Gouden Pinard 2023

Afgelopen vrijdag 5 mei, op de Internationale Dag van de Vroedvrouw, werd in Ter Elst - Edegem, de Gouden Pinard 2023 uitgereikt! 

De Gouden Pinard voor vroedvrouwenteam ging naar vroedvrouwenpraktijk Hikketein! Ze worden geprezen om de persoonlijke, warme en liefdevolle zorg die ze geven. Ze versterken het vertrouwen en respecteren keuzes.

Alinoë Van Looveren nam de Gouden Pinard voor individuele vroedvrouw in ontvangst! Zij benadert elke mama uniek, kan goed luisteren en biedt een warme begeleiding. Alinoë betrekt ook op een fijne manier de partner en de omgeving bij haar zorg.

We wensen hen en alle genomineerden van harte PROFICIAT!!


 

shortlist gouden pinard

Maar liefst 1.172 ouders, familie, vrienden en collega's nomineerden een vroedvrouw of vroedvrouwenteam voor de Gouden Pinard 2023! Een mooie waardering voor de vroedvrouwenzorg! 
Een tienkoppige onafhankelijke jury boog zich over de lijvige motiveringen en selecteerde Anne Bogaert, Alinoë Van Looveren, Gudrun Demyttenaere, Anne Coopman en Sinja De Vriese voor de shortlist individuele vroedvrouw.
Mamalief, M'amare en Hikketein zijn gekozen voor de shortlist vroedvrouwenteam.
Een dikke proficiat aan álle genomineerden. De Gouden Pinard wordt uitgereikt op 5 mei in Ter Elst, Edegem.

 


 

voor een individuele vroedvrouw

voor een vroedvrouwenteam 

Op 5 mei is het wereldwijd de Internationale Dag van de Vroedvrouw. Voor het zesde jaar op rij vieren we het mooie beroep van vroedvrouw met de uitreiking van de Gouden Pinard. Ken je een collega vroedvrouw die uitblinkt in haar zorg voor moeder en kind? Een vroedvrouw die net dat tikkeltje meer doet waardoor je haar bijzonder waardeert? Ken je een vroedvrouwenteam dat opvalt in hun werk? Een team dat creatieve oplossingen bedenkt en anderen inspireert?

Wist je dat de hoorbuis van Pinard een soort stethoscoop is om naar de harttonen van een ongeboren kind te luisteren?

Gouden Pinard 2023

VERLOOP VAN DE SELECTIEPROCEDURE

 

1. NOMINATIERONDE DOOR HET PUBLIEK (COLLEGA’S, ANDERE ZORGBEROEPEN, OUDERS,…)  VAN 01/02/2023 T.E.M. 31/03/2023

Het publiek kan een vroedvrouw of vroedvrouwenteam nomineren via het online nominatieformulier.

Motivatie van de keuze aan de hand van onderstaande selectiecriteria:

  • Aandacht voor meer vroedvrouwgeleide zorg doorheen de zwangerschap, bevalling en in de postpartumperiode;
  • Aandacht voor activiteiten in het dagelijks werk die de zorg van moeder en kind ten goede komen op korte en lange termijn;
  • Hoe de geboden zorg verder kan uitgerold worden naar andere eenheden/zorgen;
  • Kosteffectiviteit en duurzaamheid van de zorg;
  • Projecten die aansluiten bij de visie van de organisatie VBOV vzw;
  • De promotie van de normale geboorte doorheen het dagelijkse werk krijgt extra aandacht o.a. door implementatie van de 10 vuistregels voor normale geboorte door de VBOV vzw opgesteld.

Voorwaarden nominatie:

  • De genomineerde vroedvrouw is lid van de VBOV vzw. Bij het team dienen minstens 50% van het team lid te zijn van de VBOV vzw.
  • Vroedvrouwen die in het bestuursorgaan van de VBOV vzw zetelen kunnen niet genomineerd worden voor de Gouden Pinard voor individuele vroedvrouw.

Opgelet! Niet het aantal nominaties maar de motivering bij de criteria zijn bepalend voor de selectie.

 

2. SELECTIE VAN DRIE TEAMS EN DRIE INDIVIDUELE VROEDVROUWEN DOOR ONAFHANKELIJKE JURY VAN 01/04/2023 T.E.M. 19/04/2023

Uit alle nominaties worden op basis van de gegeven argumentatie drie vroedvrouwen en drie vroedvrouwenteams geselecteerd. De selectie gebeurt door een onafhankelijke jury*.

De onafhankelijke jury bestaat uit:

- vroedvrouwen werkzaam in de verschillende domeinen;

- andere zorgverleners binnen de moeder-kindzorg;

- (toekomstige) ouders

*Leden van de onafhankelijke jury zetelen niet in het bestuursorgaan van de VBOV vzw.

 

3. BEKENDMAKING SHORTLIST VAN DRIE VROEDVROUWEN EN DRIE VROEDVROUWENTEAMS OP 19/04/2023

Vroedvrouwen/teams die niet weerhouden zijn worden verwittigd van hun nominatie en ontvangen een samenvatting van alle ontvangen reacties.

De drie geselecteerde teams en vroedvrouwen worden verwittigd en uitgenodigd om zichzelf en hun werking voor te stellen via een filmpje a.d.h.v drie vooropgestelde vragen.

 

4. SELECTIE WINNAARS GOUDEN PINARD DOOR AFVAARDIGING BESTUURSORGAAN

Na de laatste interne procedure zal uit de shortlist van drie geselecteerde vroedvrouwen en drie vroedvrouwenteams één team en één individuele vroedvrouw worden gekozen. De selectie gebeurt op basis van de gegeven toelichting van de vroedvrouwen en teams in het filmpje.

De vroedvrouwen en teams van de shortlist zullen telefonisch verwittigd worden over hun nominatie en over het al dan niet winnen van de Gouden Pinard.


 

5. BEKENDMAKING VAN DE WINNAARS OP 5 MEI 2023 - DE INTERNATIONALE DAG VAN DE VROEDVROUW

De winnaars worden bekendgemaakt op de studie n.a.v. de Internationale Dag van de Vroedvrouw op 5 mei in Ter Elst, Edegem.
 

 

PRIJS

De winnaar ontvangt naast de erkenning ook een prijs.

De individuele vroedvrouw ontvangt een herinnering aan dit event en een bedrag van €500 om in te zetten voor moeder- en kindzorg.

Voor het vroedvrouwenteam wordt €1000 gedoneerd met het doel deze €1000 te gebruiken voor een teambuildingsmoment, door de groep vrij te kiezen.