Preventie en aanpak van medicamenteuze therapieontrouw: wat werkt en wat niet? - AccentVV, online

Datum

Medicatie helpt om chronische aandoeningen onder controle te houden. Het is echter voor veel personen niet eenvoudig om elke dag medicatie te moeten innemen. Medicamenteuze therapieontrouw is een frequent probleem dat ernstige klinische en economische gevolgen kan hebben. Alhoewel veel hulpverleners zich bewust zijn van de ernst van dit probleem, blijft het een grote uitdaging om therapietrouw te ondersteunen en is er nood aan concrete handvaten om hiermee aan de slag te gaan in de klinische praktijk. 

In dit webinar zullen we een antwoord bieden op volgende vragen: Hoe kan je therapietrouw meten? Wat zijn risico-factoren en hoe kan je ze herkennen? Welke interventies werken er en welke niet en welke rol kan eHealth spelen bij het ondersteunen van medicamenteuze therapietrouw? Hoe kan je deze evidence-based tips & tricks zelf integreren in je eigen klinische praktijk?
 

Programma

19u00 - 19u30: Medicamenteuze therapietrouw: waarom is dit nog steeds zo een groot probleem?

19u30 - 20u00: Hoe kunnen we medicamenteuze therapieontrouw meten?

20u00 - 20u30: Wat zijn risicofactoren voor medicamenteuze therapietrouw en hoe kunnen we deze detecteren?

20u30 - 20u45: Pauze

20u45 - 21u45: Welke interventies zijn er effectief en hoe kunnen we deze integreren in de dagelijkse praktijk?

21u45 - 22u00: Take home messages

Elk topic wordt op een interactieve manier aangeboden, waarin deelnemers zullen uitgedaagd worden om stil te staan bij bepaalde vragen of uitdagingen. Er is ook telkens de mogelijkheid om bijkomende vragen te stellen of specifieke casussen of problemen te bespreken. De bedoeling is vooral om handvaten te bieden die toelaten de huidige evidentie rond medicamenteuze therapietrouw te vertalen naar de dagelijkse praktijk.

Docent: prof. dr. Fabienne Dobbels

Prof. Dr. Fabienne Dobbels is een psychologe en psychotherapeute. Ze is als hoofddocent verbonden aan het Academisch Centrum voor Verpleeg- en Vroedkunde (KU Leuven). Haar onderzoek richt zich op medicamenteuze therapietrouw, self-management en patient reported outcomes bij patiënten met chronische aandoeningen.

Doelgroep: (Huis)artsen, verpleegkundigen, vroedvrouwen, paramedici, docenten, kwaliteitsverantwoordelijken, zorgmanagers, apothekers, beleidsverantwoordelijken in de gezondheidszorg, directies en medewerkers van farmaceutische bedrijven.

Datum: donderdag 27 mei 2021 van 19u00 tot 22u00

 

Deelnameprijs

49 euro 

 

Locatie

Online

 

Informatie en inschrijven

 Inschrijven kan nu reeds via onze website www.accentvv.be