt.

Ervaring van een Belgische vroedvrouw:

Na een webinar met Yvonne en Benita over HypnoBirthing werd ik aangesproken door de focus op de eigen regie van ouders. Autonomie van de barende is iets waar ik als vroedvrouw namelijk een grote passie voor heb. Daarom besloot ik de docentenopleiding te gaan volgen in juni/juli 2020. Die ging dit keer online door en dat verliep heel soepel. Het was ook praktisch om de opleiding van bij mij thuis te kunnen volgen. Yvonne en Benita legden alles heel helder uit. De opleiding was heel praktijk gericht. Ik ben meteen nadien begonnen met het geven van de cursus en heb inmiddels al 14 koppels in de cursus gehad. Ik geniet echt heel erg van het lesgeven. Het is prachtig om de ouders sessie na sessie te zien groeien in hun vertrouwen.

Sophie van Cauwelaert

Vroedvrouw, België

Deze opleiding wordt gegeven door Benita Verheem en Yvonne Baars.

Zij zijn beiden HypnoBirthing Certified Master Trainer en in 2014 door Marie Mongan benoemd tot opleiders (Faculty Members of the HypnoBirthing institute) voor België en Nederland. Sindsdien hebben zij met veel passie en plezier meer dan 200 docenten opgeleid. Zij zijn al ruim 10 jaar werkzaam als HypnoBirthing docent en hebben beiden meer dan 1000 koppels in hun cursus gehad. Ze zijn beiden doula en hypnotherapeut. Alle kennis en ervaring die ze hierbij hebben opgedaan brengen ze vanuit hun warme persoonlijkheid en betrokkenheid in hun trainingen over.

 

Deelnameprijs

€ 1395,- (€ 100,- vroeg boekkorting tot 22-4-2022)

Inclusief: uitgebreide syllabi en cursusmateriaal wat u gaat gebruiken voor de cursussen die u zelf gaat geven

 

Locatie

Melsele en Online.

 

Informatie en inschrijven

Kijk voor meer praktische informatie op:

https://www.enjoy-hypnobirthing.nl/hypnobirthing-docenten-opleiding-traject-start-10-juni-2022/

Vragen?

Heeft u vragen of wilt u graag een persoonlijk gesprek om kennis te maken en mogelijkheden te bespreken? Mail, bel of app vrijblijvend naar opleiding@enjoy-hypnobirthing.nl en 0032-638195949.