Opstarten als vroedvrouw

Wanneer je afstudeert als vroedvrouw kan je terecht in verschillende werkvelden, met elk hun eigen administratie. 

In dit luik "Opstarten als vroedvrouw" werpen wij een blik op de verschillende werksettings en informeren wij je over de eerste stappen die je moet ondernemen om effectief als vroedvrouw aan de slag te kunnen gaan

Wil je specifiek opstarten als zelfstandige vroedvrouw verwijzen wij je graag door naar het luik "Opstarten als zelfstandige vroedvrouw". Deze informatie is enkel toegankelijk voor VBOV-leden. 

 

Opstarten als vroedvrouw

Te ondernemen stappen Uitleg

Visum als vroedvrouw aanvragen en registreren

 

 

 

 

 

meer informatie: RIZIV > vroedvrouwen

Je visum geeft je de toegang tot jouw beroep. Het is jouw ‘licence to practise’, je hebt het nodig om te kunnen werken. Het visum wordt uitgereikt door de FOD Volksgezondheid.

Vroedvrouwen die afstudeerden aan een erkende onderwijsinstelling, krijgen hun visum automatisch opgestuurd en staan bijgevolg ook als vroedvrouw geregistreerd. Staat je onderwijsinstelling niet in de lijst?  Vraag online je visum aan bij de FOD Volksgezondheid. Hiervoor heb je een elektronische identiteitskaart en een scan van je diploma of studieattest nodig.

Als je een buitenlands diploma hebt en je wil een visum aanvragen om in België te kunnen werken, volg dan deze procedure.

RIZIV-nummer en conventioneringsstatuut

 

 

meer informatie:

RIZIV > RIZIV-nummer

Nationale overeenkomst vroedvrouwen en verzekeringsinstellingen 

Als vroedvrouw is een RIZIV-nummer noodzakelijk om aan de ziekteverzekering verstrekkingen te kunnen attesteren die zijn opgenomen in artikel 9 a) van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen.

Om je RIZIV-nummer te bekomen vul je een formulier "Aanvraag tot inschrijving bij het RIZIV in de hoedanigheid van vroedvrouw" en verstuur je dit bij voorkeur via e-mail (nursenl@riziv-inami.fgov.be)

In dit formulier deel je o.a. je conventioneringsstatuut mee. 

Let erop dat deze procedure enkele weken in beslag kan nemen. 

 

Tip: Schrijf je in voor de RIZIV ALERT nieuwsbrief, zo blijf je op de hoogte over de wijzigingen.

Een specifiek RIZIV-nummer: als vroedvrouw geneesmiddelen voorschrijven

 

meer informatie: RIZIV > RIZIV-nummer 003

Naast het aanvragen van een RIZIV-nummer moet je een bijzondere erkenning van de FOD volksgezondheid krijgen om als vroedvrouw geneesmiddelen te mogen voorschrijven.

RIZIV voordelen voor geconventioneerde vroedvrouwen
 • Sociaal statuut van de vroedvrouw
  Als geconventioneerde vroedvrouw hebt je vanaf het jaar 2023 recht op een sociaal voordeel met het oog op de contractuele toekenning van een rente, pensioen of kapitaal in geval van invaliditeit, pensioen en/of overlijden.
  Als je actief blijft na opname van  jouw wettelijk rustpensioen, dan krijg je een conventievoordeel. De beide voordelen krijgen samen de naam ‘sociaal statuut’. 
  > Meer info
   
 • Conventiepremie
  Het RIZIV voorziet een structurele kostencompensatie voor geconventioneerde zorgverleners om tegemoet te komen aan de oplopende praktijkkosten voor personeel, energie, enz.
  > Meer info
   
 • Telematicapremie
  De telematicapremie is een forfaitair bedrag dat jaarlijks betaald wordt aan vroedvrouwen die aan bepaalde voorwaarden voldoen in het kader van E-gezondheid.
  > Meer info

Verzekering: de aansprakelijkheid van de vroedvrouw

 

 

meer informatie: Groepspolis B.A. vroedvrouwen VBOV

Een vroedvrouw is verplicht om een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid aan te gaan.

Als VBOV-lid kan je genieten van een voordelig tarief wanneer je aansluit bij de groepspolis "Burgerlijke Aansprakelijkheid voor vroedvrouwen". Hierin wordt een onderscheid gemaakt tussen de verzekeringspolis voor de bediende-vroedvrouw en de zelfstandige vroedvrouw. 

VBOV-lidmaatschap 

Het VBOV-lidmaatschap biedt vele voordelen: je kunt kennis en goede praktijken delen met collega's, je krijgt verschillende profileringsmogelijkheden, kortingen op opleidingen, studiedagen, maar ook ondersteuning op vlak van ICT, begeleiding bij de opstart als zelfstandige vroedvrouw en advies rondom juridische vraagstukken. Bovendien maakt de VBOV zich sterk om de interesses van vroedvrouwen bij beleidsmakers te verzilveren.

Klik door naar VBOV-lidmaatschap om meer te weten te komen en je lidmaatschap online aan te vragen. 

Opstart als zelfstandige vroedvrouw

Aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds, interpretatie van de nomenclatuur, reisonkosten, e-health, telematicapremie, getuigschriftenboekjes, hielprikkaartjes, ... Dit is slechts een greep van de zaken waarmee je als opstartende zelfstandige vroedvrouw mee te maken krijgt. 

Als VBOV-lid krijg je toegang tot relevante informatie die je als vroedvrouw wegwijs maakt in administratieve verplichtingen, praktische regeling, documentatie, wetgeving,....

 

 

 

Heb je hierboven nog niet de informatie gevonden die je zocht als opstartende vroedvrouw? 

 

 

 

...
Neem zeker een kijkje in onze FAQ Opstartende vroedvrouw

 

 

 

Blijf je nog op je honger zitten? Contacteer ons via het contactformulier of neem telefonisch contact met ons op.