Protocol masterproeven, doctoraatsstudies en andere onderzoeksprojecten

Versie: 2 februari 2021

In dit protocol wordt de nodige toelichting gegeven over hoe de VBOV masterproeven, doctoraatsstudies en andere onderzoeksprojecten kan ondersteunen en welke procedure hiervoor dient gevolgd te worden. De VBOV kiest ervoor om geen ondersteuning te bieden aan bachelorproeven.

Naast het doorverwijzen naar experten in het vakgebied kunnen oproepen tot kwantitatief en kwalitatief onderzoek gedeeld worden met de leden van de VBOV via de nieuwsbrief en sociale media.

Opgelet: Indien een aanvraag tot verspreiding via de communicatiekanalen van de VBOV- wordt gedaan, gelieve er rekening mee te houden dat de Werkgroep Wetenschappelijk Onderzoek gemiddeld twee weken nodig heeft om uw aanvraag te beoordelen. In overleg met u zal een tijdsstip voor disseminatie vastgelegd worden. Gelieve er ook rekening mee te houden dat de nieuwsbrief om de twee weken vertrekt en maximaal 2 onderzoeken kunnen worden opgenomen. De VBOV-nieuwsbrieven worden telkens op woensdagen verstuurd.

 

Voorwaarden voor ondersteuning vanuit de VBOV

  • Ondersteuning is ENKEL mogelijk voor masterproeven of in het kader van een doctoraat of onderzoeksproject.
  • Ingeval van masterproeven of een doctoraat, is dit Enkel mogelijk voor VBOV-leden. Het is echter niet voldoende dat de (co-)promotor lid is van de VBOV. Aan de masterstudenten of vroedvrouw onderzoeker wordt gevraagd lid te worden om beroep te kunnen doen op de ondersteuning vanuit de VBOV.
  • Voor andere relevante onderzoeken (internationaal, Europees, regionaal of lokaal) geïnitieerd door andere organisaties, moeten de aanvragende instanties niet per se zelf lid zijn van de VBOV. Het is wenselijk dat de VBOV als partner is betrokken in het project.
  • Ondersteuning is ENKEL mogelijk voor onderzoek dat betrekking heeft op het werkveld/vroedvrouwen. Er kan geen directe ondersteuning geboden worden als men studenten, zwangere vrouwen of kraamvrouwen wil bevragen. VBOV vzw kan wel overwegen om een dergelijke oproep onder de aandacht van onze vroedvrouwen-achterban te brengen (bv. via de nieuwsbrief en/of sociale media). Gelieve bij uw aanvraag duidelijk te vermelden welke doelgroep moet bereikt worden.

 

Aanvraagprocedure voor ondersteuning vanuit VBOV

  1. Gemotiveerd schrijven naar wetenschap@vroedvrouwen.be met in cc: info@vroedvrouwen.be met contactgegevens van de onderzoeker (naam, adres, instantie, telefoonnummer, email-adres, enz.) en volgende items (maximaal 2 blz, zie checklist A.):

  • Informatie over het onderzoek (probleem- en doelstelling en methodologie, gestaafd door literatuur)
  • Concrete vraag naar de VBOV
  • Bijlagen: (preliminaire) vragenlijst en/of interviewschema, evt. goedkeuring ethisch comité (minimaal EC-aanvraag ingediend), enz.
  • Voorstel van het tijdsstip wanneer de vraag tot deelname dient verspreid te worden onder de leden
  • Vermelding via welke weg de vraag tot deelname dient verspreid te worden (sociale media, nieuwsbrief, tijdschrift, een bepaalde werkgroep, enz.)

2. Alle aanvragen voor verspreiding van studies worden door de werkgroep Wetenschappelijk Onderzoek behandeld en goedgekeurd. De beoordeling en goedkeuring vindt telkens plaats door 2 leden van de werkgroep (cfr. één van de voorzitters en wetenschappelijk medewerker van de WG, tenzij er een belangenconflict zou zijn). Vertrouwelijkheid van de vragenlijst wordt hierbij gewaarborgd. Verspreiding via Facebook zonder goedkeuring door de werkgroep Wetenschappelijk Onderzoek wordt niet toegestaan en zullen dan ook verwijderd worden. Op deze manier wordt ervoor gezorgd dat het protocol gevolgd wordt en iedereen gelijk wordt behandeld.

3. Bevestigingsmail naar onderzoeker binnen de twee weken na ontvangst.

 

Regels voor vragenlijsten

Per wekelijkse nieuwsbrief worden er maximaal 2 onderzoeken opgenomen. De onderzoeker heeft de kans om 1x een herinnering te verspreiden. De onderzoeker wordt ingelicht over de planning van opname in de nieuwsbrief. De VBOV vzw tracht op haar website alle goedgekeurde onderzoeken z.s.m. op te nemen. Op die manier kunnen aanvragen ondertussen van profilering genieten en vermijdt de VBOV overbevraging van de vroedvrouwen. Gelieve ook duidelijk de deadline van het onderzoek/bevraging te communiceren.

Elke oproep tot invullen vragenlijst moet vergezeld worden van (zie checklist B):

  • Aanvraag en/of goedkeuring ethisch comité. Het onderzoek moet goedgekeurd zijn door het Ethisch Comité vóór verspreiding.
  • Informatie(brief) over het onderzoek.
  • Informed consent voor de leden.
  • Korte tekst voor verspreiding in nieuwsbrief en op Facebook (max 10 regels).
  • Link naar survey/QR-code.

De VBOV is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de vragenlijst noch het verloop/uitvoering van het onderzoek. De eindverantwoordelijkheid ligt bij de onderzoeker.

Omwille van de GDPR-wetgeving kunnen geen contactgegevens (zoals (email)adressen) van VBOV-leden vrijgegeven worden.

Keuze uit twee procedures:

    • De VBOV beschikt over een adressenlijst van alle materniteiten in Vlaanderen, die ter beschikking wordt gesteld aan onze leden via de VBOV-website. Onderzoekers die lid zijn van de VBOV kunnen deze lijst (in pdf-formaat) raadplegen via het enkel-voor-leden gedeelte.
    • Elektronisch door middel van een vragenlijst aangeleverd via online survey (vb. Survey Monkey, LimeSurvey, enz.), met link in de nieuwsbrief (verschijnt wekelijks) of via de Facebookpagina van de VBOV.

Bijkomende vragen? Mail naar wetenschap@vroedvrouwen.be

 

Verspreiding van de uitkomsten van de onderzoeken

We moedigen de masterstudenten sterk aan om mee te dingen voor de VBOV-prijs voor Masterproeven. Meer info: https://www.vroedvrouwen.be/vbov-prijs-masterproef. De winnaar van de prijs kan zijn/haar masterproef publiceren in artikelvorm in het Tijdschrift Voor Vroedvrouwen.

We appreciëren ten zeerste dat onderzoekers hun resultaten terugkoppelen naar de VBOV-leden door bv. een korte samenvatting (max. 100 woorden) van de resultaten te delen in de VBOV-nieuwsbrief. Dit is een ‘teaser’ waarbij de geïnteresseerde lezer via een link het onderzoeksrapport kan lezen (website of pdf). Vooraleer de resultaten gedeeld worden via de VBOV-nieuwsbrief zal de WG WO een kwaliteitscheck uitvoeren.

Checklists

Gelieve checklist A en B te vervolledigen en terug te bezorgen aan de VBOV. De Checklist zijn te vinden in het volledige protocol.