Bewegingsvrijheid-Wat zegt de wetenschap?

Wat zegt de wetenschap over bewegingsvrijheid zónder epidurale verdoving?

Richtlijnen voor zorgverleners in binnen- en buitenland adviseren om zwangere vrouwen zoveel mogelijk bewegingsvrijheid te gunnen tijdens de arbeid en zwangere vrouwen vrij te laten in hun keuze voor arbeids- en bevalhoudingen.

In de afgelopen tien jaar werd in wetenschappelijke studies aangetoond dat bewegingsvrijheid een positief effect heeft op de volgende punten:

  • Bewegingsvrijheid helpt je meer controle over je bevalling te houden en versterkt je zelfvertrouwen waardoor je positiever op je bevalling terugkijkt.
  • Het gebruik van verticale houdingen of houdingen waarin je heiligbeen vrij kan bewegen kan langdurig persen en instrumentele verlossingen voorkomen.
  • Houdingen waarbij het heiligbeen vrij kan bewegen helpen je beter de intensiteit van de weeën te beheersen.
  • Bewegingsvrijheid en bepaalde arbeids- en bevallingshoudingen helpen je baby beter in je bekken te gaan zitten voor een vlotte bevalling. Staande houdingen, hurken of op-handen-en-knieën rusten, helpen bijvoorbeeld de bekkendiameter te vergroten. Daarnaast kan de zwaartekracht in een verticale houding voor een effectievere indaling van de baby zorgen en de kracht van de weeën verhogen.
  • Verticale houdingen leiden tot minder afwijkingen in de hartslag van de ongeboren baby.

Deze wetenschappelijke studies vonden geen eenduidig positief of negatief effect van bewegingsvrijheid voor keizersneden, scheurtjes, knippen en bloedverlies na de bevalling.

Een uitgebreide wetenschappelijke analyse van de effecten van bewegingsvrijheid op uitkomsten voor moeder en kind, de beperkingen van de wetenschappelijke studies evenals de referenties van de opgenomen wetenschappelijke studies, lees je hier.

spreidstand

 

Wat met bewegingsvrijheid bij een epidurale verdoving?

Zithouding peanut ball

Ook wanneer je als vrouw kiest voor een epidurale verdoving (ruggenprik) tijdens je arbeid en bevalling ben je vrij om houdingen te kiezen die voor jou goed voelen. Zorgverleners worden in medische richtlijnen ook aangemoedigd om zwangere vrouwen die een epidurale verdoving krijgen, hierbij te ondersteunen om zoveel mogelijk bewegingsvrijheid te creëren.

Bewegingsmogelijkheden wanneer je een ruggenprik wenst of overweegt: er is vaak meer mogelijk dan je denkt, mits voldoende ondersteuning door je partner en zorgverlener en geschikt materiaal. Deze poster toont je alvast enkele houdingen die je kunt toepassen indien je een ruggenprik hebt.

Een overzicht van bewegingen en houdingen die interessant zijn voor zwangere vrouwen die een epidurale verdoving krijgen, lees je hier. In dit artikel vind je eveneens een uitgebreide wetenschappelijke analyse van de effecten van bewegingsvrijheid op de uitkomsten voor moeder en kind bij laagrisico zwangerschappen met epidurale verdoving.