FAQ zwangerschap

Wetgeving

Sociale wetgeving rond zwangerschap en geboorte

Naast medische vragen rijzen er tijdens de zwangerschap ook vragen over zaken zoals rechten en plichten van de zwangere werkneemster, de wettelijke regeling van het moederschapsverlof, de aanvraag van kraamgeld en kinderbijslag, de aangifte van je kindje.

 

Opvolging

Waarom heb ik een vroedvrouw nodig wanneer een gynaecoloog mijn zwangerschap opvolgt?

De vroedvrouw kan ontzettend veel voor je betekenen in deze bijzondere fase van je leven. De vroedvrouw is medisch geschoold, maar zij is bovendien ook een warm rustpunt voor elke aanstaande moeder. Vaak belandt de mama in spe immers in een mallemolen van medisch- technische controles. Uiteraard is het medisch-technische aspect een noodzakelijk onderdeel van de zwangerschap. Maar het is niet het énige onderdeel. Zo'n ingrijpende gebeurtenis in het leven kan immers onmogelijk gereduceerd worden tot een louter medische aangelegenheid. Vrouwen willen ook begeleid worden in zovele andere aspecten van de zwangerschap. Ze willen ook gewoon eens met een bekwaam iemand kunnen praten, zonder meer. Een hart onder de riem wanneer je je misselijk voelt, een geruststellend woordje bij kleine probleempjes, goede raad omtrent borstvoeding, ... Iemand waar je alle mogelijke vragen - hoe futiel ze ook lijken - met gerust geweten op kan afvuren, dát is de vroedvrouw!

Nog meer goede redenen om je door een vroedvrouw te laten begeleiden tijdens je zwangerschap kan je vinden in onze rubriek 'Wat kan de vroedvrouw voor jou betekenen?'.

Heb je niet gevonden wat je zocht? Contacteer ons via het contactformulier of neem telefonisch contact met ons op.