Adviezen en informatie vanuit de VBOV

 

VBOV
 

Mondmaskerplicht vroedvrouwen

Het dragen van een mondmasker is niet meer verplicht maar sterk aanbevolen bij gezondheidszorgberoepen, zo meldt de website van de Vlaamse overheid.

Het mondmasker zou wel verplicht blijven bij thuisbezoeken van een zorgverlener als een veilige afstand van 1,5 meter niet bewaard kan worden volgens de website info-coronavirus.be.
 

  In ziekenhuizen en andere zorginstellingen blijft het mondmasker verplicht vanaf 12 jaar.

   

  Update: 20 september 2022

   

   

  VBOV
   

  Mondmaskerplicht vanaf 23/05/2022

  Vanaf 23 mei vervalt de mondmaskerplicht overal behalve in ziekenhuizen, in medische kabinetten, in apotheken en tijdens huisbezoeken van een zorgverlener indien een veilige afstand van 1,5 meter niet bewaard kan worden.

  Deze verplichting geldt voor zowel de zorgverleners, het personeel, als de patiënten/klanten en bezoekers vanaf 12 jaar.

  Voor vroedvrouwen blijft het mondmasker dus verplicht!

  Vanuit de VBOV geven we volgende adviezen tot de volgende fase wordt ingegaan. De adviezen gaan uit van professioneel gedrag, een risicoanalyse en het voorzichtigheidsprincipe. 

  • Het dragen van een mondmasker is verplicht in contact met de gezinnen.
    
  • Ook in gemeenschappelijke ruimtes met collega vroedvrouwen wordt aangeraden om een mondmasker te dragen, tenzij er voldoende afstand en ventilatie wordt voorzien.
    
  • Het wordt tevens aanbevolen om regelmatig de handen te wassen en te ontsmetten, alsook de ruimte waarin gewerkt wordt voldoende te ventileren.
    
  • Het plaatsen van een CO2-meter is niet verplicht, maar je bent wel verplicht om een risicoanalyse van de binnenluchtkwaliteit uit te voeren en de nodige maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat de CO2-concentratie in de lokalen gewoonlijk lager is dan 900 ppm of dat een minimum ventilatiedebiet van 40 m3/u per aanwezige persoon wordt gerespecteerd.

  Download de kaderrichtlijn voor thuiszorg van Agentschap Zorg en Gezondheid

  Update: 23 mei 2022

   

   

   

   

   

   
  Heb je niet gevonden wat je zocht? Contacteer ons via het contactformulier of neem telefonisch contact met ons op.