Foto's zomeractie Vroedvrouwen Verbinden

Ontdek hier de ingezonden foto's.

Jutta en Elke

Een mooie verbinding tussen vroedvrouwen Jutta en Elke - Jutta mocht een dagje meevolgen met Elke, vroedvrouw bij Zwanger in Brussel. Als vroedvrouw op een materniteit/MIC was dit voor haar een superleerrijke ervaring, zeker voor herhaling vatbaar! De eerste lijn boeit haar  enorm, dus het was superfijn om samen met Elke consultaties te voeren. 

 

Veerle Decorte van Expertisecentrum Kraamzorg De Kraamvogel liep een dagje mee met Katrijn Van den Branden van Luna vzw.

"Op een woensdag in augustus mocht ik me, op uitnodiging van Katrijn, verdiepen in de werking van Luna vzw. Het team heette me hartelijk welkom en ik werd door Elke, Emma, Joëlle en Katrijn op sleeptouw genomen.

Ik ontmoette er heel verschillende vrouwen, alleen of met hun partner, voor de eerste keer zwanger of met al eerdere zwangerschaps- of abortuservaring.

Heel lang geleden dat ik nog eens een uniform aantrok en instrumenten hielp klaar maken om te steriliseren.

Helemaal uit mijn comfortzone maar dankbaar om deze werking en dienstverlening aan vrouwen beter te leren kennen."

 

 

Veerle en Katrijn
Jenny Bogaerts

 

Hoofdvroedvrouw Jenny Bogaerts ging ook een voormiddag over het muurtje kijken in Bornem.

"De insteek was de Born in Belgium tool maar het werd veel meer dan dat.

Zo fijn om good practices te kunnen uitwisselen."

Op de foto van links naar rechts: Ann De Bruyn die als vroedvrouw consultaties doet, Vanessa Van Der Jeught, adjunct hoofdvroedvrouw van AZ Rivierenland Bornem en Jenny Bogaerts, hoofdvroedvrouw AZ Sint Blasius Dendermonde.

 

Terry Slootmaekers, adjunct hoofdvroedvrouw in Jessa Hasselt, heeft een dagje meegelopen met Sabine Mortelmans, afdelingshoofd materniteit, verloskamer en MIC van het ZNA Middelheim. Het werd een fijne uitwisseling!

"Als lid van de VBOV sinds mijn studententijd in 2002 ben ik in de ban van de werking achter het tijdschrift. Wie werkt eraan mee, hoe ontstaan de artikels, alsook het volgen van de vormingsdagen is nog steeds een vaste activiteit.

Sinds een jaar werk ik als adjunct hoofdvroedvrouw in het Jessa Ziekenhuis te Hasselt. Toen ik de zomeractie zag in het tijdschrift voor vroedvrouwen, twijfelde ik geen seconde en schreef me in.

Ik kreeg meteen een bericht dat Sabine Mortelmans, hoofdvroedvrouw van ZNA Middelheim, kandidaat was om me een dagje te ontvangen. Laat dat net de materniteit zijn waar ik als student vroedvrouw stage liep op verloskamer en materniteit… Ik stond er graag en jeetje wat is het daar veranderd!

Sabine ontving me met open armen en er ontstond onmiddellijk een overlegdynamiek over het aantal bevallingen, het bestaffingsmodel van de kraamafdeling, de organisatie van de dagelijkse werking en natuurlijk een rondleiding.

Het BFHI label dat over de netwerken heen zal worden georganiseerd was – net als de digitalisering van de zorg – een onderwerp voor overleg… ZAS staat, net als ANDREAZ, voor dezelfde uitdagingen in de nabije toekomst. Zowel raakvlakken als verschillen werden met een glimlach overlopen.

De kunst van het leidinggeven heeft Sabine als een gepokt en gemazeld hoofd écht wel onder de knie, haar ervaring sinds haar start is indrukwekkend; een sluiting van een materniteit, een fusie van twee materniteiten en het weer één maken van een team zijn daar onderdelen van. Tips en tricks werden met veel goesting gedeeld en gretig ontvangen! Met inspiratie over netwerken, coaching, stamquota, coachend leidinggeven zodat iedereen kan groeien en mee is, kreeg ik heel wat stof tot nadenken mee naar huis.

Dank u, Sabine, voor jouw tijd, tips en tricks. Ik neem ze mee en voel me verbonden."

Terry Slootmaekers en Sabine Mortelmans
Paola Van der Staak

Op 24 augustus liep vroedvrouw Paola van der Staak een dagje mee op de materniteit en verloskamer van Heilig Hart in Leuven. 

"Omdat ik net terug was opgestart na er eventjes tussenuit geweest te zijn om te zorgen voor mijn jongste telg, leek het mij superinteressant om een dagje mee te lopen in Heilig Hart. De aanloop was een beetje chaotisch qua afspraken, kledij,... Maar uiteindelijk heb ik enorm genoten van een heerlijke dag onder collega's!
Ik heb nieuwe inzichten opgedaan over de aanpak bij PROM, supertof dat er steeds meer fysiologisch en op maat van de mama gewerkt wordt! Ook fijn om ideeën uit te wisselen over Group Care en voorbereiding bij kwetsbare zwangeren.
Ongelofelijk maar waar, en voor mij de kers op de taart: ik heb de bevalling van mijn eigen cliënte kunnen begeleiden! 
Alsof het zo heeft moeten zijn dat ik er die dag was!
We zouden deze uitwisseling vaker moeten doen volgens mij, het is een enorme meerwaarde voor beide partijen!"