Els Coppens

Studie

In 1986 behaalde Els het diploma van gegradueerde ziekenhuis verpleegkundige in het Sint-Aloysius instituut in Lier. 

In 1987 behaalde ze het diploma van vroedvrouw in dezelfde school.

Vervolgens studeerde ze Tropische geneeskunde aan het Tropisch instituut te Antwerpen.

Daarna volgde ze nog verschillende opleidingen oa bij Benedict Vansina een cursus over perinatale sensibilisatie om de titel van 'perinatale lesgeefster' te behalen en later een opleiding ivm coaching van een team en een timemanagement training gegeven door CIEP.

In 2016 -2017 volgde ze een postgraduaat ‘palliatieve zorgen’ aan de Karel De Grote Hogeschool in Lier en in 2019 de opleiding' perinatale counseling' bij Draag- Kracht.

Van 2021 tot april 2022 volgt ze de module ‘perinatale coach’ binnen het postgraduaat ‘perinatale coaching ‘ aan de KDG Hogeschool ni Antwerpen

 

 

Werk

Els vertrok, samen met haar man, in 1988 naar Congo (ex-Zaïre) voor twee jaar en was daar de coördinator  van de kraamafdeling en het verlosblok in een referentieziekenhuis dat verantwoordelijk was voor 17 dispensaria in een straal van 400 km. Ze werkte daar samen met Medische Missie zusters en kreeg een snelcursus in het uitvoeren van een  stuitbevalling, manuele placentaverwijdering, werken met een ventouse, hechten van episiotomie enz…

In september 1990 startte ze in het Sint-Vincentius ziekenhuis in Antwerpen waar ze van 2001 tot 2016 adjunct-hoofdvroedvrouw was.

Ze was de coördinator bij het behalen van de WHO-labels:

In 2006 behaalde Sint-Vincentius het BFHI label (als eerste ziekenhuis in Vlaanderen, samen met het UZA)

In 2010 volgde het Motherfriendly label.

In 2006 startte ze, samen met 2 andere vroedvrouwen en een kinesist, prenatale groepslessen op.

In 2008 coördineerde ze de werkgroep ‘verbouwingen’. De oude cafetaria  van Sint-Vincentius werd verbouwd tot een nieuw verlosblok met 6 arbeid-verloskamers.

In 2010 startte ze de vroedvrouwenconsultatie op in het ziekenhuis.

In 2013 startte ze met  de werking  'Het nest’ ; hierdoor kon er bij kwetsbare vrouwen prenataal geanticipeerd worden, door een multidisciplinair team, op situaties die een probleem konden zijn voor het pasgeboren kind.

Zelfstandige vroedvrouwen vonden een haven in het Sint-Vincentius Ziekenhuis; Els coördineerde de samenwerking tussen de gynaecologen en het vroedvrouwen-team enerzijds en de zelfstandige vroedvrouwen anderzijds.

In 2014 ontwierp ze, samen met een collega vroedvrouw en de firma ‘ Babylonia’, een draagdoek die de veiligheid van het pasgeboren kind waarborgde op het moment dat het huid op huid gelegd werd.

In 2014 werd Els genomineerd tot ‘Zorgmanager van het jaar' (Rode Kruis).

In 2015 werd zij laureaat van ‘De Parelwedstrijd' (NVKVV)

In 2017 werd ze genomineerd voor ‘De Gouden Pinard' (VBOV)

Van 2001 tot heden voert Els zendingen uit als vroedvrouw voor Artsen Zonder Vakantie voornamelijk in Oost- Congo. In 2002 startte ze bij premature baby’s met het toepassen van de kangoeroe-methode.

 

Els Coppens

VBOV vzw 

Sinds het ontstaan van de VBOV is ze lid en volgt heel regelmatig de bijscholingen die aangeboden worden.
Sinds 1/1/2018 is ze lid van het bestuursorgaan en is lid van de werkgroep "open ziekenhuizen". Zij vormt mee de brug tussen het bestuursorgaan en de groep "vroedvrouwengeleide zorg".