We care for you: inspirerende workshops rond veerkrachtversterking - UCLL, Diepenbeek

Datum

Tijdens de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheidszorg, presenteren we met trots een inspirerende namiddag met 8 diverse workshops, georganiseerd door het Expertisecentrum Resilient People. Het doel is om jou te inspireren en praktische tools aan te reiken om veerkracht te bevorderen in jouw professionele setting.

Ben je een toegewijde zorgverlener, onderwijsprofessional, of werk je in de geestelijke gezondheidszorg? Wil je jouw vaardigheden en kennis vergroten om veerkracht te versterken bij jouw cliënten en studenten? Dan hebben we het perfecte evenement voor jou!
 

Tijdens de workshops bieden we hands-on tools over hoe jij in jouw praktijk veerkracht kan stimuleren. We hebben hierbij aandacht voor verschillende doelgroepen en contexten in onze samenleving. Thema's zoals: patiëntparticipatie, perinatale veerkracht, morele stress, vaderparticipatie, het belang van lichaamstaal, omgaan met geweld en de stem van het kind in scheidingen komen aan bod!
Bij deelname kan je 2 workshops (telkens 1u) volgen.

 

Programma

13u00-13u30: Introductie door Anne Groenen, verantwoordelijke expertisecentrum resilient people
13u30-14u30: Workshop ronde 1
14u30-15u15: Koffie, taart en een babbel
15u30-16u30: Workshop ronde 2
 

RONDE 1

Workshop 1: Patiëntparticipatie in jouw werking? Hoe vanuit drive en waarden komen tot concrete actie!
Aan de hand van de interactieve serious game 'Meet my patient' gaan we samen zoeken naar wat participatie betekent voor jou en voor jouw werking. Na de workshop kan je misschien al enkele concrete verbeteracties meenemen voor de werkvloer.
Sprekers: Birgit Vanderhaeghen & Lies Beunens
 

Workshop 2: Veerkrachtversterkend aan de slag van preconceptie tot postpartum.
De zwangerschap en het ouderschap gaat gepaard met uitdagingen die de veerkracht van aanstaande en jonge ouders onder druk plaatst. Maar welke signalen geven aan dat perinatale veerkracht onder druk staat? En hoe kan je hier als professional op in spelen? Tijdens deze workshop staan we stil bij de psychosociale aspecten van zwangerschap en ouderschap en bieden we inzichten in ons counselingsaanbod. 
Sprekers: Ilse Volkaerts & Sarah Van Haeken 
 

Workshop 3: Veerkracht is... naar elkaar luisteren.
Hoe luister jij naar de stem van het kind bij scheidingen? Een uitwisselmoment over de stem van het kind in scheidings- en ouderschapsbemiddeling.
Spreker: Gaëlle Hendrickx
 

Workshop 4: Goed in en uit je vel. Je lichaamstaal op een krachtige wijze inzetten.
Deze workshop neemt je mee om inzichten te verwerven in je eigen lichaamstaal en het spiegelend effect van lichaamstaal in interactie met de ander. Op deze manier werken we aan de mentale weerbaarheid van jongeren.
Sprekers: Inge Henrotay & Leen Vennekens

RONDE 2

Workshop 5: Het stimuleren van initiatieven voor papa’s tijdens en na zwangerschap. 
Tijdens en na zwangerschap ligt de focus vaak op moeder en kind, waarbij papa’s zich vaak onvoldoende gehoord of gezien voelen. In deze workshop gaan we in dialoog over hoe we papa’s kunnen bereiken in een perinataal aanbod. Daarnaast brengen we het verhaal van een good-practice, een groepsaanbod voor (toekomstige) papa’s waar diverse ouderschap gerelateerde thema’s besproken worden.
Spreker: Laura Malisse
 

Workshop 6: Morele stress
eel zorg- en hulpverleners ervaren morele stress in het uitoefenen van hun job. Morele stress is het wrange gevoel dat medewerkers ervaren wanneer zij hun waarden en visie op goede zorg niet in de praktijk kunnen omzetten. Het hanteerbaar maken van morele stress binnen een organisatie kadert binnen een breder beleidskader rond ethische veerkracht en zorgethiek. Tijdens deze workshop krijg je een beter zicht op wat morele stress is aan de hand van een korte oefening en worden er kaders aangereikt om hiermee verder aan de slag te gaan. 
Spreker: Lies Beunens
 

Workshop 7: Veerkracht is... als professional een verschil kunnen maken in een geweldsituatie.
Deze workshop gaat over gendersensitief kijken naar geweld en genderstereotypen.
Sprekers: Serafine Dierickx 
 

Workshop 8: Goesting in contact, ook als het spant.
eerbaar zijn in het omgaan met agressie bij jongeren.
Spreker: Benny Leesen

 

Deelnameprijs

 € 25

 

Locatie

Conference Diepenbeek

 

Informatie en inschrijven

We care for you ! | UCLL Research & Expertise