FAQ Arbeid en bevallen

Voorbereiding op de arbeid & bevalling

Waar kan ik terecht voor voorbereidingslessen op de bevalling?

Je kan best even informeren bij je vroedvrouw of in het Expertisecentrum Kraamzorg. De Expertisecentra Kraamzorg houden een databank bij van cursussen die in de provincie worden georganiseerd. Hier kan je terecht voor meer info:

Voorbereidingscursussen op de bevalling worden ook vaak door het ziekenhuis waar je gaat bevallen ingericht. Vraag eens na bij je arts of bij de vroedvrouw.

Ook op onze website kan je een overzicht vinden van zelfstandige vroedvrouwen die cursussen geven en individueel of in groep aan zwangerschapsbegeleiding doen. Gebruik in de zoekmachine het trefwoord "Prenatale zorg". 

Arbeid & bevalling

Wat is de Campagne Normale Geboorte?

Geïnspireerd door de Royal College of Midwives die dit reeds voor ons deden in de UK, ijveren we vanuit de VBOV vzw voor meer fysiologische bevallingen in Vlaanderen.

De Werkgroep Fysiologie van de VBOV vzw start de ‘Campagne Normale Geboorte’. We bieden vrouwen 10 vuistregels aan om hen meer kansen te geven op een normale geboorte, zonder kunstmatige ingrepen. We leiden vroedvrouwen op om meer inzicht te verwerven hoe ze dit mee kunnen ondersteunen. 

De 'Campagne Normale Geboorte' werd officieel gelanceerd op 5 september 2014 met een persconferentie en persbericht

Tien vuistregels voor de moeders om de kans te vergroten op een normale geboorte

  1. Wees geduldig. Geduld is zo van belang om tot een normale geboorte te komen. Uiteraard is er veel begrip voor die laatste zware weken. Zeker wanneer de uitgerekende datum overschreden wordt. Maar weet dat de kans 90 % is om bevallen te zijn voor 41 weken. Met extra controles is het absoluut mogelijk om na de 41 weken nog een extra week te wachten. De kans dat de bevalling vlotter verloopt bij een spontane start maakt het absoluut de moeite om hiervoor geduld te hebben. Deel je zorgen met een vroedvrouw, zij zoekt samen met jou naar methoden om ook deze periode goed door te komen.
  2. Beval bij wie en waar je jezelf veilig voelt. Bekijk op een grondige manier wie bij de bevalling zal zijn en waar je zult bevallen. Kies voor de zorgverleners waarbij je jezelf veilig voelt en kies een omgeving die je vertrouwen geeft om deze mijlpaal in je leven te beleven.
  3. Blijf in beweging. Zwaartekracht kan helpen bij je arbeid en bevalling. De beweging van je bekken helpt je baby om geboren te worden. Leer dat er heel wat houdingen mogelijk zijn die een gunstig effect hebben op je arbeid en bevalling. Geef duidelijk aan welke positie jij aangenaam vindt en kom uit je bed!
  4. Stel elke medische interventie in vraag. Wanneer er wordt ingegrepen in het natuurlijke proces van arbeid en bevalling, mag je steeds de vraag stellen ‘Waarom?’. Techniek kan zeer heilzaam zijn om jouw gezondheid en die van je baby te vrijwaren maar wordt dikwijls de reden van een moeilijkere bevalling indien er geen enkele reden voor deze ingreep kan gegeven worden. Enkele relevante vragen die je kan stellen:  Brengt deze interventie mij of mijn baby in gevaar?  En wat gebeurt er als deze interventie niet wordt uitgevoerd? Is er dan gevaar voor mij en mijn baby? Heb ik nog bedenktijd?
  5. Laat van je horen. Probeer te verwoorden wat je voelt en wat je wenst. Dit maakt het voor je partner, je vroedvrouw en je gynaecoloog gemakkelijker om je te begrijpen.
  6. Vertel je verhaal. Hoe de geboorte van je kindje ook verliep, dit heeft een grote impact op jezelf en je omgeving.  Schrijf je ervaring neer of vertel je verhaal en deel het met anderen, laat je geboorteverhaal lezen of horen aan je begeleiders. Het helpt voor jezelf om met deze overweldigende emoties om te gaan en het geeft meer inzicht aan diegene die je verhaal lezen of horen. 
  7. Vertrouw op je intuïtie. Doorheen je leven bouw je kennis en ervaring op. Deze ervaring en reflectie geeft je de mogelijkheid om zelf aan te voelen wat goed voor je is. Vertrouw op deze intuïtie en deel deze met je begeleider.
  8. Durf jezelf zijn. Heb je zin om te roepen tijdens je bevalling, roep! Kruip je liever in je schelp, dan is dit ook goed. Alles is goed als het goed aanvoelt voor jou. Blijf gewoon wie je bent.
  9. Geloof in je kracht. In jouw lichaam en in jouw kracht liggen alle mogelijkheden om samen met je baby  deze mijlpaal in jullie leven door te komen. De geliefden rondom jou en de begeleiders zullen je bevestigen dat jij dit aankan. Geloof er zelf ook in!
  10. Verwelkom je baby met huidcontact. We nodigen je uit om je baby te verwelkomen met huid-op-huidcontact. Dit maakt de overgang voor je baby gemakkelijker wat betreft ademhaling, temperatuur, en vermindert stress. De moederkoek laat daardoor gemakkelijker los waardoor het herstel van jouw lichaam natuurlijker verloopt. Jullie krijgen de kans elkaar al een beetje te leren kennen. Een ideale start voor het nieuwe leven. 

 

Campagnemateriaal

In onze 'Campagne Normale Geboorte' bieden we vrouwen 10 vuistregels aan om hen meer kansen te geven op een normale geboorte, zonder kunstmatige ingrepen. Via verschillende kanalen en materiaal verspreiden we de vuistregels.

  • Onze boekenwijzer duidt de 10 vuistregels voor moeders met specifieke aandacht voor vuistregel 3 'Blijf in beweging'. Deze wordt onder andere mee verdeeld met onze profileringsfolder 'Elke (toekomstige) moeder een vroedvrouw'.
  • We hebben verschillende posters voorhanden. De eerste poster duidt de 10 vuistregels voor moeders. Een tweede poster sluit aan bij vuistregel 3 'Blijf in beweging' en geeft houdingen weer voor tijdens arbeid en bevalling. Deze zullen onder andere uithangen in vroedvrouwenpraktijken en ziekenhuizen.

Ik zou graag thuis bevallen, waar vind ik een vroedvrouw?

Op onze website kan je een overzicht vinden van de zelfstandige vroedvrouwen die lid zijn van de Vlaamse Organisatie van Vroedvrouwen vzw. Via de zoekfunctie kan je zoeken op naam, provincie en vroedvrouwenpraktijken. Bovendien kan de trefwoordenlijst je helpen om een overzicht te krijgen van de diensten die een zelfstandige vroedvrouw aanbiedt.

Ons algemeen advies is dat je best een vroedvrouw uit je buurt kiest.

Kan ik in een ziekenhuis bevallen met mijn eigen vroedvrouw?

 

Aangezien het antwoord op deze vraag afhankelijk is van het ziekenhuis waar je wenst te bevallen en van de vroedvrouw die je hierbij zal begeleiden, is er geen eenduidig antwoord op deze vraag.

We raden je aan contact op te nemen met een vroedvrouw in je buurt, om met haar je wensen en de mogelijkheden te bespreken. Een vroedvrouw in jouw buurt kan je vinden via onze zoekmachine. Maak in de zoekmachine eventueel gebruik van het trefwoord 'Bevalling in een ziekenhuis' om een vroedvrouw te vinden die je tijdens de arbeid en bevalling kan begeleiden.

 

Heb je niet gevonden wat je zocht? Contacteer ons via het contactformulier of neem telefonisch contact met ons op.