COVID-19 wetenschappelijk onderzoek - borstvoeding

Coronavirus & borstvoeding
Borstvoeding

SARS-CoV-2 Infections and Impact of the COVID-19 Pandemic in Pregnancy and Breastfeeding: Results from an Observational Study in Primary Care in Belgium
Er werd geen negatieve impact van de lockdown op de zelfgerapporteerde borstvoedingspraktijken geobserveerd. De helft van de vrouwen rapporteert zelfs positieve ervaringen. In tegenstelling hiermee, werden de medische begeleiding en de sociale ondersteuning negatief beïnvloed door de lockdown, hoofdzakelijk bij vrouwen zonder borstvoedingservaring en in de vroege postpartum periode.

Transmission of SARS‐CoV‐2 through breast milk and breastfeeding: a living systematic review
De auteurs van de 'levende systematische review' over de transmissie van COVID-19 door borstmelk en borstvoeding, concluderen dat er momenteel geen evidentie is van COVID-19 transmissie. Ze achten het belangrijk te noteren dat zelfs als er viraal RNA in de melkstalen gedetecteerd wordt, het virus zich niet noodzakelijk verder ontwikkelt en we dus niet weten of virale partikels in borstmelk een infectie kunnen veroorzaken bij kinderen die het drinken. De auteurs raden geen wijzigingen aan in de huidige WHO-richtlijnen rond borstvoeding met COVID-10. 

We willen graag een onderzoek delen dat begin maart gepubliceerd werd.  Het resultaat van het onderzoek is dat exclusief moedermelk de eerste drie maanden een bewezen reductie geeft op de kans op respiratoire aandoeningen en astma gemeten op de leeftijd van 6 maanden. 

Detection of SARS-CoV-2 in human breastmilk
Twee borstvoedende moeders besmet met SARS-CoV-2 werden onderzocht. Er werd SARS-CoV-2 gedetecteerd in de melkmonsters en de pasgeborenen testten positief na enkele dagen. Het blijft echter onduidelijk of de infectie van de pasgeborene was door borstvoeding of andere vormen van overdracht. Verdere studies van melkmonsters van borstvoedende vrouwen en mogelijke virusoverdracht via borstvoeding zijn nodig om sluitende aanbevelingen te kunnen geven over de vraag of moeders met COVID-19 borstvoeding moeten geven.
 
Lack of viral transmission to preterm newborn from a COVID‐19 positive breastfeeding mother at 11 days postpartum
Dit casusverslag meldt een moeder die 11 dagen na de bevalling positief testte op SARS-CoV 2. De preterm geboren baby kreeg borstvoeding in een NICU-setting. Er kon geen bewijs gevonden worden van aanwezigheid van SARS CoV 2 in de moedermelk. Dit artikel benadrukt nogmaals de beschermende effecten van moedermelk.

First sample of human milk tested positive in a case series of infections in 13 pregnancies
Onderzoekers onderzochten een reeks van 13 besmette zwangere vrouwen in Wuhan, China, waarvan 5 in hun eerste trimester, 3 in hun tweede trimester en 5 in hun derde trimester. De 5 vrouwen in hun derde trimester zijn allemaal bevallen tijdens het onderzoek. Twee van de baby's waren te vroeg geboren en kregen een pasgeboren longontsteking. Een van de 9 stoelgang samples testte positief en 13 samples van de vaginale vloeistoffen testten negatief. Ze verzamelden ook 5 keel swap en 4 anale swabs van de pasgeborenen en ze waren allemaal negatief voor het virus.

Moedermelk samples werden verzameld bij drie vrouwen op de 1e, 6e en 27e dag na de geboorte. Jodium werd gebruikt om de borst van de moeder te ontsmetten en vervolgens werd de moedermelk uitgedrukt in een steriele container. Een van de samples van de eerste dag na de geboorte werd positief getest. Toen deze moedermelk op de 3e, 6e en 27e dag na de geboorte opnieuw werd getest, waren de samples negatief. Onderzoekers zeggen dat het zeer onwaarschijnlijk is dat ademhalingsdruppels het melkmonster verontreinigd hebben omdat de monsters in isolatiekamers werden verzameld terwijl de moeders maskers droegen. Er is meer onderzoek nodig om ons te vertellen of SARS-CoV-2 kan voorkomen in moedermelk melk (zoals ingeval van HIV en hepatitis B). Uit ander onderzoek bleek dat alle andere samples van moedermelk (van ten minste 26 moeders met COVID-19) negatief testten. De meeste richtlijnen moedigen besmette moeders aan om borstvoeding te geven of hun baby's. Men acht de vele voordelen van moedermelk groter dan het potentiële risico van blootstelling aan het virus.

Bovendien blijkt uit dit onderzoek (preprint) dat het kind enige bescherming krijgt van de antilichamen van de moeder tegen COVID-19, aangezien moedermelk antilichamen en andere factoren bevat die beschermen tegen infectie . In deze studie werden 350 lacterende vrouwen die COVID-19 hadden gerekruteerd; zij gebruikten samples van 15 donoren voor dit voorlopige rapport. Alle deelnemers hadden bevestigde COVID-19 of een hoge waarschijnlijkheid van infectie op basis van symptomen en nauw contact met iemand die COVID-19 had. De melk werd 14-30 dagen na het verminderen van de symptomen afgegolfd. De onderzoekers testten ook 10 samples van pre-pandemische moedermelk als negatieve controle. 12 van de 15 samples (80%) van moedermelk van vrouwen die hersteld waren van SARS-CoV-2 waren positief voor een hoge reactiviteit voor IgA-antilichamen tegen het virus. Deze voorlopige bevindingen suggereren dat zwangere vrouwen met een SARS-CoV-2 infectie een sterke secretorische IgA-dominante immuunrespons in hun moedermelk kunnen hebben na een infectie. De resultaten rechtvaardigen de noodzaak van verdere studie.

 

 
Heb je niet gevonden wat je zocht? Contacteer ons via het contactformulier of neem telefonisch contact met ons op.