Ontdek wat bewegingsvrijheid tijdens je bevalling voor je kan betekenen?

Kom in beweging en vertrouw op je lichaam: zo help je om de geboorte van je baby vlot(ter) te laten verlopen.

Want vrij bewegen tijdens je bevalling helpt het proces vlot te laten verlopen en draagt bij aan een positieve ervaring.

Tijdens de bevalling voelen veel vrouwen een natuurlijke drang om te bewegen en nemen ze instinctief houdingen aan die voor hen werken.

Zitten, staan, knielen of hurken? Bewegen op het bed, de grond of in bad? Met veel geluid of juist stil, alleen of samen met je partner? Alles kan. Beweeg vrij, zoals jij wilt!

bal
prof video

Ontdek in deze profileringsvideo de voordelen van bewegingsvrijheid en wat het voor jou kan betekenen! Dit profileringsvideo is een gezamenlijk initiatief van de Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen (VBOV vzw) en de Vlaamse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (VVOG vzw) in samenwerking met anesthesisten (Bara vzw), huisartsen (Domus Medica vzw) en bekkenbodemkinesisten (Bicap vzw) maar ook de federale beroepsorganisatie voor vroedvrouwen (BMA vzw) en de Franstalige beroepsorganisaties van vroedvrouwen (UpSfb en AFsfb vzw).

 

korte getuigenissen

De geboorte van je kind is een van de meest bijzondere en levensveranderende momenten voor jullie als ouders én voor je baby. Wanneer je je bevalling kan beleven met respect voor jouw wensen en keuzes, geeft dat niet alleen een goed gevoel, maar ook extra zelfvertrouwen. Zo’n positieve start vormt een sterke basis voor de toekomst van jullie gezin. In deze videogetuigenissen (korte versie) vertellen verschillende ouders wat bewegingsvrijheid voor hen betekende tijdens hun bevalling.

lange getuigenissen

In deze uitgebreide videogetuigenissen vertellen verschillende ouders wat bewegingsvrijheid voor hen betekende tijdens hun bevalling.

Zin gekregen? Ontdek nog meer videogetuigenissen van deze 8 ouders!

 

Onthoud:

  • Het vrouwelijke bekken is enorm beweeglijk. Het heeft indrukwekkende biomechanische mogelijkheden die ervoor zorgen dat de baby vlot door het geboortekanaal kan bewegen. Want als jij beweegt, beweegt je bekken gegarandeerd mee. Beweging geeft letterlijk ruimte.

  • Er is niet één juiste positie om in te bevallen. Belangrijker is om te bewegen tussen verschillende houdingen: staan, zitten, liggen, op handen-en-knieën, op de bal of de baarkruk. Het kan allemaal. Vrouwen veranderen voortdurend van houding tijdens de verschillende fasen van de bevalling.
  • Vrouwen kiezen vaak zelf spontaan houdingen die voor meer gemak en comfort zorgen tijdens de weeën én die tegelijkertijd de beweging van de baby doorheen het bekken bevorderen. De beste posities en bewegingen zijn die waarvan jij intuïtief voelt dat ze goed zijn voor jou en je comfort geven. Dit kan per wee verschillen. Laat de overtuiging los dat bepaalde houdingen beter zijn dan andere of beter passen bij bepaalde situaties of in een bepaalde fase van de bevalling. Volg je gevoel en je eigen lichaamswijsheid.
  • Zwangere vrouwen voelen pas tijdens de arbeid wat hun lichaam nodig heeft en zullen hier op hun eigen manier op reageren, afhankelijk van hun ervaringen, voorkeuren en fysieke mogelijkheden. Iedere vrouw heeft een ander verhaal en een ander lijf. Tijdens de zwangerschap kun je je alvast voorbereiden en enkele houdingen, samen met je partner, uitproberen.