Ines Rothmann

Studie

Ines behaalde in 2001 haar Bachelor of Business Administration aan de Hogeschool Münster (Duitsland) en de Hogeschool Rotterdam (Nederland). Vervolgens studeerde ze in 2004 af als Master of Science in Development Economics and International Development aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Daarna behaalde Ines sinds 2009 verschillende diploma`s op vlak van perinatale yoga, lichaamsgericht werk, mindfulness in de geboortezorg.

 

Werk

Ines werkt sinds maart 2019 als deeltijds onderzoeker bij de VBOV en richt zich op het versterken van evidence-based vroedvrouwenzorg. Haar focus ligt o.a. op vrouw- en vroedvrouwgeleide zorg en respectvolle geboortezorg. Ze leidde de ontwikkeling en het hieraan gekoppelde onderzoek van verschillende sensibiliseringscampagnes, waaronder “Bewegingsvrijheid tijdens arbeid en bevalling” en “Geboortekeuzes: Samen geïnformeerd beslissen met respect voor je keuzes”. Ines vertegenwoordigt de VBOV in verschillende organen binnen het Belgische Netwerk voor Evidence Based Practice – Evikey (www.evikey.be), zoals de multidisciplinaire redactieraad (EBPRacticenet), de Adviesraad en de Algemene Vergadering. Daarnaast leidde Ines de herziening van het kwaliteitsmanagement van het kwaliteitslabel voor vroedvrouwen (Good Practice Logo) binnen de VBOV vzw.

In haar eigen praktijk Lava.yoga heeft Ines de afgelopen 7 jaar met passie ouders en kinderen ondersteund met yoga, mindfulness en lichaamswerk van preconceptie tot de eerste 1001 dagen na de bevalling. Zij is gecertificeerd fertiliteits, zwangerschaps- en postnatale yoga, baby yoga, babymassage en kinderyoga docente. Ines is opleid in en werkt intensief met verschillende lichaamswerktechnieken. Haar hartenwens is om vrouwen te ondersteunen om thuis te komen bij zichzelf, als vrouw, als moeder, partner, ...; om zich over te geven aan de transformerende tijden van het leven met een grote portie mildheid en humor en door vrouwen vertrouwen te geven in hun intuïtie en vrouwelijke wijsheid. Ze is vooral gefascineerd door de herstellende kracht van "beweging" en "rust".

Ines groeide op in Duitsland, maar woont nu inmiddels 16 jaar in België. Voordat Ines aan de slag ging met de perinatale begeleiding van ouders en kinderen, werkte ze meer dan tien jaar (2001-2012) als ontwikkelingseconoom (Msc.) in Engelstalig Afrika & Zuidoost-Azië en adviseerde overheden en NGOs op vlak van beleidsadvies, wetenschappelijk onderzoek, monitoring & evaluatie en goed bestuur en de doeltreffendheid van ontwikkelingshulp. Ze heeft tevens ervaring met het versterken van de gezondheidssystemen in ontwikkelingslanden en fragiele staten. Nadien had Ines tussen 2012-2019 de dagelijkse leiding in handen van de netwerkorganisatie voor coöperaties in Vlaanderen (Coopkracht vzw), die participatief/coöperatief leven, werken en ondernemen in Vlaanderen ondersteunt.

IR

VBOV vzw

Als wetenschappelijk medewerker van de VBOV vzw, werkt Ines o.a. aan:

  • de promotie van evidence-based vroedvrouwenzorg binnen de VBOV (bv. uitwerking van EBP-casussen voor het Tijdschrift van Vroedvrouwen, vertegenwoordiging van de VBOV in de verschillende organen van het Belgisch EBP-netwerk, wetenschappelijk onderzoek, campagne "Beweeg je vrij!", uitwerking van subsidiedossiers) 
  • de uitwerking van een kwaliteitsmanagementsysteem voor het Good Practice Logo en van de vroedvrouwenkringwerking.

Bovendien is ze lid van de Werkgroep Wetenschappelijk Onderzoek en ondersteunt ze de werking van de GPL-commissie en GPL-beroepscommissie.