COVID-19 wetenschappelijk onderzoek - perinataal

Geboorte

Perinataal

The influence of the COVID-19 outbreak on European trainees in obstetrics and gynaecology: A survey of the impact on training and trainee
(European Journal of Obstetrics Gynecology and Reproductive Biology, juni 2021)
De COVID-19 pandemie heeft een groot effect op de obstetrische training in Europa. De leermogelijkheden, operaties en onderricht is verminderd tijdens de uitbraak en kan in de toekomst resulteren in een vermindering van kwaliteit van zorg voor vrouwen als de verminderde training niet hersteld wordt.
 
A cross-national study of factors associated with women's perinatal mental health and wellbeing during the COVID-19 pandemic
(Plos One, april 2021)
Verhoogde posttraumatische stress, angst/depressie en eenzaamheid zijn vaak voorkomend bij zwangere en postpartum vrouwen in 64 landen tijdens de COVID-19 pandemie.
 

COVID-19: Uncertainties from Conception to Birth
Rev Bras Ginecol Obstet, jan 2021
Dit artikel geeft een overzicht van de wetenschappelijk evidentie over het verband tussen COVID-19 van conceptie tot geboorte.

Restructuring maternal services during the covid-19 pandemic: Early results of a scoping review for non-infected women
(Midwifery, 26 Dec 2020)
Vermindering van het aantal "in-person" bezoeken is de algemene oplossing die de voorkeur geniet. Ondanks minder raadplegingen kunnen de essentiële diensten en gepaste zorg gegarandeerd worden door integratie van de telegeneeskunde. Verwijzing naar epidemievrije gemeenschapscentra is een alternatieve optie en nieuwe wegen moeten o.a. de interdisciplinaire bijdrage van medische consulenten en IT-deskundigen omvatten. In deze context wordt nog steeds gedebatteerd over het uitstellen van de toegang tot zorg voor symptomatische aanstaande moeders, aangezien dit het risico met zich meebrengt dat zwangerschapscomplicaties niet tijdig worden opgespoord.

Effect van Covid-19 op vroeggeboorte
In The Lancet verschenen verschillende reacties en opinies n.a.v. de studie Ashid et al. in Nepal en elders in de wereld over het effect van Covid-19 op vroeg- en doodgeboortes (zoals deze recente studie in Nederland). Het is belangrijk dat data en studies met voorzichtigheid geïnterpreteerd worden en met verschillende factoren rekening gehouden wordt, zoals b.v de frequentie van zorgzoekend gedrag, verminderde activiteit van de moeder die in verband gebracht worden met risico’s op vroeggeboortes, veranderingen in de klinische besluitvorming die mogelijk de iatrogene vroeggeboorte verminderen, socio-economische status, gedragswijzigingen als gevolg van de COVID-19 maatregelen.

Meer data en onderzoek om EBP-richtlijnen te kunnen ontwikkelen
Verschillende studies benadrukken de beperkingen van bestaande wetenschappelijke studies m.b.t. tot Covid-19 tijdens zwangerschap en bevalling en dringen aan dat meer data en onderzoek nodig is om goede, op EBP-gebaseerde richtlijnen te ontwikkelen. Hieronder recente 3 artikelen hieromtrent:
 
Problems with Early Systematic Reviews: The Case of Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) in Pregnancy
Matern Child Health J, 22 Nov 2020
Een snelle verspreiding van de bevindingen met betrekking tot  (COVID-19) en de mogelijke effecten daarvan op de zwangerschap zijn cruciaal om de verloskundige zorg te optimaliseren in tijden van een pandemie. Veel van de huidige studies die worden gepubliceerd zijn echter in de vorm van casusrapporten of casusreeksen en dus vatbaar voor bias. Er is meer nood aan onderzoek rond thema’s met dataschaarste. Aanbevelingen moeten ook meer rekening houden met verschillende factoren die van invloed kunnen zijn op gezondheidsuitkomsten.
 
Pregnancy and Childbirth in the COVID-19 Era—The Course of Disease and Maternal–Fetal Transmission
J Clin Med, 21 Nov 2020
Net als bij andere groepen patiënten is de belangrijkste factor die het verloop van COVID-19 bij zwangere vrouwen beïnvloedt, de leeftijd en de aanwezigheid van comorbiditeiten, zoals zwangerschapshypertensie, zwangerschapsdiabetes, en cholestase, voornamelijk in het tweede en derde trimester van de zwangerschap. Het is niet bewezen dat COVID-19 het risico op infectie en dood onder zwangere vrouwen doet stijgen. Uit deze review van de wetenschappelijke evidentie blijkt echter dat zwangere vrouwen een verhoogd risico op het ontwikkelen van ernstiger symptomen hebben. Dit artikel belicht verschillende pertinente vragen m.b.t. tot symptomen, diagnose, verloop van ziekte, behandeling, transmissie, borstvoeding, mentale gezondheid, …) en concludeert dat het klein aantal wetenschappelijke rapporten geen volledige beoordeling toelaat van het risico en de gevolgen van SARS-CoV-2-infectie voor zwangere vrouwen en pasgeborenen.
 
SARS‐CoV‐2 infection and neonates: a review of evidence and unresolved questions
Pediatr Allergy Immunol, 24 Nov 2020
Dit artikel vat de laatste evidentie samen rond een 5-tal vragen (zoals verticale overdracht, effect op vroegtijdige arbeid, risico van rooming-in en vaginale bevallingen, pathogenesis van neonaten) maar concludeert ook dat er meer data en onderzoek nodig is om EBP-richtlijnen te ontwikkelen.

Infant Outcomes Following Maternal Infection with SARS-CoV-2: First Report from the PRIORITY Study

Clinical Infectious Diseases, 18 sept 2020

In een prospectief Amerikaans register van 263 baby's die geboren zijn bij moeders die positief of negatief testen op SARS-CoV-2, werd de SARS-CoV-2-status niet geassocieerd met geboortegewicht, ademhalingsmoeilijkheden, apneu of infectie van de bovenste of onderste luchtwegen tot de leeftijd van 8 weken.

  • De meeste baby's die geboren zijn bij deelnemende moeders die positief getest zijn, waren gezond en doen het goed zes tot acht weken na de geboorte.
  • Baby's die werden geboren bij deelnemende moeders die positief testten, hadden niet meer negatieve resultaten - inclusief ademhalingsproblemen, vroeggeboorte en opname op de intensive care - vergeleken met baby's die werden geboren bij deelnemende moeders ie negatief testten.
  • Geen van de baby's in het onderzoek had een longontsteking of een behoefte om te worden gerehospitaliseerd tijdens de follow-up periode.
  • Er waren geen meldingen van foetale of zuigelingensterfte. Drie baby's werden geboren met aangeboren afwijkingen. Twee baby's werden geboren bij deelnemers die positief testten en één bij een deelnemer die negatief testte.
  • Baby's geboren bij deelnemende moeders die tot twee weken voor de geboorte positief testten, hadden een hogere kans op toelating tot de intensive care unit dan deelnemers die verderop na de geboorte positief testten. Dit kan echter te maken hebben met gehanteerde praktijken ter plaatste en niet met een echte maatstaf voor de gezondheid van een kind.

An initiative to evaluate the safety of maternal bonding in patients with SARS-CoV-2 infection,

Journal of Maternal-Fetal & Neonatal Medicine, 22 september 2020

Een initiatief om de veiligheid van de binding van de moeder met COVID-19 te evalueren.

Er waren gegevens beschikbaar voor 31 van de 86 moeders die positief testten. Van deze 31 moeders werden er 5 (16%) opgenomen op de intensive care en kregen ze mechanische beademing. Van de overige moeders die niet op de intensive care werden opgenomen, pasten 17 (65%) rooming-in toe, 12 (46%) hadden huid tot huidcontact en 16 (61%) gaven hun baby’s borstvoeding (11 direct en 5 door te pompen). Bevindingen: In deze studie waren alle tests voor pasgeborenen negatief, dus er was geen duidelijke toename van de transmissie van pasgeborenen ingeval dat de baby bij de moeder bleef. De auteurs concludeerden dat het bewijs niet rechtvaardigt om pasgeborenen van hun geïnfecteerde moeders te scheiden. Zij bevelen een beleid aan waarbij moeder-kind binding met de juiste voorzorgsmaatregelen aangespoord wordt.

Pregnant Women's Reports of the Impact of COVID-19 on Pregnancy, Prenatal Care, and Infant Feeding Plans

MCN Am J Matern Child Nurs, 23 sep 2020

Cross-sectional beschrijvende studie met behulp van een op de app gebaseerde enquête. Hoewel het noodzakelijk is om beleid uit te voeren dat het risico van overdracht van COVID-19 aan zwangere vrouwen en zorgverleners vermindert, is het noodzakelijk voor zorgverleners en beleidsmakers om te luisteren naar de collectieve stemmen van vrouwen tijdens de zwangerschap over hoe COVID-19 hun geboorte- en zuigelingenvoedingsplannen en hun perceptie van veranderingen in de prenatale zorg heeft beïnvloed.

Labor and Delivery Visitor Policies During the COVID-19 Pandemic: Balancing Risks and Benefits
Hoewel er verschillen zijn in het bezoekersbeleid, hebben veel ziekenhuizen een limiet ingesteld van één volwassen bezoeker per patiënt op de materniteiten tijdens de arbeid en bevalling. Dit artikel beschrijft hoe men de voordelen en risico's voor de patiënt, de bezoeker, de gemeenschap, het gezondheidsteam en het kind kan afwegen, op een evidence-based, niet-reactionaire en empathische manier.
 
Management of the Mother-Infant Dyad With Suspected or Confirmed SARS-CoV-2 Infection in a Highly Epidemic Context
In dit artikel wordt benadrukt dat samenwerking tussen materniteiten en een anticiperende planning essentieel zijn om de hulp aan moeders en pasgeborenen op kraam- en neonatale afdelingen te organiseren. Vroegtijdige identificatie van met SARS-CoV-2 besmette moeders, vóór de bevalling, maakt het mogelijk om deze beter op te volgen via specifieke protocollen en minimaliseert het risico op besmetting voor andere patiënten en zorgverleners. Verticale overdracht van SARS-CoV-2 kan momenteel niet worden uitgesloten en moet zo snel mogelijk na de geboorte worden uitgesloten. Het binnenkomen van geïnfecteerde moeders en pasgeborenen, mits hun goede klinische omstandigheden, is op basis van de huidige kennis niet gecontraindiceerd. De keuze voor borstvoeding moet zorgvuldig worden besproken met de ouders op basis van de huidige, evoluerende wetenschappelijke gegevens.

Management of Infants Born to Mothers with Suspected or Confirmed COVID-19
De American Academy of Pediatrics (AAP) geeft nieuwe richtlijnen uit over de zorg voor baby's waarvan de moeders COVID-19, vermoedelijk of bevestigd. De richtlijnen gaan in op vragen over voorzorgsmaatregelen voor geboortebegeleiders, rooming-in, borstvoeding, testen, pasgeborenen op de intensive care, visitatie en ontslag in het ziekenhuis.

Review of guidelines and recommendations from 17 countries highlights the challenges that clinicians face caring for neonates born to mothers with COVID‐19

Acta Pediatrica, Nurturing the Child, 27 Juli 2020

In een review zijn 20 richtlijnen en aanbevelingen onderzocht aangaande de zorg voor baby's die zijn geboren bij moeders met COVID-19 uit 17 landen: Australië, Brazilië, Canada, China, Frankrijk, India, Italië, Japan, Saoedi-Arabië, Singapore, Zuid-Afrika, Zuid-Korea, Spanje, Zweden, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten (Yeo et al. 2020). De evaluatie werd gepubliceerd op 27 juli 2020 en bevatte richtlijnen die voor 25 mei 2020 werden gepubliceerd. De aanbevelingen liepen sterk uiteen en waren gebaseerd op de mening van deskundigen, met zeer weinig bewijs ter ondersteuning van elke aanbeveling. De review concludeert dat In plaats van zich te concentreren op de mening van deskundigen, zouden de richtlijnen de nadruk moeten leggen op de mate van onzekerheid in het beschikbare bewijsmateriaal en zouden landen en organisaties moeten deelnemen aan internationale inspanningen om nieuw bewijsmateriaal te vinden om de leemten op te vullen.

Reflecting on Equity in Perinatal Care During a Pandemic

Health Equity, 28 juli 2020

Dit artikel bespreekt de vele manieren waarop de pandemie de reeds bestaande verschillen en ongelijkheden in de gezondheidszorg heeft versterkt (Niles et al. 2020). De auteurs waarschuwen dat een kortzichtig beleid in naam van de veiligheid meer kwaad dan goed doet. De auteurs voorspellen dat een toename van een benadering van "te veel, te snel" de doorslaggevende kritiek zal op de manier waarop de zorgverleners op de pandemie hebben gereageerd, terwijl de benadering van "te weinig, te laat" kenmerkend zal zijn voor hoe de principes van respect en waardigheid in de zorg niet universeel werden toegepast.

In plaats daarvan is uitgebreid evidence-based onderzoek nodig naar de ongelijkheden op systeemniveau die de pandemie aan het licht heeft gebracht en hoe respectvolle "patiëntgerichte zorg" gecreëerd kan worden en om ouders echt te beschermen.