Aanbeveling 9: Minimum aantal huisbezoeken

Er worden door de vroedvrouw postnataal een minimum aan (huis)- bezoeken voorzien na ontslag uit het ziekenhuis of vanaf dag O in het geval van een thuisbevalling8,9 (KCE, 2014; NICE, 2006, updated 2014; WHO, 2010).

Deze dagen komen overeen met kritische momenten in de postnatale zorg waarop een consult noodzakelijk is voor de moeder en/ of de baby. De eerste 5 dagen na de bevalling vinden de bezoeken bij voorkeur bij het kraamgezin thuis plaats, conform de RIZIV-voorschriften (RIZIV, 2014). Latere consulten kunnen op de praktijk plaatsvinden of thuis. Volgend schema geeft een overzicht van de frequentie, timing en inhoud van de minimale zorgen en gezondheidsvoorlichting voor moeder en kind. De plaats van de zorgen kan na ontslag uit het ziekenhuis zowel thuis bij het kraamgezin en na de 5de dag op de praktijk of thuis bij het kraamgezin zijn.

Schema minimale postnatale zorgen en voorlichting

Afhankelijk van de verblijfsduur in het ziekenhuis én het moment van ontslag wordt de postnatale zorg ingepland volgens dit schema.

Het aantal consulten kan steeds uitgebreid worden op voorschrift naargelang de individuele noden en behoeften van het kraamgezin. De minimale zorgen door de vroedvrouw vinden plaats de eerste 6 tot 8 weken na de bevalling. Deze periode wordt beschouwd als de meest kritische periode (WHO, 2010). De zorgen door de vroedvrouw kunnen echter verstrekt worden tot maximum 1 jaar na de geboorte, volgens de geldende nomenclatuur. Beslissingen omtrent het zorgproces worden steeds genomen in overleg met het kraamgezin.

 


Voetnoten:

8 Dag o = de dag van de bevalling
9 Hier wordt uitgegaan van het aantal dagen/ uren na de bevalling. CAVE: Dit moment is niet gelijk aan het moment van opname in het ziekenhuis.

10 Een volledig overzicht van de postnatale zorgen en voorlichting werd opgenomen in hoofdstuk 10