Trauma in het peripartum en eerste levensjaren - WAIMH-Vlaanderen, Kortenberg

Datum

WAIMH-Vlaanderen nodigt je graag uit op onze eerste matinée, dewelke zal doorgaan op woensdag 28 september 2022 in de voormiddag met als thema:

 “Trauma in het peripartum en eerste levensjaren”.

 

De geboorte van een baby betekent… de geboorte van een herinneringscontext: de concrete aanleiding van een zwangerschap of het prille het ouderschap activeert herinneringen aan hoe iemand zelf verzorgd en bemoederd/bevaderd is geweest. Bij sommige ouders zijn dit traumatische herinneringen van machteloosheid, hulpeloosheid, pijn of onbegrip die ongewild de ouder-kind relatie komt verstoren. Trauma en complex trauma wordt steeds zichtbaarder in hulpverleningslandschap, ook in het IMH-werkveld. Hoe kunnen we vanuit 1-2-3de lijn oog hebben voor traumasignalen van de allerjongsten en hun ouders, de relationele aspecten niet uit het oog verliezen en iets wezenlijk betekenen op een moment dat er zoveel in beweging is maar ook mogelijk is. 

Een inspirerend matinée met twee workshops gebracht door Eva Kestens en Ybe Casteleyn.   In twee afzonderlijke workshops, dewelke u beide kan volgen, brengen ze een breed en praktisch verhaal over trauma in het peripartum. 

 

Programma

 

Worshop 1: “Trauma tijdens de eerste levensjaren: wat is de impact op de (hersen)ontwikkeling? Voorgoed verloren of is er nog hoop?” Eva Kestens - Kinderpsychiater & Relatie- en gezinstherapeut

Eva Kestens vertrekt vanuit de neurobiologie en legt de focus op de impact van trauma op het brein van  infants en hun ouders. Wat is de impact van hechting en hoe kan je het therapeutisch vertalen? Wat kunnen ouders doen en hoe kunnen ze de ontwikkeling terug op gang brengen? Hoe kan we als hulpverleners ouders en baby reguleren?

 

Workshop 2: “Trauma in het peripartum: wat is trauma en wat kan je concreet doen in de bevallingskamer of in een begeleiding nadien?” Ybe Casteleyn – Moraalwetenschapper en psychotraumatologe

Ybe Casteleyn legt de focus op trauma in de bevallingskamer. Wat is een negatieve bevallingservaring en wat is trauma? Wat zijn neurobiologische reacties bij ouders en hoe kan je ze herkennen? En wat kan je als hulpverlener - zeer praktisch - best doen? 
 

 

Deelnameprijs

Niet-leden (60,00EUR) 

Studenten (tem master) (20,00EUR)

Leden (35,00EUR)
 

 

Locatie

Congrescentrum UPC Kortenberg, Leuvensesteenweg 475, 3070 Kortenberg (België)
 

 

Informatie en inschrijven

waimh-vlaanderen.be