Peersupportgroep vroedvrouwen - ECK De Kraamvogel, Antwerpen

Datum

 

De eerste 2 data liggen vast op 16/11/20 en 14/12/20 telkens van 12u30-15u30. De derde datum is in samenspraak met de groep.

 

Holding space is een nieuwe naam voor wat vroedvrouwen, kraamverzorgenden en andere hulpverleners in het werkveld beogen. Maar ook een fijne manier om in het ouderschap te staan.  Een passende Nederlandse vertaling is lastig te omschrijven.  Mild Ouderschap zoals Nina Mouton het omschrijft komt misschien nog het dichtst in de buurt. Daarmee hebben we nog geen term die deze alledaagse praktijk én kwaliteit van professionelen omschrijft. Heather Plett gebruikte "Holding space" voor deze wijze van aanwezig zijn een aantal jaar geleden voor het eerst. 

 

Vlaamse vroedvrouwen en de nood aan sociale steun via peersupport groepen

Het Expertisecentrum Kraamzorg De Kraamvogel werkt mee aan het onderzoek van Karel de Grote rond peersupport. 

Momenteel bestaat er in Vlaanderen weinig tot geen laagdrempelige emotionele en sociale ondersteuning voor vroedvrouwen. Nochtans hebben zij hier nood aan, zo stelt een onderzoek van Expertisecentrum Zorgstroom van de Karel de Grote Hogeschool (KdG).
“Mensen zien geboortes begeleiden vaak als een mooi en geprivilegieerd beroep, maar in de praktijk worden vroedvrouwen, naast die mooie momenten, ook blootgesteld aan emotioneel belastende gebeurtenissen”, stellen onderzoekers Habadia El Asjadi en Louiza El Amraoui. “Bovendien is de job van vroedvrouw ook het zorgberoep bij uitstek waarbij een hechte band tussen de vroedvrouw en het koppel een grote rol speelt in het bieden van goede zorg. Daarom ervaren vroedvrouwen ook negatieve gevoelens als zij getuige zijn van emotioneel belastende gebeurtenissen zoals een doodgeboorte, een reanimatie of een andere calamiteit.”
De hechte band vergroot de impact van de negatieve gebeurtenissen nog. “Aan dit letterlijk ‘mee voelen’ hangt een hoog emotioneel en psychisch prijskaartje. In de vakliteratuur spreekt men over ‘midwife grief’ of ‘vroedvrouwenverdriet’.”

Je kan hier ook het persbericht van KDG lezen. 

 
Deelnameprijs

Deelname aan PSG is gratis, je engageert je voor 3 keer.

Bij de start van de PSG wordt een broodjeslunch voorzien.

 

Locatie

ECK De Kraamvogel
Volkstraat 7
2000 Antwerpen

https://www.kraamvogel.be/expertisecentrum.

Afhankelijk van de COVID maatregelen wordt dit mogelijk online ingericht.

 

Informatie en inschrijven

https://www.kraamvogel.be/peer-support

Vanuit De Kraamvogel streven we naar deze manier van coachend aanwezig zijn in het werkveld. Je kan als vroedvrouw en/of vroedvrouwenpraktijk of multidisciplinaire praktijk vanuit jullie vragen een coachingstraject met ons aangaan.

Mail of bel naar veerle@kraamvogel.be 03 238 11 00 voor meer info op maat van jouw praktijk.