Postgraduaat Perinatale coach - Karel de Grote Hogeschool, Antwerpen

Datum

 

  • De perinatale periode wordt vaak nog gezien als een ‘roze wolk’.
  • Toch kan een kinderwens, kinderen krijgen en hebben een zeer verwarrende periode zijn voor (toekomstige) ouders, die fysieke, emotionele als relationele verschuivingen met zich mee brengt.
  • Toekomstige en kersverse ouders bevinden zich op een ‘broze wolk’ waar jij als vroedvrouw mee deel van uit maakt.
  • In het postgraduaat Perinatale coach leer je hoe je een professioneel coaching traject kunt uitrollen binnen deze perinatale periode.
  • Theorie staat steeds in functie van de praktijk. Je vertrekt van real life casussen en gaat elke lesdag met een rugzak vol tips & tricks naar huis die je vervolgens meteen in je job kan toepassen.
  • Je lesgevers zijn zowel experten uit het werkveld als KdG-docenten: 360° coaching!

 

Programma

Je opleiding in vogelvlucht

Dit postgraduaat van 20 studiepunten duurt 1 jaar en is opgedeeld in 4 modules.

Module 1: Coaching (6 studiepunten)

Coaching is de absolute hoeksteen van jouw rol als perinatale ‘coach’! Na een algemene inleiding en context, zoom je in op oplossingsgericht coachen en train je verschillende gesprekstechnieken. Er is aandacht voor zelfmanagement en -zorg en het juridisch kader waarbinnen je als perinatale coach aan de slag gaat.

Module 2: Veranderingen in het peripartum (5 studiepunten)

In deze module sta je stil bij de fysiologische veranderingen die de vrouw ervaart in het peripartum en de impact die deze hebben op het mentale welzijn van de vrouw (en haar directe omgeving). Met andere woorden: je leert over de kwetsbaarheid van het gezin in deze periode door dieper in te zoomen op de babyblues, postpartumdepressie, etc.

Als vroedvrouw is het belangrijk om stressoren binnen de gehele context te plaatsen en te kanaliseren. Hiervoor krijg je screeningsinstrumenten en handvaten die opsporing en doorverwijzing mogelijk maken.

Module 3: Parenting (4 studiepunten)

De ouder- en kindrelatie staat centraal in de derde module. Hiervoor vertrek je vanuit de 1001 kritieke dagen waarin de hechtingsrelatie tussen ouder(s) en kind vorm krijgen. De focus ligt op ouderschap, partnerrelatie en het evenwicht tussen de draagkracht en draaglast die hierbij komt kijken.

Module 4: Rouw & Verlies (5 studiepunten)

In de afsluitende module staat verlies en rouwverwerking in de breedste zin van het woord centraal. Krijg tools voor de begeleiding van een (onbeantwoorde) kinderwens, verlies vroeg en laat in de zwangerschap, de impact van prenatale screening en diagnostiek en ongewenste zwangerschap.

Dit postgraduaat richt zich tot vroedvrouwen.

Toelatingsvoorwaarden

  • Je beschikt over een bachelordiploma in de Vroedkunde.
  • Of je beschikt over een ander diploma in de zorg én:
    • je bent werkzaam in de gezondheidszorg.
    • je bent intensief in contact met (toekomstige) ouders en hebt hierin een begeleidende rol.
    • Wil je onder deze toelatingsvoorwaarden inschrijven? Neem dan contact op met Jessica Deprez via info.vroedkunde@kdg.be

Deze opleiding duurt 1 academiejaar

  • Deze opleiding start op 1 oktober 2021.
  • Je hebt één vaste lesdag in de week: vrijdag.
  • Naast je vaste lesdag moet je tijd voorzien om opdrachten en voorbereidingen te maken. Reken op een workload van ongeveer één dag per week.

     
Deelnameprijs

1575 euro

 

Locatie

De opleiding vindt plaats op campus Zuid, Brusselstraat 45, 2018 Antwerpen.

 
Informatie en inschrijven

Website KdG