Sabine Van de Vyver

Studie

Op 17 augustus 1966 zag Sabine het levenslicht in Temse. Ondertussen woont ze reeds vele jaren in Wondelgem samen met haar man en twee zonen.

In 1988 studeerde Sabine af als vroedvrouw aan het toenmalige Sint-Vincentius (HIPB), nu Arteveldehogeschool in Gent. Omwille van het heel kleine groepje (5 studenten) was ‘brossen' geen optie en kregen ze bijna individueel onderwijs. Francine Gooris en Wies Timmermans waren twee van de docenten die indruk maakten op Sabine. Omdat Sabine droomde van een job in het onderwijs, begon ze onmiddellijk na haar studies van vroedvrouw aan de opleiding pedagogische bekwaamheid. De opleiding ‘info voor en begeleiding van aanstaande ouders' volgde Sabine bij de VLOV vzw en dit was de stimulans om binnen de ziekenhuismuren verder ‘het natuurlijk bevallen' te promoten. Nadien volgde zij nog kaderopleiding, een managment opleiding, de opleiding klinische paden en de opleiding evidence based midwifery Recent behaalde zij ook haar beroepstitel in de pediatrie en de neonatologie.

 

Werk

Op 13 juli 1988 begon Sabine als vroedvrouw te werken op de materniteit van het Sint Vincentiusziekenhuis te Deinze. Bewust op zoek naar een klein ziekenhuis waar de mens (zowel de patiënt als de verpleegkundige/vroedvrouw) nog centraal staat, voelde ze zich hier als jonge vroedvrouw onmiddellijk thuis.

Niemand kon vermoeden dat ze reeds in juli 1991 op dezelfde materniteit en ondertussen zwanger van haar eerste zoon, benoemd zou worden tot hoofdvroedvrouw. Toen de jongste van Vlaanderen... Sabine was enerzijds blij deze kans te krijgen maar anderzijds miste ze, vooral in die beginjaren, het werk aan het bed van de jonge ouders. Pas nadat ze een evenwicht had gevonden tussen het coachen en begeleiden van haar team vroedvrouwen en het echte werk als vroedvrouw, voelde ze zich goed in haar vel als hoofdvroedvrouw.

Twintig jaar geleden waren Sabine's collega's een handjevol (8) vroedvrouwen en enkele kinderverzorgsters, ondertussen is haar equipe uitgegroeid tot een groep van meer dan 20 gemotiveerde vroedvrouwen, allemaal met een duidelijk visie: "de natuur als het kan, techniek als het moet". GVO, de zorg rond pijnstilling tijdens de arbeid, het opstellen van een borstvoedingsbeleid, het uitbouwen van een sterke postnatale zorg zijn slechts enkele van hun verwezenlijkingen de laatste jaren.

Een aantal jaar geleden sloot het ziekenhuis een partnerschap met een ziekenhuis in Kongo. Dit alles onder de vleugels van Memisa. Sabine's ‘honger' naar solidariteit werd in één klap gewekt. In 2007 trok zij voor het eerst naar Kasongo-Lunda. Sindsdien staat zij op de barricades voor dit ziekenhuis voor ziekenhuisproject en getuigt ze met veel passie over het werk schouder aan schouder met de vroedvrouwen ter plaatse om de moeder- en kindsterfte terug te dringen.

Sabine Van de Vyver

VBOV vzw 

VLOV-lid van het eerste uur. Voor Sabine lijkt het een eeuwigheid geleden dat zij haar eerste stappen zette richting werkgroep 'Hoofdvroedvrouwen'. Het kostte haar toen bloed, zweet en tranen om het VLOV-kantoor in Antwerpen te vinden. Van een kleine groep groeide deze groep ondertussen uit tot een belangrijke steun in Sabine's beroepsuitoefening. Als voorzitter of als lid, zet Sabine zich met veel overgave in om deze werkgroep te ondersteunen en te leiden.

Ook binnen de werkgroep vroedvrouwen verleggen grenzen is Sabine reeds jaren een actief en enthousiast lid.

Sedert enkele jaren is Sabine ook lid van de Raad van bestuur van VLOV en BMA. In 2014 werd Sabine tot secretaris aangesteld binnen de raad van bestuur van VLOV vzw en maakt zij dus samen met de voorzitter, de ondervoorzitter en de penningmeester deel uit van het dagelijks bestuur van de organisatie. Sinds 1/01/2016 is ze secretaris van de raad van bestuur van de VBOV vzw.