COVID-19 wetenschappelijk onderzoek - mentale gezondheid

Coronavirus & mentale gezondheid
Mentale gezondheid

The role of pandemic-related pregnancy stress in preference for community birth during the beginning of the COVID-19 pandemic in the United States
(Birth, 6 March 2021)
Meer pandemie-gerelateerde stress werd geassocieerd met een hogere waarschijnlijkheid van voorkeur voor een thuisbevalling.

Stressors, coping, and resources needed during the COVID-19 pandemic in a sample of perinatal women
(BMC Pregnancy Childbirth, 1 March 2021)
Om de geestelijke gezondheid van perinatale vrouwen tijdens de COVID-19-pandemie beter te ondersteunen, moeten zorgverleners gesprekken aangaan over de toegang tot middelen die nodig zijn om voor pasgeborenen te zorgen, patiënten doorverwijzen naar adviesdiensten (die online of via de telefoon kunnen worden verleend) en virtuele steungroepen, en zwangere vrouwen consequent screenen op stressfactoren.

Maternal mental health during the COVID-19 lockdown in China, Italy, and the Netherlands: a cross-validation study
Cambridge University Press:  13 January 2021
COVID-19-gerelateerde stress en gezinsconflicten waren risicofactoren en veerkracht was een beschermende factor in verband met de geestelijke gezondheid van moeders de drie landen. Ondanks deze gemeenschappelijke factoren werden voor elk van de drie landen verschillen waargenomen. In Italië waren de leeftijd van de moeder en een slechte lichamelijke gezondheid gerelateerd aan meer mentale gezondheidsklachten, terwijl in Nederland een hoge opleiding en werkloosheid van de moeder geassocieerd waren met psychische klachten. In China waren het hebben van meer dan één kind, getrouwd zijn, en steun van grootouders voor moeders belangrijke beschermende factoren die het risico op psychische klachten verlaagden.

Mental health status of pregnant and breastfeeding women during the COVID-19 pandemic - a multinational cross-sectional study
(Misschien al eerder gedeeld?)
Acta Obstet Gynecol Scand, 21 Jan 2021
Deze multinationale studie vond hoge niveaus van depressieve symptomen en angst bij zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding gaven tijdens de uitbraak van COVID-19. De bevindingen van de studie onderstrepen het belang van toezicht op de perinatale geestelijke gezondheid tijdens pandemieën en andere maatschappelijke crisissen om de geestelijke gezondheid van moeder en kind te beschermen.
 
Pregnant women's well-being and worry during the COVID-19 pandemic: a cross-sectional study
BMC Pregnancy Childbirth, 15 Jan 2021
Deze cross-sectional study besluit: Het percentage vrouwen met een lage welzijnstoestand was relatief hoog op basis van de WHO-5 Well-Being Index en de Cambridge Worry Scale.

 

Psychological distress and postponed fertility care during the COVID-19 pandemic
J Assist Reprod Genet, 5 Jan 2021
De meeste deelnemers waren verontrust door de vertraging van de fertiliteitsbehandelingen. Aanvullende educatie verhoogde de acceptatie van de aanbevelingen, maar verminderde het leed niet. Toekomstige vertragingen in de fertiliteitsbehandeling zouden onder meer moeten bestaan uit voorlichting over en beoordeling van het begrip van aanbevelingen, en het betrekken van professionals in de geestelijke gezondheidszorg bij de zorg voor de patiënt.

 

Pregnant under the pressure of a pandemic: a large-scale longitudinal survey before and during the COVID-19 outbreak
Eur J Public Health, 24 Nov 2020
Een longitudinaal onderzoek in een Zweeds ziekenhuis bij 6.941 zwangere vrouwen en partners toonde aan dat zwangere vrouwen zich veel meer zorgen maken over hun eigen gezondheid en die van hun partner en kind. Vergelijkbare maar minder dramatische veranderingen werden gezien bij de partners. Gerelateerde gevoelens zoals angst worden gekoppeld aan ongunstige zwangerschapsuitkomsten.
 
Risk factors for depression, anxiety, and PTSD symptoms in perinatal women during the COVID-19 Pandemic
Een cross-sectional studie van 1.123 Amerikaanse vrouwen concludeert dat Covid-19 gerelateerde zorgen, twijfels, verdriet en rouw, de bestaande mentale gezondheidsproblemen bij zwangeren kunnen verergeren.
 
Psychosocial factors associated with postpartum psychological distress during the Covid-19 pandemic: a cross-sectional study
BMC Pregnancy Childbirth, 18 Nov 2020
Deze bevraging van 163 zwangeren in Italië meldt een hoge prevalentie van postpartum depressieve en PTSS bij vrouwen die bevallen zijn tijdens de Covid-19 pandemie. Postnatale psychische stress leek meer samen te hangen met de prenatale ervaring en andere individuele factoren dan met de pandemische ziekenhuisbeperkingen.

Preparing for the Second Surge: Preventing Posttraumatic Stress Disorder and Building Resilience for Healthcare Workers in the Face of COVID-19
Cambridge University Press: 13 October 2020
In dit artikel worden strategieën aanbevolen voor individuele gezondheidswerkers en leidinggevenden in het ziekenhuis om te helpen bij het beperken van het risico op PTSS en het opbouwen van veerkracht in het licht van een tweede golf van COVID-19.

Occurrence, prevention, and management of the psychological effects of emerging virus outbreaks on healthcare workers: rapid review and meta-analysis  ( BMJ - 5 mei 2020) 
Er zijn effectieve interventies beschikbaar om het psychologische leed te helpen verzachten dat het personeel dat de patiënten bij een opkomende ziekte-uitbraak verzorgt, ondervindt. Deze interventies waren vergelijkbaar, ondanks het brede scala aan settings en soorten uitbraken die in deze evaluatie aan bod komen, en zouden dus van toepassing kunnen zijn op de huidige covid-19-uitbraak.
 
Burnout in Medical Staffs During a Coronavirus Disease (covid-19) Pandemic ( Preprints The Lancet - 9 juni 2020)  
Artsen en verpleegkundigen zijn kwetsbaar voor burnout tijdens een COVID-19 pandemie, vooral degenen die werkzaam zijn op afdelingen met Acute Critical Care. Depressieve stoornis, angst, zorgpatiënten met COVID-19 en het inzetten van voorzoorgmaatregelen en gezondheidsbevordering kunnen factoren zijn in een burn-out onder gezondheidswerkers.

Occurrence, prevention, and management of the psychological effects of emerging virus outbreaks on healthcare workers: rapid review and meta-analysis
Deze rapid review en metaanalyse includeerde 59 papers over de mentale gezondheidseffecten van virusuitbraken op zorgpersoneel. Er zijn effectieve interventies beschikbaar en de interventies waren vergelijkbaar, ondanks verschillende settings en zouden dus toegepast kunnen worden op de huidige covid-19-uitbraak. Risicofactoren voor psychisch leed zijn onder een jongere leeftijd, een beginnende loopbaan, het ouderzijn of het hebben van een besmet familielid. Langere quarantaine, gebrek aan praktische steun en stigmatisering droegen ook bij slechtere mentale gezondheid. Duidelijke communicatie, toegang tot adequate persoonlijke bescherming, adequate rust en zowel praktische als psychologische steun werden geassocieerd met een verminderde morbiditeit. 
Ook het Irish Journal of Psychological Medicine wijdt een Special Issue aan Mental Health and the COVID19 PandemicEn dit artikel kijkt eveneens naar angst, sociale stigma's, wereldwijde publieke reactie op COVID-19 perfecte vector voor een mentale gezondheidsepidemie. Deze cross-sectional study rapporteert over de geestelijke gezondheidseffecten onder gezondheidswerkers in Italië.

Moral and mental health challenges faced by maternity staff during the Covid-19 pandemic
De huidige COVID-19 pandemie zorgt ervoor dat personeel op materniteit mogelijk klinische praktijk voert die ingaat tegen de evidentie, professionele aanbevelingen of ethische en morele overtuigingen, omdat ze proberen het risico op kruisinfectie te controleren. Veranderingen in de praktijk omvatten een vermindering van persoonlijk contact voor testen, behandelingen en pre- en postnatale zorg; het uitsluiten van geboorte partners voor arbeid en bevalling; het scheiden van moeder en kind onmiddellijk postpartum; restricties voor borstvoeding; en verminderde capaciteit voor hands-on professionele ondersteuning tijdens de arbeid door social distancing en het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen. Deze afgedwongen veranderingen kunnen resulteren in een toenemend niveau van morele schade zowel op organisatorisch niveau, als op persoonlijk niveau. 

Uptrend in Distress and Psychiatric Symptomatology in Pregnant Women During the COVID-19 Pandemic
Zwangere vrouwen die tijdens de COVID-19-pandemie werden geëvalueerd, meldden meer angst en psychiatrische symptomen dan zwangere vrouwen die vóór de pandemie werden geëvalueerd, voornamelijk in de vorm van depressie en angstsymptomen.

What should be done to support the mental health of healthcare staff treating covid-19 patients?
De auteurs bevelen een gefaseerd model: 1) duidelijke, realistische informatie krijgen over de risico's en uitdagingen, 2) het opbouwen van ondersteunende 'buddy' relaties en openhartige regelmatige debriefings, 3) virtuele ondersteuning, 4) snelle toegankelijke ondersteuning op vlak van mentale gezondheid.

Tackling the mental health burden of frontline healthcare staff in the covid-19 pandemic: China's experiences
1.001 eerstelijns gezondheidswerkers uit de provincie Liaoning en Hubei opgenomen in deze online enquête die werd uitgevoerd van 21 februari tot 6 maart 2020 met een op smartphone-gebaseerde vragenlijstprogramma in China. Onderzoekers vonden dat, hoewel de gerapporteerde prevalentie van depressie, angst, slapeloosheid en angstklachten bij eerstelijns gezondheidswerkers in een vroeg stadium van de uitbraak hoog was, de algemene mentale gezondheidstoestand, psychologische stress en slaapproblemen bij eerstelijns gezondheidswerkers in het late stadium van de uitbraak aanzienlijk leken te verbeteren.  Dit kon worden toegeschreven aan een reeks effectieve psychosociale maatregelen die werden genomen om hun geestelijke gezondheid aan te pakken. Deze zijn gericht op het verbeteren van de werk- en rusttijden voor eerstelijnsgezondheidswerkers, het versterken van hun gezondheids- en veiligheidsomstandigheden op het werk, en op psychologische crisisinterventie en -begeleiding.

In de BMJ lazen we een opiniestuk wat covid-19 betekent voor de gezondheidswerkers
We delen graag de tips van de auteur:

  • Neem regelmatig een pauze in de shift, zelfs als je werk te doen hebt. Pauzes zijn belangrijk om efficient te blijven werken. Pauzes helpen tegen burnout.
  • Dit is een probleem van lange adem. Iedereen kan gemist worden. Delegeer regelmatig zodat je echt de knop kan afzetten tijdens je vrije tijd.
  • Neem 3 minuten tijd voor een ritueel op het einde van elke shift. Neem 3 keer diep adem en lijst 3 zaken die een echte uitdaging waren en 3 zaken die vlot verlopen zijn die dag. 

Psychological Impact of the COVID-19 Pandemic on Adults and Their Children in Italy
Deze studie bekeek de psychologische impact van covid-19 op volwassenen en kinderen in Italië, met speciale aandacht voor gezondheidswerkers. Onderzoekers stelden vast dat tot 30% van de volwassenen en kinderen een groot risico op posttraumatische stressstoornissen lopen. Het risico is groter voor gezondheidswerkers die direct betrokken zijn bij de covid-19 zorg en hun kinderen.

Risk factors for serious/critical covid-19 illness in health care workers: Too many unknowns
Dit artikel haalt aan dat er niet enkel aandacht moet zijn voor infectiepreventie, maar eveneens voor meer onderzoek naar risicofactoren die leiden tot ernstige ziekte bij gezondheidswerkers.Ondanks het feit dat gezondheidswerkers gezonder en jonger zijn dan de gemiddelde populatie met covid-19, hebben zij vergelijkbare cijfers wat het aantal ernstige zieken betreft.

Women and Birth publiceerde 30 maart 2020 een interessant artikel over “Midwives in a pandemic: A call for solidarity and compassion".

Lees BMJOpinion over de psychologische impact van COVID-19 bij zorgverleners.

Ook Camebridge University Press publiceerde een artikel over de gevolgen van de COVID-19 pandemie op de mentale gezondheid en implicaties op de klinische praktijk.

Dit artikel benadrukt het belang van eenvoudige en oprechte dankbetuigingen voor de inzet van gezondheidswerkers. Een "eerbetoon"/uitdrukking van dankbaarheid is zeer krachtig en cruciaal in de omgang met de angsten van zorgpersoneel (Understanding and Addressing Sources of Anxiety Among Health Care Professionals During the COVID-19 Pandemic, 7 April)

Investigating the Effectiveness of Tele-Counseling on Mental Health of Staff in Coronavirus Reference Clinics and Hospitals
Deze studie toont het positief effect van telecounseling op de geestelijke gezondheid van zorgpersoneel in ziekenhuizen. Voortdurend toezicht en monitoring van de psychologische gevolgen voor het zorgpersoneel bij uitbraken zoals Covid-19 zijn een belangrijk onderdeel in het bestrijden van pandemieën wereldwijd.
 
Frontline Nurses' Burnout, Anxiety, Depression, and Fear Statuses and Their Associated Factors During the COVID-19 Outbreak in Wuhan, China: A Big-Scale Cross-Sectional Study
Zorgpersoneel in de eerstelijn heeft te maken met verschillende uitdagingen op het gebied van de geestelijke gezondheid, met name burnout en angst, die de aandacht en steun van de beleidsmakers verdienen. Toekomstige interventies op nationaal en organisatorisch niveau zijn nodig om de geestelijke gezondheid tijdens deze pandemie te verbeteren door het voorkomen en beheersen van huidletsels, het opbouwen van zelfredzaamheid en veerkracht, het bieden van voldoende sociale ondersteuning en het waarborgen van de bereidheid om in de eerstelijn te werken.
 
Covid-19: Supporting nurses' psychological and mental health
Dit artikel beschrijft de vele stressoren en uitdagingen voor de mentale gezondheid van verpleegkundigen in het Verenigd Koninkrijk tijdens de covid-19 pandemie en stelt verschillende evidence-based psychologische ondersteuning voor.

 

 
Heb je niet gevonden wat je zocht? Contacteer ons via het contactformulier of neem telefonisch contact met ons op.