Gouden Pinard 2024

Op 6 mei werden de Gouden Pinards 2024 uitgereikt tijdens de studiedag n.a.v. de Internationale Dag van de Vroedvrouw in Ter Elst - Edegem! 

De Gouden Pinard voor vroedvrouwenteam ging naar de Geboortepraktijk omdat ze "samen sterk" staan als collega's en daarnaast ook sterk samenwerken met een uitgebreid team van andere zorgverleners waar de gezinnen tijdens of buiten de zwangerschap terecht kunnen. Ze betrekken steeds de partner bij hun begeleidingen, vragen informed consent bij fysieke handelingen en leggen de nadruk op individuele begeleiding.

Sinja De Vriese nam de Gouden Pinard voor individuele vroedvrouw in ontvangst! Sinja is een gedreven vroedvrouw met passie voor haar werk. Ze blijft zich bijscholen om haar gezinnen telkens weer betere zorg te bieden. Het oprichten van ‘Embodhy’ weerspiegelt de multidisciplinaire aanpak en de noodzaak voor haar diverse patiëntenpopulaties waar ze terecht kunnen in een warme en open praktijk. Ze werkt ook sterk samen met collega's.

We wensen hen van harte PROFICIAT!! De Gouden Pinard is een mooie waardering voor de kwalitatieve vroedvrouwenzorg die álle vroedvrouwen dagdagelijks leveren in het ziekenhuis en de thuiszorg.


 

shortlist gouden pinard 2024

BEKENDMAKING SHORTLIST GOUDEN PINARD 2024! 

We ontvingen 867 hartverwarmende nominaties van ouders, familie en collega's. Wat een mooie erkenning van het zo waardevolle vroedvrouwenwerk! 

Een 10-koppige onafhankelijke jury selecteerde uit alle genomineerden Anne Coopman, Sinja De Vriese en Marijke Proost voor de shortlist 'individuele vroedvrouw'. 

AZ Sint-Elisabeth Zottegem, De Geboortepraktijk en Vroedvrouwen Puur zijn geselecteerd voor de shortlist 'vroedvrouwenteam'. 

Van harte proficiat aan alle genomineerden!! 

Op 6 mei worden de Gouden Pinards uitgereikt in Ter Elst, Edegem op de studiedag n.a.v. de Internationale Dag van de Vroedvrouw.

 


 

voor een individuele vroedvrouw

voor een vroedvrouwenteam 

Op 5 mei is het wereldwijd de Internationale Dag van de Vroedvrouw. Voor het zesde jaar op rij vieren we het mooie beroep van vroedvrouw met de uitreiking van de Gouden Pinard. Ken je een collega vroedvrouw die uitblinkt in haar zorg voor moeder en kind? Een vroedvrouw die net dat tikkeltje meer doet waardoor je haar bijzonder waardeert? Ken je een vroedvrouwenteam dat opvalt in hun werk? Een team dat creatieve oplossingen bedenkt en anderen inspireert?

 

Wist je dat de hoorbuis van Pinard een soort stethoscoop is om naar de harttonen van een ongeboren kind te luisteren?

Gouden Pinard 2024

VERLOOP VAN DE SELECTIEPROCEDURE

 

1. NOMINATIERONDE DOOR HET PUBLIEK (COLLEGA’S, ANDERE ZORGBEROEPEN, OUDERS,…)  VAN 01/02/2024 T.E.M. 15/03/2024

Het publiek kan een vroedvrouw of vroedvrouwenteam nomineren via het online nominatieformulier.

Motivatie van de keuze aan de hand van onderstaande selectiecriteria:

  • Aandacht voor meer vroedvrouwgeleide zorg doorheen de zwangerschap, bevalling en in de postpartumperiode;
  • Aandacht voor activiteiten in het dagelijks werk die de zorg van moeder en kind ten goede komen op korte en lange termijn;
  • Hoe de geboden zorg verder kan uitgerold worden naar andere eenheden/zorgen;
  • Kosteneffectiviteit en duurzaamheid van de zorg;
  • Projecten die aansluiten bij de visie van de organisatie VBOV vzw;
  • De promotie van de normale geboorte doorheen het dagelijkse werk krijgt extra aandacht o.a. door implementatie van de 10 vuistregels voor normale geboorte door de VBOV vzw opgesteld.

Voorwaarden nominatie:

  • De genomineerde vroedvrouw is lid van de VBOV vzw. Bij het team dienen minstens 50% van het team lid te zijn van de VBOV vzw.
  • Vroedvrouwen die in het bestuursorgaan van de VBOV vzw zetelen kunnen niet genomineerd worden voor de Gouden Pinard voor individuele vroedvrouw.

Opgelet! Niet het aantal nominaties maar de motivering bij de criteria zijn bepalend voor de selectie.

 

2. SELECTIE VAN DRIE TEAMS EN DRIE INDIVIDUELE VROEDVROUWEN DOOR ONAFHANKELIJKE JURY VAN 16/03/2024 T.E.M. 14/04/2024

Uit alle nominaties worden op basis van de gegeven argumentatie drie vroedvrouwen en drie vroedvrouwenteams geselecteerd. De selectie gebeurt door een onafhankelijke jury*.

De onafhankelijke jury bestaat uit:

- vroedvrouwen werkzaam in de verschillende domeinen;

- andere zorgverleners binnen de moeder-kindzorg;

- (toekomstige) ouders

*Leden van de onafhankelijke jury zetelen niet in het bestuursorgaan van de VBOV vzw.

 

3. BEKENDMAKING SHORTLIST VAN DRIE VROEDVROUWEN EN DRIE VROEDVROUWENTEAMS OP 15/04/2024

Vroedvrouwen/teams die niet weerhouden zijn worden verwittigd van hun nominatie en ontvangen een samenvatting van alle ontvangen reacties.

De drie geselecteerde teams en vroedvrouwen worden verwittigd en uitgenodigd om zichzelf en hun werking voor te stellen via een filmpje a.d.h.v drie vooropgestelde vragen.

 

4. SELECTIE WINNAARS GOUDEN PINARD DOOR AFVAARDIGING BESTUURSORGAAN

Na de laatste interne procedure zal uit de shortlist van drie geselecteerde vroedvrouwen en drie vroedvrouwenteams één team en één individuele vroedvrouw worden gekozen. De selectie gebeurt op basis van de gegeven toelichting van de vroedvrouwen en teams in het filmpje.

De vroedvrouwen en teams van de shortlist zullen telefonisch verwittigd worden over hun nominatie en over het al dan niet winnen van de Gouden Pinard.


 

5. BEKENDMAKING VAN DE WINNAARS OP 6 MEI 2024 - STUDIEDAG N.A.V. DE INTERNATIONALE DAG VAN DE VROEDVROUW

De winnaars worden bekendgemaakt op de studiedag n.a.v. de Internationale Dag van de Vroedvrouw op 6 mei in Ter Elst, Edegem.
 

 

PRIJS

De winnaar ontvangt naast de erkenning ook een prijs.

De individuele vroedvrouw ontvangt een herinnering aan dit event en een bedrag van €500 om in te zetten voor moeder- en kindzorg.

Voor het vroedvrouwenteam wordt €1000 gedoneerd met het doel deze €1000 te gebruiken voor een teambuildingsmoment, door de groep vrij te kiezen.