Eva Bruneel


Studie

Eva behaalde in 2009 haar diploma vroedvrouw aan de Artevelde Hogeschool te Gent.

In 2012 studeerde ze Tropische Geneeskunde aan het Tropisch Instituut te Antwerpen.

 

Werk

Na haar studies trok ze naar de UK. Daar werkte ze als vroedvrouw in Kingston Hospital in Londen. Naast de pre- en postnatale afdelingen, werkte ze ook op de vroedvrouwgeleide afdeling. Een eye-opener en het begin van haar passie voor de vroedvrouwgeleide geboortezorg.

In 2012 richtte ze samen met Lies Puttemans vroedvrouwenpraktijk Gent Bevalt op. Lies en Eva maakten van vroedvrouwgeleide bevallingen een prioriteit en konden in 2013 klinken op de eerste Gentse samenwerking met een ziekenhuis, nl. het UZ Gent.

Al snel werd deze duopraktijk een praktijk met 5 vroedvrouwen, waarna ze in 2016 fusioneerde. Eva stond ook aan de wieg van deze nieuwe praktijk, Geboren in Gent.

De praktijk groeide en biedt vandaag de dag werkgelegenheid aan 19 zelfstandige vroedvrouwen.

Eva zet zich momenteel dagelijks in voor de organisatie en coördinatie van deze praktijk. De focus ligt hierbij op het creëren van een duurzame werkplek om zo een antwoord te bieden aan de uitdagingen van het werk als zelfstandig vroedvrouw die autonoom geboortes begeleidt.

In 2019 won Geboren in Gent de Gouden Pinard.

Omdat ze de nood voelde de hiaten in het werk van vroedvrouwen die autonoom geboortes begeleiden aan te kaarten, verenigde Eva zich in 2020 met collega-vroedvrouwen uit Vlaanderen, Brussel en Wallonië. De website www.BirthMatters.be werd geboren. Dit is een website die ouders en zorgverleners wil informeren over hun rechten en mogelijkheden binnen de geboortezorg, maar ook de pijnpunten van het werk van zelfstandige vroedvrouwen wil belichten.

 

Eva Bruneel

VBOV vzw

Eva is lid van de VBOV sinds haar studentenjaren. In 2013 werd Eva lid van de Algemene Vergadering. Sinds 2019 zet zij zich actief in binnen de werkgroep Vroed*vrouw*geleide geboortezorg. In dat jaar zette ze samen met enkele collega’s de registratie van de cijfers van vroedvrouwgeleide bevallingen op poten.

In 2021 werd ze lid van de Raad Van Bestuur.