#VroedvrouwenVerbinden!

Ook benieuwd naar het werk van je collega vroedvrouwen?

Vroedvrouwen zijn actief in verschillende domeinen en settings: in het ziekenhuis op verschillende diensten zoals materniteit, verloskamer, NICU, MICU, fertiliteit..., in de thuiszorg, in vroedvrouwenpraktijken, in het onderwijs, in de wetenschap, in organisaties die werken voor moeder-kindzorg,...

We willen de vroedvrouwen even over het muurtje laten kijken en ze laten proeven van elkaars werk. Een dag, een shift of een paar uur lopen ze mee met elkaar en leren ze elkaars specifieke werkveld kennen. Vroedvrouwen verbinden!
 

> Ga snel naar het aanmeldingsformulier
> Ga snel naar de zoekertjespagina om te zien welke vroedvrouwen zich aangemeld hebben
> Bekijk hier de ingezonden foto's van de zomeractie
 

Hoe deelnemen?

 • Vul het online formulier in en geef aan in welk(e) werkdomein(en) je graag zou meelopen met een collega vroedvrouw.
   
 • Alle aanmeldingen zullen op deze pagina geplaatst worden waarna je de verschillende zoekertjes kan raadplegen. Een match gevonden? Contacteer de vroedvrouw waarmee je wil meelopen en spreek samen een moment af. 
  Vind je niet onmiddellijk iemand op de website? Spreek gerust ook zelf collega vroedvrouwen aan waarmee je graag eens wil samenlopen.
   
 • IPost na jullie samenwerking een foto op je sociale media met de #VroedvrouwenVerbinden en tag VBOV vzw (@Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen (Facebook) en @vbov_careforlife (Instagram)).
   
 • Stuur de foto, eventueel vergezeld van een klein verslagje of reflectie, eveneens naar communicatie@vroedvrouwen.be.

 

vroedvrouwen verbinden

Wat met verzekeringen en aansprakelijkheid?

Als het een effectieve kijkstage is, is er geen probleem naar aansprakelijkheid toe en verzekering.

Als er toch medische handelingen worden gesteld, kan er een probleem zijn qua verzekering, indien de polis van het ziekenhuis bv. geen dekking voorziet voor handelingen die buiten het ziekenhuis worden gesteld.

Omgekeerd, de polis van zelfstandige vroedvrouwen bij Baloise voorziet dekking voor alle medische handelingen in België, ongeacht hun locatie, doch de patiënte zal in eerste instantie het ziekenhuis aanspreken bij een medische fout. Op basis van hun centrale ziekenhuisaansprakelijkheid is het ziekenhuis aanspreekbaar. Hun verzekeraar kan zich nadien wel keren tegen de verzekeraar van de zelfstandige vroedvrouw. Dus het is geen kwestie van onverzekerbaarheid, doch wel goed de voorwaarden checken van de polissen, welke risico’s er gedekt/uitgesloten zijn. Om zich van hun centrale ziekenhuisaansprakelijkheid te kunnen exonereren, kan het ziekenhuis wel een overeenkomst opstellen met de zelfstandige vroedvrouw dat zij niet aansprakelijk zijn voor de fouten die de vroedvrouw maakt binnen de muren van het ziekenhuis.

(Antwoord van advocaat dr. Marlies Eggermont)