Mieke Embo

Studie

Mieke Embo behaalde na haar diploma verpleegkunde en vroedkunde (HIPB Gent) een master in de gezondheidswetenschappen, optie beheer en beleid aan de VUB te Brussel. In 2015 behaalde zij haar doctoraatstitel aan de faculteit Medisch Onderwijs van de Universiteit Maastricht (Nederland) met een wetenschappelijk werk dat de titel kreeg ‘Integrating Workplace Learning, Assessment and Supervision in Healthcare Education’. De belangrijkste outcome van dit doctoraat is de ontwikkeling van een competentiegebaseerd werkplekmodel, Embo’s Continuous Workplace Learning Model©, een model dat in 2016 gedigitaliseerd werd in het Medbook-portfolio. Wie meer wil vernemen kan op research gate de literatuur vinden.

 

Werk 

Na de opleiding startte Mieke met een intensieve leerperiode in een centre de santé in Congo, in de buurt van Kinshasa. Bij thuiskomst werkte zij enkele jaren op de kraamafdeling en verloskamer van het toenmalig Sint-Vincentiusziekenhuis (huidig Sint-Lucasziekenhuis) te Gent. Een verhuizing naar Leuven resulteerde in verschillende opeenvolgende jobs: pediatrie in H. Hartziekenhuis (Leuven), NICU in Gasthuisberg (Leuven), farmaceutische firma en CLB Brussel. Bij terugkeer in Gent (1999) startte zij in de opleiding vroedkunde waar zij in 2000 de coördinatorenfakkel van Francine Gooris overnam.
Zij combineert dit met een onderzoeksopdracht aan de Universiteit Gent, faculteit onderwijskunde. In januari start zij de coördinatie van een vierjarig interdisciplinair SBO-onderzoeksproject SCAFFOLD: e-Portfolio’s voor het ondersteunen van werkplekleren in opleidingen in de gezondheidszorg.

 

 

Mieke Embo

VBOV vzw

Mieke is lid van de Dagelijkse werking en de Werkgroep opleiding. Zij combineert dit engagement met het co-voorzitterschap van de Education Standing Committee van de International Confederation of Midwives (ICM), alsook met het lidmaatschap van de ICM Scientific Professional Programme Committee (SPPC) voor het congres in Bali 2020. Naast dit internationaal engagement is zij tevens lid van de planningscommissie voor artsen en vroedvrouwen van het FOD. Haar missie is ‘verbinden’ of ‘strengthening midwifery by collaboration and co-creation’.