Lancering: Het nieuwe kwaliteitskader van het Good Practice Logo

Jullie hebben mogelijks via de GPL-nieuwsbrief en het TVV al een beetje de naderende veranderingen rond het kwaliteitskader van het GPL kunnen volgen. Met de lancering van de nieuwe website/intranet lanceren we ook de nieuwe aanvraag-/verlengingsprocedure van het GPL, waarbij we je vragen om via een uitgebreide online zelfscan (de engagementsverklaring in een nieuw jasje) te reflecteren of en hoe je aan de voorwaarden van het logo voldoet, op welke manier je de aanbevelingen in de praktijk brengt en waaraan je graag zou willen werken in de toekomst. De ingevulde zelfscan vormt de basis voor de evaluatie van de kandidatuur voor aanvraag en verlenging van het logo door de nieuwe GPL-commissie.

We verzoeken dan ook alle nieuwe GPL-kandidaten om de engagementsverklaring online in te vullen via “Mijn Account” / tegel “Good Practice Logo”. Alle bestaande GPL-houder, onafhankelijk van hoe lang je het GPL reeds draagt, verzoeken we om hun logo te verlengen door de digitale engagementsverklaring in te vullen en op te sturen binnen de drie maanden na lancering (dus tegen 31 augustus 2020). De GPL-commissie zal nadien binnen de drie maanden de aanvragen behandelen. Na toekenning blijft het logo vier jaar geldig.

We beseffen goed dat het invullen van de engagementsverklaring meer tijd vraagt van je, zeker de eerste keer. Het doel is enerzijds om jou aan te sporen te reflecteren over je eigen handelen en de werkwijze in je praktijk. We hopen dat dit proces ook aanzet om in dialoog te gaan over de GPL-aanbevelingen met je collega’s in je praktijk of binnen de vroedvrouwenkringen. Anderzijds geeft ons dit de mogelijkheid om voorbeelden van goede praktijken op te sporen en te delen met andere VBOV-leden, maar ook uitdagingen in de dagelijkse vroedvrouwenzorg te identificeren.

We zetten hier nog eens voor je gemak alle belangrijke informatie op een rijtje:

 

Nieuwe functionaliteiten van de website rondom het Good Practice Logo

  • Sterkere profilering Good Practice Logo naar brede publiek met getuigenissen en volgens het drieluik: kraamgezinnen, vroedvrouwen, samenwerkingspartners
  • Aanvraag/verlenging van het GPL via een nieuwe digitale engagementsverklaring.
  • In één oogopslag alle statusgegevens onder “Mijn Account” (GPL-aanvraag in behandeling, GPL sinds, verlenging tegen, logo ingetrokken, selectie voor steekproef)
  • GPL-nieuws: Na de lancering wordt de GPL-nieuwsbrief vervangen door nieuwsberichten die direct in je dashboard via de tegel “Good Practice Logo te raadplegen zijn
  • Automatisering van de steekproefselectie volgens het nieuwe kwaliteitsmanagement
  • Meer toelichting rond elk van de voorwaarden en aanbevelingen van het Good Practice Logo. Op termijn: delen van meer goede praktijken en kennis via inspiratiepagina’s voor leden

 

Het (nieuwe) kwaliteitsmanagement van het Good Practice Logo in een notendop

 

Tips: Hoe begin ik aan de nieuwe engagementsverklaring?

  • De VBOV vzw organiseert een Train-the-Trainer voor alle voorzitters van de vroedvrouwenkringen. Dit biedt de kans om bijvoorbeeld op de eerstvolgende kringvergadering samen de opzet van de nieuwe engagementsverklaring te doorlopen en ervaringen uit te wisselen en eventuele vragen uit te klaren.
  • Tips en inspiratie om je engagementsverklaring in te vullen

 

Algemene informatie over het Good Practice Logo